-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paauglė, apie kurią kalba visas pasaulis: kaip išgarsėjo Greta Thunberg?

Emocinga šešiolikmetės klimato aktyvistės Gretos Thunberg kalba Jungtinių Tautų viršūnių susitikime dėl klimato išprovokavo prieštaringas reakcijas: vieni gyrė jos drąsą ir tiesmukumą, kiti iš aktyvistės tyčiojosi dėl jai diagnozuoto Aspergerio sindromo ir kurstė sąmokslo teorijas. Per vienerius metus visam pasauliui atpažįstama tapusi G.Thunberg pripažino: jei ne socialiniai tinklai, jai nebūtų pavykę pasiekti milijonų žmonių.
Greta Thunberg
Greta Thunberg / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2018–ųjų rugpjūčio 20–ąją G.Thunberg socialiniuose tinkluose pasidalijo nuotrauka, kurioje užfiksuota, kaip ji sėdi prie Švedijos parlamento. Šalia aktyvistės – plakatas, ant kurio užrašyta „Mokyklos streikas dėl klimato“.

„Mes, vaikai, paprastai nedarome to, ką suaugusieji mums liepia daryti. Mes darome tai, ką darote jūs. O kadangi jums nerūpi mano ateitis, nerūpi ir man“, – po nuotrauka parašė ji.

Asmeninio albumo nuotr./Greta Thunberg
Asmeninio albumo nuotr./Greta Thunberg

G.Thunberg planavo neiti į mokyklą iki 2018–ųjų rugsėjo 9–osios parlamento rinkimų ir protestuoti prieš vyriausybės neveiksnumą dėl klimato kaitos.

„Ketinau čia sėdėti ir bandyti atkreipti žiniasklaidos dėmesį į klimato krizę tol, kol žmonės pradės apie tai kalbėti, tačiau vėliau pagalvojau: o kodėl turėčiau sustoti dabar?“, – 2019–ųjų birželį G.Thunberg sakė interviu wired.co.uk.

G.Thunberg netrukus po rinkimų grįžo į mokyklą, tačiau penktadieniais tęsdavo streiką, prie kurio prisijungdavo vis daugiau žmonių visame pasaulyje. Taip gimė globalus judėjimas „Penktadieniai už ateitį“ (#FridaysForFuture).

Viešųjų ryšių pagalba?

Aktyvistė interviu wired.co.uk teigė, kad socialiniai tinklai jai – itin svarbūs, nes pati yra introvertė. „Nemanau, kad tai būtų suveikę be socialinių tinklų. Aš tiesiog atsisėdau surengti streiką. O dabar pasiekiu milijonus žmonių“, – teigė ji.

G.Thunberg kaip vieną pirmųjų savo rėmėjų įvardijo verslininką ir aplinkosaugininką Ingmarą Rentzhogą, įkūrusį kovai su klimato kaita skirtą socialinį tinklą „We Don't Have Time“. Jis dar 2018–ųjų rugpjūčio 20–ąją aplankė streikuojančią G.Thunberg ir sukūrė trumpą filmuką.

Vėliau G.Thunberg ir I.Rentzhogo ryšiai patraukė žiniasklaidos dėmesį. Šį vasarį švedų laikraštis „Svenska Dagbladet“ rašė, kad jiems kelią perbėgo juoda katė: esą verslininkas aktyvistės vardu naudojosi tam, kad pritrauktų paramą savo startuoliui.

Pats I.Rentzhogas portalą thelocal.se tikino, kad G.Thunberg iš jo fondo, kuriam priklauso startuolis, valdybos pasitraukė dėl laiko trūkumo, o ne nesutarimų. Verslininkas tikino išlaikęs gerus santykius ir su G.Thunberg, ir su jos tėvais.

I.Rentzhogas feisbuke yra rašęs, kad „ne paslaptis“, jog jis padėjo G.Thunberg su viešaisiais ryšiais, tačiau tikino nesąs susijęs su streiko planavimu.

Apskritai viešose diskusijose G.Thunberg kritikai tikina, kad už aktyvistės stovi lobistai, o ji – suaugusiųjų sukurtas viešųjų ryšių produktas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Greta Thunberg
AFP/„Scanpix“ nuotr./Greta Thunberg

Tačiau aktyvistė tokius kaltinimus griežtai atmeta. Vasarį pasirodžius jau minėtam straipsniui laikraštyje „Svenska Dagbladet“, G.Thunberg kreipėsi į sekėjus.

„Daugybė žmonių mėgsta skleisti gandus, kad už manęs stovi žmonės, kad man moka ar manimi naudojasi. Tačiau už manęs nėra nieko – tik aš pati. Prieš tai, kai supažindinau juos su situacija, mano tėvai toli gražu nebuvo klimato kaitos aktyvistai.

Nepriklausau jokiai organizacijai. Kartais remiu ir bendradarbiauju su keliomis nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios dirba su klimatu ir aplinkosauga. Tačiau esu visiškai nepriklausoma, atstovauju tik save. Ir darau tai visiškai nemokamai, negavau jokių pinigų ir jokių pažadų apie mokėjimus bet kokia forma ateityje. Kaip ir niekas kitas, susijęs su manimi ar mano šeima“, – rašė aktyvistė feisbuke.

Mobilizavo žmones visame pasaulyje

Pasaulio žiniasklaidos akiratyje vis dažniau atsidurianti G.Thunberg 2018–ųjų gruodį jau kalbėjo Jungtinių Tautų klimato kaitos viršūnių susitikime. Ji pasaulio lyderiams teigė, kad jie nėra pakankamai subrendę kalbėti nemalonią tiesą. Šios kalbos vaizdo įrašas žaibiškai išplito internete, jį peržiūrėjo milijonai žmonių.

Panašiu metu G.Thunberg buvo pakviesta kalbėti idėjų konferencijoje „TedX“. Praėjusį gruodį „Youtube“ įkeltas jos vaizdo įrašas peržiūrėtas daugiau nei 1,7 mln. kartų.

VIDEO: Greta Thunberg

2019–ųjų sausio 22–ąją paauglė aktyvistė jau kalbėjo Pasaulio ekonomikos forume Davose ir teigė, kad jame susirinkę verslininkai bei politikai „turėtų panikuoti“.

Tuo pat metu judėjimas „Penktadieniai už ateitį“ pritraukdavo vis daugiau žmonių. Štai praėjusį penktadienį daugiau nei 150–yje šalių vyko apie 2,5 tūkst. renginių. Vilniuje ir Kaune jauni žmonės taip pat išėjo į gatves.

Pavyzdžiui, nuolatinių savižudžių sprogdintojų purtomoje Afganistano sostinėje Kabule jaunimas žygiavo lydimas ginkluotų kariškių.

„Scanpix“/AP nuotr./Streikas Kabule
„Scanpix“/AP nuotr./Streikas Kabule

„Žinome, kad karas gali nužudyti grupę žmonių, tačiau klimatas gali nužudyti visus“, – naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė Barakzai prisistatęs protestuotojas.

Ar G.Thunberg yra vienintelė aktyvizmu užsiimanti paauglė? Toli gražu.

Štai 17–metė amerikietė aktyvistė Jamie Margolin dar 2017–aisiais įkūrė judėjimą „Zero Hour“, skirtą skatinti diskusijas apie klimato kaitą. Ji žiniasklaidai yra sakiusi, kad tuomet buvo „labai labai sudėtinga“ atkreipti žmonių dėmesį. Pernai ji dėl oro taršos į teismą padavė Vašingtono valstiją.

1992 metais JT aplinkosaugai skirtoje konferencijoje kalbėjo 12–metė aktyvistė iš Kanados Severn Cullis-Suzuki – ji teigė kovojanti už savo ateitį. „Jei nežinote, kaip tai pataisyti, prašau, nustokite gadinti“, – savo kartos vardu į pasaulio lyderius kreipėsi S.Cullis-Suzuki.

VIDEO: Severn Cullis-Suzuki

Po 2018–ųjų šaudynių Floridos Marjory Stoneman Douglas vidurinėje mokykloje, kai buvęs auklėtinis nužudė 17 žmonių, incidentą išgyvenę paaugliai Emma Gonzalez ir Davidas Hoggas tapo balsais, pasisakančiais už ginklų kontrolės griežtinimą.

Sąmokslo teorijų netrūko ir tuomet: puikiai komunikuojantys paaugliai buvo vadinami pasamdytais aktoriais, siejami su Centrinės žvalgybos agentūra ir Federalinių tyrimų biuru.

Kraštutinių dešiniųjų puolimas?

Į Niujorką, kuriame pasakė garsiąją kalbą, G.Thunberg atvyko neįprastu būdu – per Atlantą perplaukė burine jachta, visiškai neišmetančia anglies dvideginio. Ji atsisakė skristi lėktuvu dėl neigiamos šios transporto priemonės įtakos aplinkai.

Tiesa, ir ši kelionė sulaukė kritikos: paaiškėjo, kad keli žmonės skris į Niujorką padėti sugrąžinti jachtos į Europą, buriuotojas vokietis Borisas Herrmannas taip pat grįš oro būdu. Pati G.Thunberg sakė dar nežinanti, kaip grįš į Švediją.

G.Thunberg apie klimato kaitą kalbėjo JAV Kongrese, dalyvavo itin populiarioje pokalbių laidoje „The Daily Show“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Greta Thunberg
AFP/„Scanpix“ nuotr./Greta Thunberg

Tačiau didžiausią audrą sukėlė aktyvistės kalba JT viršūnių susitikime dėl klimato. Su ašaromis akyse G.Thunberg pasaulio lyderius kaltino nesugebėjimu išspręsti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo į atmosferą problemos.

„Visa tai yra neteisinga. Manęs čia neturėtų būti. Aš turėčiau sugrįžti į mokyklą, esančią kitoje vandenyno pusėje“, – kalbėjo ji, metams sustabdžiusi mokslus.

„Jūs ateinate pas mus, jaunus žmones, ieškodami vilties. Kaip jūs drįstate? – piktinosi G.Thunberg. – Savo tuščiais žodžiais jūs pavogėte mano svajones ir mano vaikystę, nors aš esu viena iš laimingųjų. Žmonės kenčia, miršta, griūna ištisos ekologinės sistemos.“

„Esame masinio išnykimo pradžioje, o viskas, apie ką jūs galite kalbėti, tėra pinigai ir pasakos apie amžiną ekonomikos augimą. Kaip jūs drįstate!“ – stebėjosi paauglė.

Iš G.Thunberg kalbos pasišaipė JAV prezidentas Donaldas Trumpas, neigiantis klimato kaitą. Tačiau jis – ne vienintelis. Aktyvistei plaukiant į Niujorką, svarbiausias „Brexit“ donoras Arronas Banksas tviteryje pasidalijo G.Thunberg nuotrauka ir parašė, kad „rugpjūtį nutinka jachtų incidentų“.

Kraštutinius dešiniuosius tyrinėjantis Antonas Šechovcovas feisbuke rašė, kad apie 80 proc. G.Thunberg kritikų – kraštutiniai dešinieji ir seksistai.

„Likę 20 proc. yra įvairūs – nuo kraštutinės kairės sąmokslo teorijų mėgėjų iki jai populiarumo pavydinčių žaliųjų aktyvistų ar klimato kaitos ekspertų, skeptiškai vertinančių vajų ir sensacionalizmą“, – rašė jis feisbuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius