TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pagrindinė britų euroskeptikų grupė ragina parlamentą atmesti „Brexit“ susitarimą

Grupė „Brexit“ remiančių britų parlamentarų, kurių kolegos paprašė išstudijuoti Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos „skyrybų“ susitarimo pakeitimus, rekomendavo parlamentui per antradienio balsavimą jį atmesti.
„Brexit“
„Brexit“ / „Scanpix“ nuotr.

„Atsižvelgdami į savo ir kitų teisinę analizę nerekomenduojame šiandien priimti vyriausybės pasiūlymo“, – grupės vardu pareiškė konservatorių parlamentaras Billas Cashas.

Šioje grupėje yra vienas teisininkas, šeši konservatorių parlamentarai ir Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) pirmininko pavaduotojas Nigelas Doddsas.

VIDEO: Mama bijo dėl sergančios dukros ateities: po Brexit gali negauti reikiamų vaistų

Be 10 DUP parlamentarų paramos „Brexit“ susitarimas tikriausiai nebus priimtas per Bendruomenių Rūmų balsavimą antradienį vakare.

Ministrė pirmininkė Theresa May ir ES susitarė dėl naujų garantijų susitarime numatytam „apsidraudžiamosios priemonės“ (backstop) Airijos sienos klausimu planui. „Apsidraudžiamoji priemonė“ yra pagrindinis „Brexit“ šalininkų susirūpinimą keliantis dalykas: nuogąstaujama, kad dėl jos Britanija prieš savo norą gali likti neribotą laiką įstrigusi muitų sąjungoje su ES.

Generalinis atornėjus Geoffrey Coxas parlamentarams pasakė, kad paskutinę minutę sudaryti susitarimai „mažina riziką“, jog Britanija „neribotą laiką ir ne savo noru“ turės laikytis vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės, turinčios užtikrinti, kad po „Brexit“ siena tarp Airijos Respublikos ir JK Šiaurės Airijos provincijos išliktų atvira.

Vis dėlto „lieka nepakitusi teisinė rizika“, kad Britanija neturės teisinių priemonių atsisakyti šios priemonės be ES pritarimo, ir gali įstrigti, jei derybos su ES dėl alternatyvos paprasčiausiai žlugtų.

N.Doddsas parlamentarams pareiškė: „Pagal tai, ką šiandien sako generalinis atornėjus, (...) faktas tas, kad Šiaurės Airija ir likusi JK dalis galėtų įstrigti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius