Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pagrindinis protestų Rusijoje akcentas – V.Putino šalies gelbėtoju nelaikantis jaunimas

„Vagį Vladimirą Putiną“ sekmadienį daugiau nei 80-yje Rusijos miestų keikė rusų, per jaunų atsiminti, kad prezidentas neva išgelbėjo šalį po Boriso Jelcino valdymo metų, karta. Tūkstančiai jaunuolių garsiai rėkė nenorintys gyventi korumpuotoje valstybėje, rašo „The Daily Beast“.
Sekmadienio protestuose pasirodė daug Rusijos jaunimo
Sekmadienio protestuose pasirodė daug Rusijos jaunimo / „Scanpix“/AP nuotr.

Improvizuotos, decentralizuotos demonstracijos Rusijoje sekmadienį vyko visur – nuo Maskvos ir Sankt Peterburgo iki Sibiro ir Tolimųjų Rytų.

Leidimai mitingams nebuvo išduoti, o pareigūnai laidė įspėjimus, kad jų dalyviai bus baudžiami.

Tačiau dešimtys tūkstančių – iš viso 70-80 tūkstančių – žmonių nepabūgo išeiti į gatves ir garsiai pareikšti pasipiktinimo korumpuota Rusijos valdžia.

Maskvoje jie skandavo: „Putinas – vagis, pasitrauk!“ Sankt Peterburge skambėjo šūkis „Šalin carą!“ – tai, žinoma, priminė lygiai prieš 100 metų per revoliuciją prie Žiemos rūmų girdėtus lozungus.

Nusibodo caro geopolitiniai žaidimai

Protestų bangą sukėlė anksčiau šį mėnesį opozicijos aktyvisto Aleksejaus Navalno fondo paskelbta medžiaga, atskleidžianti premjero D.Medvedevo sukauptus pasakiškus, 1 mlrd. JAV dolerių viršijančius turtus.

A.Navalno tyrėjų darbas staigiai išplito tinkluose „YouTube“, „Twitter“ ir „Facebook“, taip pat – rusiškuose socialiniuose tinkluose.

A.Navalno tyrėjų darbas staigiai išplito tinkluose „YouTube“, „Twitter“ ir „Facebook“, taip pat – rusiškuose socialiniuose tinkluose. Šimtai tūkstančių rusų tiesiog įsiuto – tokių gausių protestų Rusija nematė net 2011-2012 metais, kai buvo protestuojama prieš nesąžiningus rinkimus.

„Daugelis žmonių čia atėjo ne dėl A.Navalno. Jie čia pasirodė, nes pyktis jau veržiasi per kraštus, jie tai priima asmeniškai“, – nepriklausomai televizijai „Dožd“ teigė vienas demonstrantų Irkutske.

Dešimtyse miestų skanduotas šūkis „Rusija – prieš korupciją!“ Rusai kalbėjo, kad jiems nusibodo „caro V.Putino“ geopolitiniai žaidimai, kad jiems svarbesnė vidaus politika, švarūs rinkimai ir nekorumpuoti politikai.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestai Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestai Rusijoje

„Mes nenorime Sirijos, mes norime asfaltuotų kelių Irkutske“, – drąsiai pareiškė viena irkutskietė.

„Navalnas! Navalnas!“ – skandavo žmonės Barnaulo mieste Altajaus krašte, kuris nuo Maskvos nutolęs net 3 tūkst. kilometrų.

Nekenčia televizinės propagandos

Bene ryškiausiu sekmadienio demonstracijų akcentu tapo faktas, kad prie protestų prisijungė daugybė paauglių, jau nekalbant apie studentus. Maskvos centrinėje Tverės gatvėje „vaikščiojo“ šimtai moksleivių.

„Kol jūs vogėte pinigus, mes augome!“ – šaukė grupelė 14-15 metų berniukų ir mergaičių, kurie taip kreipėsi į V.Putiną ir D.Medvedevą.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestai Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestai Rusijoje

„Šiandien visi diedukai Kremliuje staiga susidūrė su nauja realybe – į gatves suplūdo tūkstančiai paauglių. Jie nusprendė eiti prieš Kremlių ir surengė klasikinį taikų protestų“, – pastebėjo radijo stoties „Echo Moskvy“ redaktoriaus pavaduotoja Olga Byčkova.

Jaunimas nesmurtavo. Jaunieji aktyvistai tiesiog teigė esantys pasibaisėję klestinčia korupcija ir norintys pasinaudoti savo konstitucine teise į saviraišką.

Olga Byčkova: „Ši interneto karta nė dienos negyveno nei Sovietų Sąjungoje, nei B.Jelcino Rusijoje.“

„Ši interneto karta nė dienos negyveno nei Sovietų Sąjungoje, nei B.Jelcino Rusijoje. Jie buvo per maži, kad nuolat girdėtų, kaip V.Putinas neva išgelbėjo šalį 2000-aisiais. Dabar jie nekenčia propagandos per televiziją ir tiki opozicija“, – aiškino O.Byčkova.

Kaip rašinyje „The Atlantic“ pastebi žurnalistė Julia Ioffe, panašu, kad Kremliaus pastangos užsiauginti patriotišką – o tai reiškia „palaikantį V.Putiną“ – jaunimą – vaisių nedavė.

VIDEO: Daugiatūkstantiniai protestai Rusijoje malšinti brutalia jėga

„Protesto Tomske didvyriu tapo moksleivis, kuris kreipėsi į minią. Maskvoje kalbėjausi su 15-mečiais – jie neatsimena 2011 metų protestų, bet yra pakankamai dideli, kad turėtų supratimą, kaip nori gyventi“, – rašo J.Ioffe.

„Scanpix“/AP nuotr./Sekmadienio protestuose pasirodė daug Rusijos jaunimo
„Scanpix“/AP nuotr./Sekmadienio protestuose pasirodė daug Rusijos jaunimo

„Kaip valstybė, tokia turtinga gamtinių išteklių, Rusija yra per skurdi“, – žurnalistei teigė 16 metų Andrejus.

Policija amžiaus nežiūrėjo. Kaip ir vyresni, taip ir į mokyklą dar einantys protestuotojai buvo tramdomi be jokio gailesčio, o pirmadienį pranešta, kad spaudžiami demonstracijose dalyvavusių moksleivių tėvai.

Kokios protestų pamokos?

Be to, kad demonstracijoje dalyvavo daug jaunimo, J.Ioffe išskiria dar tris sekmadienio protestų pamokas – tiek mums, vakariečiams, tiek Kremliui.

Pirmoji – kad A.Navalnas akivaizdžiai parodė savo galią. Jis jau paskelbė sieksiantis dalyvauti prezidento rinkimuose 2018 metais.

Ir nors Kremlius kelią į balsavimą A.Navalnui dar gali užkirsti, šis aktyvistas, pirmadienį nuteistas kalėti 15 parų, parodė galintis suburti dešimtis tūkstančių žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Iki sekmadienio vakaro A.Navalno fondo tyrimą internete buvo peržiūrėję 12 mln. vartotojų.

Šiuo atveju svarbu atsiminti, kad Rusijos valstybinės televizijos valdžios nurodymu negali nė minėti A.Navalno pavardės, juo labiau rodyti jo veidą.

Antroji – kad technologijos ir socialiniai tinklai vis dar yra galinga jėga. V.Putino režimas bando įtvirtinti ne tik žydrųjų ekranų, bet ir virtualios erdvės kontrolę, tačiau tokios pastangos, regis, pramušamos.

Iki sekmadienio vakaro A.Navalno fondo tyrimą internete buvo peržiūrėję 12 mln. vartotojų. Palyginimui – parlamento rinkimuose pernai rugsėjį balsavo 52 mln. Rusijos piliečių.

VIDEO: Он вам не Димон

Žinoma, galbūt ne visi internautai sutiko su tyrime daromomis išvadomis, tačiau jie informaciją bent jau sugėrė, nors valstybinė žiniasklaida apie D.Medvedevo turtus nė necyptelėjo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas

Trečia, nors ekonominė krizė Rusijoje po truputį slūgsta, situacija vis dar bloga, o žmonės pradeda piktintis vis garsiau. Nuo 2013-ųjų, kai prasidėjo krizė, Rusijos bendrojo vidaus produkto vienam gyventojui rodikliai nuosekliai blogėjo.

Kažkada skaičius siekė 15,5 tūkst. JAV dolerių, o dabar – 9 tūkst. dolerių. Kitaip tariant, artėja prie Kinijos, nors 2013 metais šios šalies rodikliai buvo lenkiami dvigubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius