Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 05 /12:07

Pakistano kariuomenė: buvęs karinis valdytojas Pervezas Musharrafas mirė

Pakistano buvęs karinis valdytojas Pervezas Musharrafas po ilgos ligos mirė Dubajuje, jam buvo 79 metai, sekmadienį pranešė pakistaniečių kariuomenė.
Pervezas Musharrafas
Pervezas Musharrafas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Pakistanas Mirtis

Kariuomenės vadai „reiškia nuoširdžią užuojautą... dėl generolo Pervezo Musharrafo mirties“, sakoma trumpame pranešime, kurį paskelbė kariuomenės žiniasklaidos sparnas.

„Tegu Dievas laimina šią iškeliavusią sielą ir suteikia stiprybės sielvartaujančiai šeimai“, – priduriama pareiškime.

P. Musharrafas mirė ligoninėje Dubajuje sekmadienio rytą, pranešė žiniasklaida ir vienas su naujienų agentūra AFP kalbėjęs aukšto rango saugumo pareigūnas.

„Galiu patvirtinti, kad velionis generolas šį rytą mirė Dubajuje“, – sakė pareigūnas, nesutikęs skelbti savo pavardės.

P.Musharrafas perėmė valdžią per aukų nepareikalavusį perversmą 1999 metais, tuometiniam premjerui Nawazui Sharifui pabandžius atleisti jį iš kariuomenės vado posto, nors metais anksčiau pats buvo jį paskyręs.

Per daugiau nei septynerius valdymo metus P.Musharrafas išvengė mažiausiai trijų bandymų jį nužudyti.

Per 2002 metų referendumą P.Musharrafas laimėjo penkerių metų kadenciją prezidento poste, bet netesėjo pažado iki 2007-ųjų pabaigos atsisakyti kariuomenės vado pozicijos.

Jo žavesys taip pat neužmaskavo valstybės ir kariuomenės atskyrimo naikinimo ir jis prarado populiarumą pabandęs atleisti Aukščiausiojo Teismo pirmininką.

2007 metų gruodį nužudžius opozicijos lyderę Benazir Bhutto, visuomenės nuotaikos dar labiau pasikeitė ir P.Musharrafo šalininkams pralaimėjus 2008-ųjų rinkimus jis liko izoliuotas.

P.Musharrafo planas sugrįžti į valdžią 2013 metais žlugo, kai jam nebuvo leista dalyvauti rinkimuose. Juos laimėjo N.Sharifas – vyras, kurį jis nušalino 1999-aisiais.

2016 metais panaikinus draudimą keliauti, P.Musharrafas išskrido į Dubajų gydytis.

Po trejų metų jis už akių buvo nuteistas mirti dėl valstybės išdavimo. Nuosprendis buvo susijęs su jo 2007 metų sprendimu įvesti nepaprastąjį valdymą. Vis dėlto vėliau teismas nuosprendį panaikino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius