Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistano teismas nurodė paleisti šalies atominės bombos kūrėją

Pakistano teismas penktadienį paskelbė, kad šalies atominės bombos kūrėju laikomas mokslininkas Abdul Qadeeras Khanas yra laisvas, pranešė jo advokatas.
Khanas
Khanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2004 metais tuometinis Pakistano prezidentas Pervezas Musharrafas suteikė malonę A.Q.Khanui, bet skyrė namų areštą. Kiek anksčiau mokslininkas per televiziją prisipažino, kad pardavė branduolinių paslapčių Iranui, Šiaurės Korėjai ir Libijai.

Aukštasis teismas paskelbė jį laisvu piliečiu, – vienai televizijai sakė A.Q.Khano advokatas Iqbalas Jaffry. – Jis turės visas teises, kurias žmonės turi pagal Konstituciją ir Koraną.

„Aukštasis teismas paskelbė jį laisvu piliečiu, – vienai televizijai sakė A.Q.Khano advokatas Iqbalas Jaffry. – Jis turės visas teises, kurias žmonės turi pagal Konstituciją ir Koraną."

A.Q.Khano namų areštas pastaruoju metu buvo sušvelnintas, jam buvo leidžiama susitikti su draugais. Pernai kovą į valdžią atėjus naujai Vyriausybei, jis davė virtinę interviu žiniasklaidai.

72 metų mokslininkas, kuris gydėsi prostatos vėžį, supykdė armiją savo komentarais apie branduolinės įrangos kontrabandą, kuriais, regis, norėjo mesti įtarimų šešėlį ant buvusio armijos vado ir prezidento P.Musharrafo.

Pernai liepą teismas paliko galioti sprendimą dėl jo namų arešto ir uždraudė jam kalbėtis su žiniasklaida apie branduolinės ginkluotės platinimą, kol jam taikomas namų areštas.

Pernai Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros agentūra paskelbė, kad A.Q.Khano tinklas veikė 12-oje šalių ir kontrabanda perdavė branduolinio ginklavimosi projektus Iranui, Libijai ir Šiaurės Korėjai.

Praėjusį mėnesį JAV Valstybės departamentas paskelbė, kad įvedė sankcijas 13-ai asmenų ir trims privačioms kompanijoms, dalyvavusioms A.Q.Khano tinkle.

Pakistanas A.Q.Khano bylą dėl branduolinės ginkluotės platinimo laiko baigta, bet JAV ir platinimą tiriantys tarptautiniai ekspertai vis dar nori apklausti A.Q.Khaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius