Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Palestiniečiai Abu Dise kratosi D.Trumpo vizijos: „Mes niekada nebūsime Jeruzalė“

Jeruzalė – Izraeliui, o rytiniai jos priemiesčiai – būsimosios Palestinos valstybės sostinė. Tokios JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos šią savaitę pristatytos taikos Viduriniuose Rytuose vizijos vietos palestiniečiai, ir taip atkirsti nuo Jeruzalės aukštu barjeru, purtosi – ilgametis tikslas esą visai ne toks, rašo „The Guardian“.
Barjeras tarp Abu Diso ir Rytų Jeruzalės
Barjeras tarp Abu Diso ir Rytų Jeruzalės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Leidinio žurnalistai, nuvykę į palestiniečių miestą Abu Disą, kurį galima laikyti Jeruzalės rytiniu priemiesčiu ir kuris esą galėtų būti Palestino sostine, tiesiog nerado žmonių, galinčių įvardyti, kuo išskirtinė ši gyvenvietė.

Net Abu Diso meras turi ilgai pagalvoti, kai išgirsta klausimą, kodėl ryžosi šioms pareigoms: „Iš tiesų nežinau. Čia daug nusikaltimų ir narkotikų.“

Kai iš Abu Diso dar buvo galima matyti įspūdingą Uolos kupolo šventyklą ir Alyvų kalną, vietos žmonės laisvai keliaudavo į Jeruzalę, kur pardavinėdavo avis, ožkas ir sūrį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Abu Diso matomas Uolos kupolas Jeruzalėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Abu Diso matomas Uolos kupolas Jeruzalėje

Bet dabar vaizdą blokuoja aštuonių metrų aukščio barjeras, kurį čia pastatė Izraelio kariuomenė.

Ar tikrai nuolaida?

Dar svarbiau tai, kad tokia siena atkirto 30 tūkst. gyventojų nuo jų dirbamų laukų ir paties Šventojo miesto – Jeruzalės.

Būtent šį apleistą ir varganą Abu Disą, kurio gatvės duobėtos, o parduotuvės suklypusios, D.Trumpas pagal savąją „taikos viziją“ laiko būsimąja būsimosios Palestinos valstybės sostine.

Tiesa, sostinė esą galėtų būti įkurta ne tik Abu Dise, bet ir kituose Jeruzalės priemiesčiuose, pabrėžtina, esančiuose barjero, – Kafr Akabe ir pusėje Šufato. Tuo metu visa tikroji Jeruzalė atitektų Izraeliui.

Planą (apie jį plačiau čia) palestiniečių savivaldos vadovybė atmetė jo dar nepaskelbus. Tai nenuostabu.

Pritarus dokumentui, kuriame išdėstyti pasiūlymai atitinka Izraelio kraštutinių dešiniųjų jau daug metų skelbiamus tikslus, Izraelis galėtų kontroliuoti palestiniečius, be to, aneksuotų maždaug 30 proc. dabartinės Vakarų Kranto teritorijos.

Tiesa, lyg ir norėdamas parodyti, kad jam rūpi palestiniečių interesai, D.Trumpas paskelbė apie, jo teigimu, tam tikras nuolaidas – įskaitant pažadą, jog Palestina bus valstybė su sostine „Rytų Jeruzalėje“.

Popierinis valstybingumas

Žinoma, dabar, jau paviešinus 181 puslapyje išdėstytą pasiūlymą, atrodo, kad D.Trumpo pažadai daugiau mažiau bereikšmiai.

Nors dalis Vakarų Krante nelegaliai įsikūrusių Izraelio nausėdijų gyventojų dabar piktinasi apskritai minimu galimu Palestinos valstybingumu, tokia „valstybė“ tikrai neatrodytų kaip normali, suvereni šalis.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Benjaminas Netanyahu, Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Benjaminas Netanyahu, Donaldas Trumpas

Panašu, kad pagal keliamas sąlygas nepriklausoma Palestina būtų visiškai apsupta Izraelio teritorijos, neturėtų kariuomenės ar oro pajėgų – Izraelis toliau kontroliuotų pasienį, oro erdvę, teritorinius vandenis.

Bene svarbiausias pasiūlymo punktas, pagal kurį Izraelio pajėgos turėtų teisę bet kurią akimirką pajudėti į Palestinos teritoriją.

Taip pat numatoma, kad Izraelis ir JAV galėtų tiesiog vetuoti palestiniečių ėjimus valstybingumo link, jei šioms šalims kažkas nepatiks.

Galiausiai, kaip jau minėta, dar labiau klaidina D.Trumpo tvirtinimai, esą palestiniečiai pagaliausiai galės įgyvendinti savo tikslą turėti sostinę Rytų Jeruzalėje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barjeras tarp Abu Diso (dešinėje) ir Rytų Jeruzalės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barjeras tarp Abu Diso (dešinėje) ir Rytų Jeruzalės

Siūlo pervadinti miestą

Tokie teiginiai skamba absurdiškai Abu Diso gyventojams, kurie savo namus vadina kaimu, geriausiu atveju – Jeruzalės priemiesčiu.

Abu Disas tikrai nėra centrinė Jeruzalės dalis, kurią palestiniečiai įsivaizduoja kaip vietą, kur galėtų veikti jų valstybės institucijos.

Tiesą sakant, net Izraelis nelaiko Abu Diso „nedalomos sostinės“ – Jeruzalės – dalimi. Neatsitiktinai ši gyvenvietė oficialiai neįeina į municipalinę Jeruzalės miesto teritoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barjeras tarp Abu Diso ir Rytų Jeruzalės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barjeras tarp Abu Diso ir Rytų Jeruzalės

„Taikos plano“ autorių logika net paradoksali – antai palestiniečiams siūloma tiesiog pervadinti Abu Disą arabiška fraze „Al Quds“, reiškiančia „šventavietę“. Taip – Al Kudsu – jie jau vadina Jeruzalę, bet Abu Dise jokių musulmonams šventų vietų nėra.

Miesto centre vaisius ir daržoves pardavinėjantis 53-ejų Yahya Ayadas nukerta: „Abu Disas niekada nebus Jeruzalė. Abu Disas yra Abu Disas, o Jeruzalė yra Jeruzalė.“

Palestiniečiams siūloma tiesiog pervadinti Abu Disą arabiška fraze „Al Quds“, reiškiančia „šventavietę“. Taip – Al Kudsu – jie jau vadina Jeruzalę, bet Abu Dise jokių musulmonams šventų vietų nėra.

Y.Ayadas anksčiau dirbo mečetės Jeruzalės senamiestyje apsaugininku, bet Izraelis jam neatnaujino leidimo patekti į miestą. Dabar vyras Jeruzalę gali matyti nuo kalvos, bet į ją nukeliauti – ne.

„Galiausiai jie mūsų atsikratys, – taip apie Izraelio vyriausybę atsiliepė palestinietis. – Izraelis yra išlepintas amerikiečių vaikas.“

Vietos žmonės pasakoja, kad Izraelio pareigūnai tokias gyvenvietes kaip Abu Disas laiko atskirtomis nuo Jeruzalės ir, pavyzdžiui, ten nesiunčia šiukšliavežių, šlavėjų. Rajone nuolat pilna šiukšlių.

Apleistas parlamento pastatas

D.Trumpo planai Abu Disui, kuriems pritaria ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, iš tikrųjų nėra nauji. Pasiūlymai šiame priemiestyje įkurdinti palestiniečių parlamentą pasigirdo dar prieš ketvirtį amžiaus.

Tiesa, tąkart teigta, kad parlamentas Abu Dise veiktų per pereinamąjį laikotarpį – iki visiškos taikos sutarties pasirašymo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apleistas palestiniečių parlamento pastatas Abu Dise
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apleistas palestiniečių parlamento pastatas Abu Dise

Vis dėlto parlamentas, kurio pastato griaučiai stovi ir dabar, taip ir nebuvo atidarytas – iš dalies dėl to, kad palestiniečiai nenorėjo, jog tai būtų intepretuota kaip jų sutikimas, kad čia būtų Palestinos sostinė.

„Mes nenorime tokio titulo. Palestinos sostinė yra Jeruzalė“, – pabrėžia Abu Diso meras Ahmedas Abu Hilalas ir priduria, kad D.Trumpas siūlo planą, kurį jau kelis dešimtmečius perša Izraelio vyriausybė.

Anot A.Abu Hilalo, izraeliečiai siekia izoliuoti palestiniečius vis mažesniuose enklavuose, o tuo pat metu nusiplėšti vis naujų teritorijų sau.

Esą Izraelio pastatytas barjeras ir taip atkirto šeimas vienas nuo kitų, be to, ūkininkai nebegali dirbti savo laukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius