-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 17 /10:05

Paliaubos Ukrainoje kybo ant plauko: padėtis tik blogėja

Jungtinės Valstijos pirmadienį paragino Rusiją ir jos remiamus teroristus nedelsiant nutraukti atakas Rytų Ukrainoje, reikšdamos gilų susirūpinimą dėl paliaubų pažeidimų.
Ukrainos kariai prie Debalcevės
Ukrainos kariai prie Debalcevės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

10.00 val. Ukraina paskelbė, kad jei bus laikomasi paliaubų sąlygų, šalyje kovo 18 d. prasidės karių demobilizacija. Pirmenybė bus teikiama tiems, kariams, kurie kariniuose veiksmuose dalyvavo nuo šešių mėnesių. Sausio 14 d. prezidentas Petro Porošenka pasirašė įsakymą dėl ketvirtosios mobilizacijos bangos, kuri sustiprino šalies pajėgas dar dešimtimi tūkstančių karių.

Europos Sąjunga paskelbė, kad į asmenų, kuriems taikomos sankcijos sąrašą pateko ir Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Anatolijus Antonovas. Naujas sankcijų etapas palies ir milijardierių Arkadijų Rotenbergą bei dar 15 žmonių. Viso paskutinėmis sankcijomis apribotas jau 151 asmens ir 37 organizacijų veikimas.

8.56 val. Rusijos remiami teroristai Donbase toliau šiurkščiai pažeidinėja paliaubų susitarimus. Apie tai savo „Facebook“ paskyroje pranešė „Informacinio pasipriešinimo“ grupės lyderis Dmitrijus Tymčukas.

„Ukrainos karių ir civilių apšaudymai per pastarąsias keletą dienų aktyviausi buvo Debalcevės ir Mariupolio kryptimis“, - teigiama jo pranešime.

Tuo metu, pasak D.Tymčuko, Ukrainos kariai ugnį atidengė tik atsakydama į apšaudymus.

Susiskambino Rusijos, Vokietijos ir Ukrainos vadovai

Rusijos, Vokietijos ir Ukrainos vadovai kalbėjo telefonu apie Minsko susitarimus. Apie tai pranešė Kremlius naktį iš pirmadienio į antradienį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Ukrainos lyderis Petro Porošenka aptarė ugnies nutraukimą, situaciją Debalcevėje ir ESBO stebėtojų vaidmenį.

Paliaubos kybo ant plauko

Jungtinės Valstijos pirmadienį paragino Rusiją ir jos remiamus teroristus nedelsiant nutraukti atakas Rytų Ukrainoje, reikšdamos gilų susirūpinimą dėl paliaubų pažeidimų.

Nuo sekmadienio vidurnakčio galiojančios paliaubos kybo ant plauko, nes susirėmimai nesiliovė prie vieno strategiškai svarbaus geležinkelių mazgo, o abi konflikto pusės skundžiasi, kad nevykdomos sąlygos, kurios leistų pradėti atitraukti sunkiąją ginkluotę nuo fronto linijos.

Įsigaliojus paliauboms, susiėmimai tęsėsi aplink Debalcevės miestą – svarbią geležinkelio jungtį tarp teroristų kontroliuojamų Donecko ir Luhansko miestų, kur tūkstančiai vyriausybės pajėgų karių yra beveik visiškai apsupti gerai ginkluotų separatistų.

Jungtinės Valstijos smarkiai susirūpinusios dėl blogėjančios padėties Debalcevėje ir jos apylinkėse Rytų Ukrainoje, – sakoma JAV Valstybės departamento atstovės Jen Psaki paskelbtame pareiškime.

„Jungtinės Valstijos smarkiai susirūpinusios dėl blogėjančios padėties Debalcevėje ir jos apylinkėse Rytų Ukrainoje“, – sakoma JAV Valstybės departamento atstovės Jen Psaki paskelbtame pareiškime.

„Raginame Rusiją ir separatistus, kuriuos ji remia, nedelsiant sustabdyti visas atakas, dirbti su ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija), kad būtų užtikrintas paliaubų sąlygų laikymasis ir  visiškai įgyvendinti savo įsipareigojimus pagal Minsko susitarimus“, – pridūrė ji.

Kijevo pareigūnai ir teroristai kaltina vieni kitus tęsiant atakas, dėl kurių jie negali atitraukti tankų, raketų ir artilerijos nuo fronto linijos Ukrainos rytuose.

ESBO grupė, kuriai pavesta stebėti paliaubas, negalėjo patekti į Debalcevę dėl ten vykstančių kautynių.

Ukrainos vyriausybė nurodė, kad separatistai sekmadienį surengė daugiau negu 112 atakų prieš jos pajėgų pozicijas, per kurias žuvo penki kariai, o dar 25 buvo sužeisti.

Pirmadienį buvo surengtos dar 38 atakos – daugiausiai bombardavimai iš salvinės raketų ugnies sistemų „Grad“ ir minosvaidžių, rašoma Gynybos ministerijos paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Kijevas nurodė, kad teroristai patys apšaudė Donecką, kad dėl tos atakos apkaltintų vyriausybės pajėgas.

„Rusijos remiamų teroristų agresyvūs veiksmai ir pareiškimai kelia grėsmę naujausioms paliauboms ir planuojamam sunkiosios ginkluotės atitraukimui, kaip numatyta vasario 12-osios Minsko susitarimų įgyvendinimo priemonių plane“, – sakė J.Psaki.

Ji taip pat pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos „atidžiai stebi“ pranešimus apie naują Rusijos karinės technikos koloną, judančią Debalcevės link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius