Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Palydovinės nuotraukos: Šiaurės Korėjoje egzekucijos vykdomos priešlėktuviniais ginklais?

Apie uždariausios pasaulio valstybės – Šiaurės Korėjos – egzekucijas skleidžiama įvairiausių istorijų. Buvo aiškinama, kad mirties bausmė įvykdyta buvusiai Kim Jong Uno merginai, tačiau ji vėliau pasirodė sveika ir gyva. Viso pasaulio žiniasklaida taip pat rašė, kad šalies lyderis savo dėdę užpjudė laukiniais šunimis. Kad jam mirties bausmė buvo įvykdyta – tiesa, tačiau šunys buvo Kinijos tinklaraštininko pramanas. Vienas iš ilgiausių sklindančių gandų apie egzekucijas – kad jos vykdomas nekonvenciniais ir be galo pavojingais ginklais, tokiais kaip minosvaidžiai.
Šiaurės Korėjoje egzekucijos vykdomos priešlėktuviniais ginklais?
Šiaurės Korėjoje egzekucijos vykdomos priešlėktuviniais ginklais? / HRNK nuotr.

Ilgus metus analitikai kvestionuodavo teiginius, kad aukšto rango pareigūnų egzekucijoms būtų naudojami tokie absurdiškai nepraktiški metodai, tačiau naujausios palydovinės nuotraukos, panašu, tai patvirtina, rašo „The Washington Post“.

JAV žmogaus teisių Šiaurės Korėjoje komitetas (HRNK) šią savaitę išplatino ataskaitą ir palydovo darytas nuotraukas, kuriose matomi keletas žmonių, stovinčių prieš priešlėktuvinius ginklus karinių pratybų teritorijoje netolo Pchenjano. Nuotrauka daryta 2014 m. spalio 7 d.

Atrodo, nors to patvirtinti neįmanoma, tiems žmonėms yra vykdoma egzekucija.

HRNK nuotr./Palydovinės nuotraukos: Šiaurės Korėjoje egzekucijos vykdomos priešlėktuviniais ginklais?
HRNK nuotr./Palydovinės nuotraukos: Šiaurės Korėjoje egzekucijos vykdomos priešlėktuviniais ginklais?

HRNK ekspertų teigimu, ginklai tikriausiai yra šeši „ZPU-4“ – sovietų gaminta ginkluotė, pirmą kartą panaudota Korėjos kare.

Tarp išrikiuotų žmonių ir ginklų – maždaug 30 metrų atstumas. Už poros metrų nuo priešlėktuvinių ginklų, panašu, yra eilė karių ir kitos įrangos. Matyti ir autobusų bei sunkvežimių – tai leidžia manyti, kad žmonės čia buvo atvežti.

„ZPU-4“ – suketverintas zenitinis 14,5 mm kalibro kulkosvaidžių KPV įrenginys, skirtas kovai su oro taikiniais. 

„Labiausiai tikėtinas spalio 7 dieną darytos nuotraukos paaiškinimas yra kraupi vieša egzekucija“, – rašoma HRNK ataskaitoje. Joje priduriama, kad kūnai po tokios atakos būtų tiesiog susmulkinti.

HRNK nuotr./2015 m. teritorijoje nėra ginklų
HRNK nuotr./2015 m. teritorijoje nėra ginklų

Nors į daugelį pranešimų apie siaubingomis aplinkybėmis vykdomas egzekucijas Šiaurės Korėjoje žvelgiama su atsarga, HRNK yra itin gerbiama ir patikima laikoma grupė. Vienas iš ataskaitos autorių vadinamas vienu geriausių ekspertų savo srityje.

Tokia šaltakraujiška vieša egzekucija gali būti skirta visuomenės įbauginimui.

Nėra aišku, nei kas nuotraukoje matomi žmonės, nei kodėl jie galėjo susilaukti kraupaus likimo. Ekspertai spėja, kad tokia šaltakraujiška vieša egzekucija gali būti skirta visuomenės įbauginimui.

„Egzekucijos parodomasis efektas yra toks pat svarbus, kaip ir tai, kas ir kodėl buvo nužudyti, – teigia Šiaurės Korėjos ekspertas iš Lydso universiteto Adamas Cathcartas. – Esminis dalykas – ir baimė, ir patriotinė ištikimybė privalo būti įdiegtos kariams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius