TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pamatykite: JAV kongresmenai susivaidijo dėl ginklų kontrolės – ir bijo šaudynių, ir nori ginklų mokytojams

Praėjus dviem dienoms po to, kai privačioje krikščioniškoje mokykloje Nešvilyje įvyko šaudynės, Kapitolijuje įsiplieskė karštos diskusijos dėl ginklų kontrolės.

Demokratų atstovas, ginklų kontrolės šalininkas Jamaelis Bowmanas kolegas pavadino bailiais, ignoruojančiais susišaudymų statistiką mokyklose.

„Visi jie bailiai! Jie visiškai nieko nedarys, kad išgelbėtų mūsų vaikų gyvybes“, – įstatymų leidėjams išeidinėjant iš salės sakė jis.

Tačiau respublikonas Tomas Masis, pirmininkaujantis ginklus remiančių įstatymų pataisoms, įsivėlė su B.Bowmanu į diskusiją ir paklausė, apie ką jis čia kalba.

Vėliau respublikonų atstovas T.Masis demokratui ėmė įrodinėti, kad mokytojai turėtų galimybę su savimi neštis ginklus.

Paviešintame vaizdo įraše matoma, kaip kongresmeno atsakymo įsiutintas J.Bowmanas jam atkirto: „Nešiotis ginklus? Daugiau ginklų – daugiau mirčių!“

Respublikonų ir ginklų teisių gynėjų tvirtinimu, mokytojų apginklavimas veiktų kaip atgrasymo priemonė.

Tuo tarpu demokratai ir ginklų saugumo aktyvistai tiki, jog tokie įstatymai tik padidins smurto mokyklose atvejų skaičių.

Pagerbė masinių šaudynių aukas

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas antradienį gedėjo kartu su Los Andželo priemiestyje masines šaudynes išgyvenusiais azijiečių kilmės amerikiečiais.

Šalies vadovas sykiu pasinaudojo ir savo ribotais įgaliojimais sugriežtinti šaunamųjų ginklų kontrolę, kartu spausdamas Kongresą „padaryti ką nors reikšmingo“.

Kreipdamasis į Monterei Parko imigrantų bendruomenę, J.Bidenas gyrė jų tvirtybę ir priminė kiekvieno iš 11 žmonių, nužudytų sausio mėnesį per Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių šventę, bruožus.

J.Bidenas paragino Kongresą, kuriame respublikonai dešimtmečius priešinasi griežtesniems ginklų įsigijimo įstatymams, prisiimti atsakomybę ir sugriežtinti itin populiarių pusiau automatinių karinio tipo šautuvų, dažniausiai naudojamų per masines šaudynes, kontrolę.

„Uždrauskite kovinius ginklus, – paragino jis ir sulaukė maždaug 200 žmonių auditorijos šūksnių. – Padarykite tai dabar. Užteks! Darykite ką nors. Padarykite ką nors reikšmingo.“

Griežtins pirminę ginklų patikrą

Iš keleto JAV prezidento antradienį priimtų priemonių svarbiausia buvo vykdomasis įsakas, kuriuo sugriežtinamos pirminių patikrinimų taisyklės.

Šalies apklausos rodo, kad didžioji visuomenės dalis pritaria visuotinei taisyklei, pagal kurią reikalaujama, kad kiekvienas šaunamąjį ginklą įsigyjantis asmuo būtų tikrinamas dėl teistumo.

Tačiau respublikonai Kongrese teigia, kad tai pažeidžia konstitucinę teisę turėti ginklą. Vadinasi, tai turėtų būti palikta spręsti atskiroms valstijoms.

Šiuo metu visoje šalyje patikrinimus reikalaujama vykdyti tik iš federaliniu lygmeniu licencijuotų prekiautojų, kurie parduoda mažiau nei pusę ginklų. Be to, kai kurios valstijos turi nustačiusios savo papildomus reikalavimus.

J.Bideno įsakyme generaliniam prokurorui nurodyta imtis griežtesnių priemonių prieš pardavėjus, kurie neatlieka patikrinimų, taip pat paaiškinti, kas gali būti laikomas prekiautoju.

VIDEO: Pamatykite: JAV kongresmenai susivaidijo dėl ginklų kontrolės – ir bijo šaudynių, ir nori ginklų mokytojams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius