Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panama Papers: Armėnijos teisuolis – tikras ofšorų meistras

Migranas Pogosianas užima dvi įspūdingai skambančias pareigas. Jis – ir teisingumo generolas majoras, ir vyriausiasis Armėnijos sprendimų vykdytojas. Tačiau Panama Papers atskleidžia, kad galima pridėti ir trečiąjį titulą – ofšorų meistro, rašo Armėnijos naujienų portalas „Hetq“.
Migranas Pogosianas
Migranas Pogosianas / OCCRP nuotr.

Vyriausiasis sprendimų vykdytojas Armėnijoje atsakingas už tai, kad visi teismų sprendimai būtų tinkamai įgyvendinami. Užimant šias pareigas reikia puikiai žinoti šalies įstatymus.

Vis dėlto M.Pogosianas puikiai išmano ir visuomenei nežinomą sritį – ofšorinių zonų voratinklį, į kurį paslėpti savo turtą per priedangos kompanijas lenda nemažai turtingiausių pasaulio žmonių.

Aiškėja, jog ne tik M.Pogosianas, bet ir jo giminaičiai valdo kelias ofšorines įmones, o dalis jų veikia taip įmantriai, kad labai sunku nustatyti tikruosius jų savininkus.

Šešėlinius milijardus, cirkuliavusius per mokesčių rojus ir bankus keliose valstybėse, įvardinti leidžia nutekėję „Mossack Fonseca“ duomenys, kuriuos gavo Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“.

Šiais duomenimis leidinys pasidalijo su tarptautiniu tiriamosios žurnalistikos centru „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ), kuris koordinavo daugiau nei trijų šimtų žurnalistų iš viso pasaulio jungtinį darbą.

„Hetq“ žurnalistai išsamų tyrimą atliko bendradarbiaudami su tiriamosios žurnalistikos centru „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP).

Valdė per pareikštines akcijas

40-metis M.Pogosianas Armėnijos sprendimų vykdymo tarnybai vadovauja nuo 2008-ųjų, o profesionalią karjerą pradėjo Nacionalinėje saugumo tarnyboje. Tuo metu šios institucijos finansų skyriui vadovavo jo dėdė Grigoras Haroutiunianas.

Kaip atskleidžia Panama Papers, dar 2011 metais M.Pogosianas buvo susijęs su trimis Panamoje registruotomis kompanijomis – „Sigtem Real Estates“, „Hopkinten Trading“ ir „Bangio Invest“. Armėnas buvo pirmųjų dviejų firmų savininkas, bet iš dokumentų nėra aišku, kokią dalį „Bangio Invest“ jis valdė.

Savo turtą M.Pogosianas, pagal išsilavinimą – ekonomistas, valdė per vadinamąsias pareikštines akcijas („bearer shares“ – angl.).

Kompanijos „Sigtem Real Estates“ ir „Hopkinten Trading“ kartu lygiomis teisėmis valdo Armėnijoje registruotą „Best Realty“.

Būtent šiai įmonei buvo patikėta oficialiai nustatyti Kareno Demirčiano sporto ir koncertų komplekso vertę, kai vyriausybė 2015 metais nusprendė parduoti jį investuotojams. „Best Realty“ kompleksą įkainojo maždaug 26 mln. JAV dolerių.

O komplekso vadovai, regis, nė nežinojo, kam priklauso „Best Realty“, ir labai nustebo, kai parduodamo objekto vertės nustatymo dieną atvyko ir visa Sprendimų vykdymo tarnybos vadovybė.

Valstybės tarnyba nekliudo verslui

Bet aiškėja, kad „Best Realty“ vertino ir daugiau Sprendimų vykdymo tarnybos prižiūrėtų objektų. Tarp tokių objektų – namas Noragavito gatvėje Jerevane, dar vienas sklypas Armėnijos sostinėje.

Kelioniuakademija.lt nuotr./Jerevanas
Kelioniuakademija.lt nuotr./Jerevanas

O „Mossack Fonseca“ dokumentai rodo, kad „Sigtem Real Estates“ ir „Hopkinten Trading“ buvo atidariusios sąskaitas Šveicarijos banke „LGB Bank“.

Įtarti privačių ir viešųjų interesų supainiojimą leidžia ir faktas, kad „Sigtem Real Estates“ vadovas – Armėnijos parlamento deputatas Arturas Stepanianas. Nesvarbu, kad šalies įstatymai draudžia pareigas einantiems parlamentarams užsiimti verslu.

VIDEO: Panama Papers: tarptautinis tyrimas atskleidžia nešvarias pasaulio galingųjų paslaptis

Pats M.Pogosianas Armėnijos laikraščiui „Haykakan Žamanak“ teigė neslėpęs, kad anksčiau užsiėmė verslu.

„Esu daug kartų sakęs, kad turėjau verslų prieš tapdamas valstybės tarnautoju, ir kad tos kompanijos veikė pelningai. Dabar nebeturiu jokio verslo. Verslo neturi ir mano žmona. Nežinau kodėl, bet visuomenė susieja tolimesnio giminaičio verslą su valstybės tarnautoju“, – tarsi įžeistas svarstė M.Pogosianas.

„Mossack Fonseca“ dokumentuose neužfiksuoti jokie pasikeitimai su M.Pogosianu siejamų ofšorinių kompanijų valdymo struktūrose.

Kai „Hetq“ kreipėsi į Sprendimų vykdymo tarnybą su paklausimu, ar M.Pogosianas valdo ofšorinių kompanijų, atsakymas buvo trumpas.

„Armėnijos vyriausiasis sprendimų vykdytojas, teisingumo generolas majoras Migranas Pogosianas nėra susijęs su jūsų minimomis kompanijomis“, – žurnalistams atsakė tarnyba.

Tačiau „Mossack Fonseca“ dokumentuose neužfiksuoti jokie pasikeitimai tų ofšorinių kompanijų valdymo struktūrose.

Tai reiškia, kad verslu tiek M.Pogosianas, tiek parlamentaras A.Stepanianas užsiima ir toliau, jau eidami valstybines pareigas.

Daugiau medžiagos apie Panama Papers skandalą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius