-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Panama Papers atsidūrė ir Australijos premjero pavardė

Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas yra minimas nutekintame Panama Papers pakete, paaiškėjo ketvirtadienį, o šis faktas gali tapti itin nepageidaujamu kliuviniu milijonieriui buvusiam bankininkui, įsitraukusiam į rinkimų kampaniją.
Malcolmas Turnbullas
Malcolmas Turnbullas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jis užėmė direktoriaus pareigas Didžiosios Britanijos Mergelių salose įsikūrusioje bendrovėje „Star Technology Services Limited“, įkurtoje Panamos teisinių paslaugų bendrovės „Mossack Fonseca“ 10-ame dešimtmetyje.

Šį ryšį aptiko dienraštis „The Australian Financial Review“, praėjus kelioms dienoms po to, kai internete buvo paviešinti išsamūs duomenys apie daugiau negu 200 tūkst. slaptų ofšorinių bendrovių, susijusių ta Panamos firma.

Ofšorinių priedangos bendrovių ir patikos fondų naudojimas dažnai būna teisėtas, o M.Turnbullas neigė kaip nors nusižengęs.

„Galiu tiesiog jums pasakyti, kad, kaip pripažįstama tame straipsnyje, nėra absoliučiai jokių užuominų apie kokią nors netinkamą veiklą“, – premjeras sakė žurnalistams per rinkimų kampanijos renginį Melburne.

Visuotiniai rinkimai Australijoje vyks liepos 2 dieną, o jų nugalėtojai kol kas sunkiai prognozuojami.

„Čia nėra nieko nauja. Bendrovė, apie kurią kalbama, buvo vienai viešai kotiruojamai Australijos bendrovei visiškai priklausanti antrinė įmonė“, – pridūrė M.Turnbullas.

Nors naujai atskleista informacija vargu ar taps pagrindu kokiam nors baudžiamajam tyrimui, ji didina spaudimą M.Turnbullui, kuris siekia laimėti liepą prieš opozicinės Leiboristų partijos lyderė Billą Shorteną, žadėdamas skatinti darbo vietų kūrimą ir ekonomikos augimą.

M.Turnbullas sakė, kad ta bendrovė buvo kotiruojama Australijos vertybinių popierių biržoje, ir pridūrė: „Neville'is Wranas (buvęs Naujojo Pietų Velso valstijos pirmasis ministras, – red.) ir aš buvome direktoriai apie dvejus metus“.

Laikraštis nurodė, kad M.Turnbullas ir N.Wranas tapo tos bendrovės valdybos nariai 1993 metų spalį, tikėdamiesi išvystyti Suchoj Logo aukso kasyklą Sibire, kuri yra viena didžiausių Rusijoje. Praėjus dvejiems metams jie abu pasitraukė iš tos bendrovės, kuri bankrutavo 1998 metais.

Paklaustas, ar ta bendrovė mokėjo kokius nors mokesčius Australijoje, M.Turnbulas sakė, kad būtų mokėjusi, jeigu jos veikla būtų pelninga.

„Jeigu ji būtų gavusi kokio nors pelno – kurio, deja, nebuvo – jis tikrai būtų mokėjusi mokesčius Australijoje“, – teigė premjeras.

M.Turnbullas – ne pirmasis politinis lyderis, susietas su „Mossack Fonseca“ steigtomis ofšorinėmis įmonėmis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Islandijos premjeras Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Islandijos premjeras Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas.

Balandį pasirodę žiniasklaidos pranešimai, susiję su didžiulio masto nutekintos „Panamos popierių“ medžiagos paketu, atskleidė kai kurių įtakingų pasaulio veikėjų, tokių kaip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Britanijos premjeras Davidas Cameronas ir kitų ryšius su slapta įsteigtomis ofšorinėmis bendrovėmis.

Dėl tų paviešinimų buvo priverstas atsistatydinti Islandijos ministras pirmininkas Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas ir Ispanijos pramonės ministras Jose Manuelis Soria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius