Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandora Papers. Čekijos premjeras slapta įsigijo rūmus už 22 mln. dolerių

Andrejus Babišas – milijardierius verslininkas, iškilęs iki Čekijos premjero posto – savo politinėje darbotvarkėje ne kartą akcentavo kovą su mokesčių vengimu. Nutekėję dokumentai rodo, kaip A.Babišas pats slapta įsigijo prabangų turtą Prancūzijoje, pasitelkdamas ofšorines įmones.
Andrejus Babišas su kauke
Andrejus Babišas su kauke / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Čekijos vyriausybės vadovas, ne kartą kritikuotas dėl populistinės laikysenos, susikūrė įvaizdį verslininko, politikoje siekiančio pakelti valstybėje skaidrumą ir gerinti mokesčių surinkimą. Kilus skandalams, turtuolis politikas neigė bet kokius ryšius su mokesčių vengimu.

Pandora Papers – tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro ICIJ koordinuojamas tyrimas – atskleidžia, kad A.Babišas 2009 m. įsigijo dešimtimis milijonų vertinamą prabangų turtą Prancūzijoje.

Tai padaryta pora metų iki A.Babišo politinės karjeros starto, pasitelkus savininkų tapatybes slepiančius verslus ir operacijas, kurios, ICIJ konsultavusių ekspertų vertinimu, galėjo apkarpyti mokesčius, kuriuos A.Babišas turėjo sumokėti savo valstybei.

A.Babišas nepateikė jokių atsakymų į žurnalistų klausimus. Neseniai vykusiame rinkimų kampanijos renginyje, kuriame dalyvavo Čekijos premjeras, turėjo dalyvauti ir ICIJ partnerių Investigace.cz (Čekija), „Le Monde“ (Prancūzija) ir NDR (Vokietija) – žurnalistai. Jų akreditacijos buvo atšauktos.

Investigace.cz žurnalistė Hana Čapova kitą dieną mėgino užduoti klausimus A.Babišui, jam lankantis vienoje Čekijos elektrinėje. Premjeras žurnalistę ignoravo, o jo apsaugininkai apstumdė savo darbą dirbusią moterį žurnalistę Haną Čápovą.

VIDEO: Pandora Papers. Čekijos premjeras slapta įsigijo rūmus už 22 mln. dolerių

Nuo trąšų magnato iki premjero

A.Babišas – spalvinga asmenybė. Kelią į turtus jis pradėjo dar Šaltojo karo metais, kai tuometė Čekoslovakija priklausė Sovietų blokui. Įtakingo pareigūno sūnus įgijo išsilavinimą Paryžiuje ir Ženevoje, o po to pasuko į „Petrimex“ – valstybės valdomą chemijos pramonės kompaniją, veikusią trąšų sektoriuje.

Žlugus Sovietų Sąjungai, žemėlapyje nebeliko ir Čekoslovakijos. A.Babišas sugebėjo privatizuoti „Petrimex“ dalį Čekijoje. Kaip ir kiek jis sumokėjo už šį turtą – iki galo neaišku. Pats A.Babišas teigė panaudojęs lėšas iš mokslų Šveicarijoje draugų.

Žiniasklaidoje būta pranešimų, kad Šaltojo karo metais A.Babišas talkino komunistinės Čekoslovakijos slaptajai policija, StB, ir turėjo slapyvardį „Bures“. Pats A.Babišas tai kategoriškai neigė.

Privatizuotą „Petrimex“ verslininkas pervadino į „Agrofert“. Dabar tai yra centrinė A.Babišo verslo imperijos ašis. „Agrofert“ valdo apie 250 dukterinių įmonių, veikiančiuose skirtinguose sektoriuose ir valstybėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Babišas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Babišas

Koncerno svetainėje skaičiuojama, kad A.Babišo verslo imperijoje dirba beveik 33 tūkst. žmonių. Būtent „Agrofert“ įrašėatvedė A.Babišą į milijardierių sąrašus.

Turtuolis savo politinį kelią pradėjo 2011 m., įsteigęsdamas politinį judėjimą „ANO“. Tuomet A.Babišas neigė turįs politinių ambicijų, o „ANO“ vadino pilietiniu judėjimu.

Jau 2012 m. „ANO“ politinė darbotvarkė buvo aiški, prasidėjo kampanija su pažadais pažaboti korupciją ir mažinti nedarbą. Kitąmet vykusiuose parlamento rinkimuose „ANO“ surinko daugiau nei 18 proc. balsų ir pademonstravo antrą geriausią rezultatą.

A.Babišas netrukus tapo finansų ministru. Šiame poste jis žadėjo kovoti su mokesčių vengimu ir smarkiai pagerinti jų surinkimą į valstybės biudžetą.

2017 m. A.Babišui teko trauktis, kilus skandalui dėl galimo jo paties mokesčių vengimo. Milijardierius viešojoje erdvėje pasklidusius kaltinimus neigė ir vadino politinių oponentų bandymu jį diskredituoti prieš tų pačių metų rinkimus.

„Niekas negali padaryti manęs korumpuotu. Aš tam per turtingas“, – – tuomet „Politico“ duotame interviu teigė A.Babišas.

Rinkimai „ANO“ buvo labai sėkmingi. A.Babišo partija surinko daugiausiai balsų, o jos lyderis tapo premjeru. Netrukus vėl kilo triukšmas, Europos Sąjungos tarnyboms paskelbus rezultatus tyrimo, kuris rodė į galimą A.Babišo verslo piktnaudžiavimą viešaisiais finansais. Čekijoje prasidėjo protestai, aprašomi kaip didžiausi nuo komunizmo žlugimo.

Rūmai Picasso krašte

Chateau Bigaud – tai ištaiginga rezidencija Prancūzijos rivjeroje, Mougins miestelyje, vos keli kilometrai nuo Kanų kurorto. Šios apylinkės žinomos dėl meno genijaus Pablo Picasso paliktų pėdsakų – būtent čia pasaulinio garso dailininkas praleido paskutinius 12 savo gyvenimo metų.

Kompleksą, į kurį įeina dviejų aukštų vilą su biliardine, vyno rūsiu, pirtimi bei kino sale, su A.Babišu susijęs verslas įsigijo per Monake registruotą kompaniją „SCP Bigaud“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čekijos milijardierius Andrejus Babišas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čekijos milijardierius Andrejus Babišas

Iš viso su A.Babišu susijusios įmonės įsigijo keliolikąa nekilnojamojo turto objektų šioje teritorijoje. Turto įsigijimo sandoriams panaudotos įmonės Didžiosios Britanijos Mergelių salose, Jungtinėse Valstijose ir Monake. ICIJ partnerius konsultavę ekspertai teigia, kad tokia grandinė turto savininkui galėjo sumažinti mokestinę naštą.

Nutekėję dokumentai rodo, kad investicijas į ištaigingą turtą A.Babišas 2009 m. vykdė per Mergelių salose registruotą įmonę „Blakey Finance“, į kurią įliejo 22 mln. dolerių. Pinigai po to keliavo į dukterinę įmonę JAV, Vašingtone. Iš jos – į „SCP Bigaud“ Monake.

Lydso universiteto tarptautinės mokesčių teisės dėstytojas Leopoldo Parada pažymi, kad tokia struktūra galėjo sukurti skaidrumo ir patikimumo įvaizdį įmonei Monake, per kurią buvo vykdomos NT pirkimo operacijos. Mat Monako įmonę valdė kompanija JAV, kas galėjoėtų padaryti gerą įspūdį Prancūzijos mokesčių tarnyboms. Tuo metu Mergelių salos, pagarsėjusios kaip mokesčių vengimui naudojama jurisdikcija, liko už kadro.

Nutekėjusiuose laiškuose tarp A.Babišą aptarnavusių teisininkų teigiama, kad finansinės operacijos iš esmės buvo paskolos, kurių „galutinė paskirtis“ buvo nekilnojamojo turto įsigijimas.

„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus Babišas
„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus Babišas

ICIJ ir partnerius konsultavę ekspertai teigia, kad tokios schemos gali būti naudojamos mokestinės naštos sumažinimui.

Žurnalistams užtrenkė duris

ICIJ ir tyrimo partneriai Europoje oficialiai kreipėsi į Čekijos premjero administraciją, prašydami komentarų apie šias operacijas. Premjero atstovė spaudai patvirtino laiško gavimą, bet jokių atsakymų nepateikė.

Siekiant užduoti klausimus tiesiai premjerui, Pandora Papers tyrime dalyvaujantys žurnalistai akreditavosi į neseniai vykusį rinkimų kampanijos renginį. Tačiau jų akreditacijos buvo atšauktos.

Investigace.cz žurnalistė Hana Čápová po to nuvyko į kitą renginį, kuriame dalyvavo A.Babišas. Premjeras nereagavo į žurnalistės beriamus klausimus apie operacijas su ofšorinėmis kompanijomis ir turtą Prancūzijoje.

Premjero apsaugininkai neprileido žurnalistės prie A.Babišo ir ją apstumdė. „Spaudos konferencija baigėsi. Jūs to nesuprantate? Nesuprantate?“, – pasakė vienas iš jų. A.Babišas iš teritorijos išvyko, taip ir nesureagavęs nė į vieną klausimą.

Tai sutrumpinta tarptautinio tyrimo versija. Visą istoriją (anglų g.) rasite čia.

Tyrimas skelbtas tiriamosios žurnalistikos platformoje „Siena“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius