Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PAR prezidentas informavo Kinijos lyderį apie Afrikos taikos misiją Ukrainoje ir Rusijoje (papildytas)

Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa informavo Kinijos lyderį Xi Jinpingą apie būsimą Afrikos lyderių misiją į Rusiją ir Ukrainą, kurios tikslas – tarpininkauti siekiant taikos, šeštadienį pranešė Pretorija.
Cyrilas Ramaphosa
Cyrilas Ramaphosa / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusį mėnesį C.Ramaphosa paskelbė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis sutiko priimti Afrikos šešių narių delegaciją, kuri jų šalyse turėtų apsilankyti dar šį mėnesį.

C.Ramaphosa informavo Xi Jinpingą apie misiją, sakoma PAR prezidentūros pareiškime. Delegacijoje bus Kongo Respublikos, Egipto, Senegalo, Pietų Afrikos Respublikos, Ugandos ir Zambijos prezidentai.

Kada C. Ramaphosa kalbėjosi su Xi Jinpingu, PAR prezidentūra nenurodė, tačiau sakė, kad Kinijos lyderis „palankiai įvertino Afrikos žemyno iniciatyvą ir pripažino konflikto poveikį žmonių gyvybėms ir jų aprūpinimui maistu Afrikoje“.

Vasarį Pekinas paskelbė dokumentą, kuriame ragino „politiškai sureguliuoti“ konfliktą, tačiau šis planas, kaip įspėjo Vakarų šalys, gali sudaryti sąlygas Rusijai išlaikyti didelę dalį teritorijų, kurias ji yra okupavusi Ukrainoje.

Kinija teigia šiame konflikte esanti neutrali šalis, tačiau Pekinas kritikuojamas už tai, kad atsisako pasmerkti Maskvą už jos invaziją. Kritikos Kinija sulaukia ir dėl glaudžios strateginės partnerystės su Rusija.

Rusijai praėjusių metų vasarį įsiveržus į Ukrainą – vieną pagrindinių pasaulio kviečių ir kitų žemės ūkio produktų šaltinių, Afrikos šalys skaudžiai nukentėjo dėl kylančių grūdų kainų.

Karas padarė ir platesnį poveikį pasaulinei prekybai.

Taikos misija rengiama tuo metu, kai Pietų Afrika siekia pagerinti savo įvaizdį po kaltinimų, kad ji esą mezga vis artimesnius santykius su Kremliumi.

Pietų Afrika taip pat yra susidūrusi su diplomatine dilema prieš rugpjūčio mėnesį Johanesburge įvyksiantį BRICS šalių aukščiausiojo lygio susitikimą.

Į aukščiausiojo lygio susitikimą pakviestas V.Putinas, kuriam Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) yra išdavęs arešto orderį dėl kaltinimų Rusijai neteisėtai deportavus ukrainiečių vaikus.

Kaip TBT narė, Pietų Afrika privalės sulaikyti V. Putiną, jam atvykus į šalį.

Xi Jinpingas ir S.Ramaphosa taip pat pasikalbėjo apie pasirengimą aukščiausiojo lygio susitikimui, sklandant kalboms, kad Pietų Afrika svarsto galimybę rugpjūtį numatytą susitikimą perkelti į Kiniją, kad nereikėtų areštuoti V.Putino.

Abu vadovai „įsipareigojo dirbti, kad aukščiausiojo lygio susitikimas būtų sėkmingas“, sakoma pareiškime.

BRICS vienija Braziliją, Rusiją, Indiją, Kiniją ir Pietų Afrikos Respubliką, o šio bloko tikslas – atsverti tradicinį Europos ir Jungtinių Valstijų dominavimą pasaulio arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius