Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paradise Papers: JAV prekybos sekretorius W.Rossas pelnosi iš verslo ryšių su V.Putino aplinka

JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas, net jau eidamas pareigas, išlaiko akcijų dalį laivininkystės kompanijoje, kuri itin glaudžiai bendradarbiauja su įmone, valdoma Rusijos prezidento Vladimiro Putino žento ir rusų oligarcho. Pastarajam kaip V.Putino vidinio rato nariui JAV iždo departamentas taiko sankcijas.
JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas
JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

W.Rossas – milijardierius investuotojas. Prieš šiemet vasarį prisijungiant prie naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos, jam teko atsiriboti nuo savo įkurto verslo.

Tačiau naudingų verslo ryšių visame pasaulyje turintis W.Rossas ir toliau išlaiko savąją dalį laivininkystės kompanijoje „Navigator Holdings“, kuri yra įregistruota Maršalo Salų Respublikoje – salų valstybėje Ramiajame vandenyne.

Ofšoriniai dariniai Kaimanų salose Karibų jūroje, kuriuos valdo W.Rossas ir kiti investuotojai, 2016 metais kontroliavo 31,5 proc. „Navigator Holdings“ akcijų.

O viena didžiausių „Navigator Holdings“ klienčių yra Maskvoje veikianti didžiulė naftos ir chemijos perdirbimo kompanija „Sibur“. Būtent šios įmonės užsakymai „Navigator Holdings“ atnešė daugiau nei 68 mln. JAV dolerių pajamų.

„Scanpix“ nuotr./Kompanija „Sibur“ yra siejama su Kremliumi
„Scanpix“ nuotr./Kompanija „Sibur“ yra siejama su Kremliumi

Du pagrindiniai „Sibur“ savininkai – V.Putino jauniausią dukterį vedęs Kirilas Šamalovas ir oligarchas Genadijus Timčenka. Šiam geram Rusijos prezidento bičiuliui, kurio veikla energetikos sektoriuje „tiesiogiai susijusi su Putinu“, JAV iždo departamentas taiko sankcijas.

Didžiausią „Sibur“ akcijų dalį valdo kompanijos valdybos pirmininkas Leonidas Michelsonas. Jis taip pat kontroliuoja dujų gamintoją „Novotek“, kuriai už ryšius su V.Putino režimu irgi taikomos JAV sankcijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino žentas Kirilas Šamalovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino žentas Kirilas Šamalovas

Apie W.Rosso nuslėptus verslo ryšius su V.Putino patikėtiniais – Rusijoje nepriklausomas stambusis verslas neįmanomas – skelbia projekte Paradise Papers dalyvaujantys žurnalistai Sasha Chavkinas ir Martha Hamilton.

Paradise Papers – tarptautinis tyrimas, atliekamas Vokietijos leidinio „Süddeutsche Zeitung“ gautų duomenų pagrindu, tarptautinės žurnalistų komandos darbą koordinuojant žurnalistinių tyrimų centrui „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ).

15min nuotr./Projektas Paradise Papers
15min nuotr./Projektas Paradise Papers

15min – vienintelis šio tyrimo partneris Lietuvoje, turintis išskirtines teises kartu su pasauliniais partneriais publikuoti naujausius Paradise Papers tyrimus. Projekto naujienas kviečiame sekti specialiame polapyje.

Apie „Navigator Holdings“ klausimų nebuvo

JAV prekybos sekretorius atlieka svarbų vaidmenį skatindamas Amerikos verslo interesus pačiose JAV ir užsienyje, tad W.Rossas išties turi didelę įtaką Vašingtonui vystant ekonominius santykius su kitomis šalimis, įskaitant Rusiją.

Viena didžiausių „Navigator Holdings“ klienčių yra Maskvoje veikianti didžiulė naftos ir chemijos perdirbimo kompanija „Sibur“.

Vis dėlto pastaraisiais metais JAV ir Rusijos santykiai smarkiai pašlijo.

Amerikiečiai taiko sankcijas Kremliui ir už 2014 metais įvykdytą Krymo aneksiją bei karo Rytų Ukrainoje įplieskimą, ir už pernykštį kišimąsi į Amerikos prezidento rinkimų kampaniją.

Kongreso ir JAV Teisingumo departamento tyrėjai po rinkimų, kuriuos, žinia, laimėjo D.Trumpas, ėmėsi nagrinėti galimus verslo ryšius tarp D.Trumpo administracijos narių ir režimo Kremliuje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Wilburas Rossas ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Wilburas Rossas ir Donaldas Trumpas

Ir nors keli D.Trumpo kampanijos darbuotojai bei milijardieriaus verslo partneriai sukėlė įtarimų, iki šiol nebuvo aptikta jokių verslo ryšių tarp pačių įtakingiausių D.Trumpo administracijos narių ir artimiausių V.Putino patikėtinių – vidinio rato atstovų ar šeimos narių.

Tiesa, kai JAV Senate šių metų vasarį buvo tvirtinama W.Rosso kandidatūra į prekybos sekretorius, turtuolio buvo pakartotinai klausiama apie jo ryšius su Rusija.

Užklausos buvo daugiausia susijusios su faktu, kad W.Rossas nuo 2014-ųjų iki pat šių metų vasario, kai buvo patvirtintas prekybos sekretoriumi, ėjo Kipro banko vicepirmininko pareigas. Šis bankas jau seniai garsėja kaip Rusijos oligarchų užuovėja ir tampriais ryšiais su rusišku „Sberbank“.

„JAV Senatas ir Amerikos visuomenė nusipelnė žinoti viską apie jūsų ryšius su Rusija ir apie jūsų žinias apie bet kokius tarp ryšius tarp Trumpo administracijos, Trumpo kampanijos ar „The Trump Organization“ ir Kipro banko“, – taip laiške W.Rossui rašė penki demokratai JAV senatoriai.

W.Rossas per klausymus Senate trumpai atsakė, kad rusai, investavę į Kipro banką, „nebuvo mano partneriai“, tačiau į išsamesnes penkių senatorių užklausas nereagavo.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Wilburas Rossas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Wilburas Rossas

Turtuolio taip pat klausta apie jo investicijas laivininkystės srityje ir galimą interesų konfliktą. Tačiau klausimų apie kompaniją „Navigator Holdings“ – W.Rossas anksčiau buvo jos valdybos pirmininkas – ir jos ryšius su „Sibur“ nebuvo.

„Lovoje su Rusijos valstybe“

„Tai yra kompanija, susijusi su režimu, – taip apie „Sibur“ kalbėjo Danielis Friedas, Rusijos ekspertas, buvęs JAV Valstybės departamento sankcijų politikos koordinatorius. – Kam bet kokiam JAV vyriausybės atstovui reikalingi santykiai su Putino patikėtiniu?“

„Scanpix“ nuotr./Danielis Friedas
„Scanpix“ nuotr./Danielis Friedas

Be to, W.Rossas ir „Navigator Holdings“ draugauja ir su Venesuelos valstybine naftos kompanija PDVSA, kurią kontroliuoja autoritarinis Nicolaso Maduro režimas. Regis, visai nesvarbu, kad D.Trumpo administracija šiai gigantei nuo šių metų vasaros taiko sankcijas.

Ekspertų teigimu, faktas, kad W.Rosso Kaimanų salose valdomos kompanijos pelnosi iš verslo santykių su „Sibur“, kurią kontroliuoja V.Putino patikėtiniai, leidžia užduoti klausimų apie potencialius interesų konfliktus.

Kaip JAV prekybos sekretorius W.Rossas gali daryti įtaką Amerikos prekybos ir sankcijų politikai, o pastaroji savo ruožtu svarbi „Sibur“ savininkams, o per juos – ir pačiam V.Putinui.

Kaip JAV prekybos sekretorius W.Rossas gali daryti įtaką Amerikos prekybos ir sankcijų politikai, o pastaroji savo ruožtu svarbi „Sibur“ savininkams, o per juos – ir pačiam V.Putinui.

Richardas Painteris, JAV eksprezidento George'o W.Busho administracijos vyriausiasis patarėjas etikos klausimais, mano, kad W.Rossui gali tekti oficialiai atsiriboti nuo būsimų Vašingtono sprendimų dėl sankcijų.

Be to, R.Painteris teigia, kad reikėtų nuodugniai išanalizuoti „Navigator Holdings“ veiklą, nors akivaizdžių pažeidimų teisine prasme W.Rossas iš pažiūros ir nėra padaręs.

„Bet ir atmesdamas teisines peripetijas, aš būčiau labai susirūpinęs, jei kas nors JAV vyriausybėje užsidirba iš verslo santykių su Rusija. Norėčiau žinoti faktus“, – tvirtino buvęs G.W.Busho administracijos pareigūnas.

„Sibur“, kaip ir daugelį Rusijos energetikos kompanijų, įkūrė valstybė – 1995-aisiais. Po kelerių metų šią kompaniją nusipirko, vėlgi, valstybės kontroliuojama dujų milžinė „Gazprom“, o 2010-aisiais „Sibur“ buvo parduota G.Timčenkai ir L.Michelsonui.

Anot įtakingo JAV diplomato energetikos klausimais Amoso Hochsteino, L.Michelsono ir G.Timčenkos praturtėjimas buvo visiškai tipiškas Rusijai bei putinizmo laikotarpiui.

„Scanpix“ nuotr./Genadijus Timčenka
„Scanpix“ nuotr./Genadijus Timčenka

„Šiuo atveju nereikėtų kalbėti apie kokį nors Johną Rockefellerį (šis 1839-1937 m. gyvenęs amerikietis buvo naftos magnatas ir filantropas, – red.), – teigė A.Hochsteinas. – Jie buvo arti Putino ir ištikimi Putinui. Jie gavo valstybės turto ir praturtėjo.“

„Pradėdamas užsiimti verslu su Rusijos energetikos kompanijomis, tokiomis kaip „Gazprom“ ir „Sibur“,į lovą guliesi ne tik su šiomis įmonėmis – į lovą guliesi su Rusijos valstybe“, – pridūrė diplomatas.

Visą istoriją apie W.Rosso verslo ryšius su V.Putino aplinka galite skaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius