Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paragvajuje po susirėmimų atleistas vidaus reikalų ministras ir policijos viršininkas

Paragvajaus prezidentas Horacio Cartesas šeštadienį atleido šalies vidaus reikalų ministrą ir policijos viršininką – po jauno opozicijos partijos lyderio nužudymo ir smurtinių nakties susirėmimų, kuriuos išprovokavo slaptas Senato balsavimas už konstitucijos pataisą, leidžiančią perrinkti prezidentus.
Per protestus Asunsjone nusiaubtas ir padegtas parlamentas.
Per protestus Asunsjone nusiaubtas ir padegtas parlamentas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dešimtys žmonių, tarp jų – policijos pareigūnas, buvo areštuoti per penktadienio vakaro demonstracijas, kai protestuotojai prasiveržė pro policijos linijas ir pateko į pirmąjį parlamento aukštą, kur padegė popierius ir baldus. Policija, stumdama protestuotojus nuo pastato, panaudojo vandens patranką ir šaudė guminėmis kulkomis, o ugniagesiai gesino gaisrus viduje.

Anksti šeštadienį Autentiškos radikalios liberalų partijos būstinėje buvo nušautas 25 metų Rodrigo Quintana. Būstinė yra kitoje vietoje nei parlamento pastatas, kur vyko dauguma protestų. Kai vyko antivyriausybiniai protestai, policininkai su šautuvais ir šalmais šturmavo opozicijos būstinę.

Protestai kilo daugumai senatorių pritarus pataisai dėl prezidentų perrinkimo. Oponentai sako, kad šis žingsnis yra neteisėtas, nes balsavimas vyko nedalyvaujant visiems Senato nariams.

Saugumo kamerų nufilmuota medžiaga rodo, kad žmonės koridoriumi bėgo nuo policijos, o R.Quintana pargriuvo, tikriausiai gavęs smūgį iš už nugaros. Po kelių sekundžių matyti, kaip ant R.Quintanos, kuris gulėjo veidu į grindis, užlipa policininkas su ginklu.

Prieš savo atleidimą policijos vadas Crispulo Sotelo nurodė, kad už R.Quintanos mirtį yra atsakingas policijos agentas Gustavo Florentinas, ir sakė, kad jis buvo areštuotas. Vėliau šeštadienį H.Cartesas paskelbė, kad priėmė C.Sotelo ir vidaus reikalų ministro Miguelio Tadeo Rojaso atsistatydinimus.

„Kritikuoju save, nes mes, politikai, negalėjome išspręsti savo nesutarimų dialogu ir taika. Man skaudu, kad buvo sužeisti civiliai ir policijos pareigūnai“, – sakoma H.Carteso žinutėje, kuri feisbuke buvo paskelbta kelios valandos po M.T.Rojaso ir C.Sotelo atleidimo.

Protestai kilo daugumai senatorių pritarus pataisai dėl prezidentų perrinkimo. Oponentai sako, kad šis žingsnis yra neteisėtas, nes balsavimas vyko nedalyvaujant visiems Senato nariams. Dabar šalies prezidentai gali dirbti vieną penkerių metų kadenciją ir pasiūlymas sudarytų sąlygas H.Cartesui ir ankstesniems Paragvajaus prezidentams per 2018 metų rinkimus vėl siekti šio posto. Tai labai opus klausimas šalyje, kuri dar nepamiršo 35 metus trukusio generolo Alfredo Stroessnerio valdymo.

„Mano kolegos įvykdė perversmą, nes netaisyklingu ir neteisėtu būdu pakeitė ne ką kitą, o konstituciją“, – po penktadienį vakare įvykusio balsavimo sakė senatorius Luisas Alberto Wagneris iš opozicinės Autentiškos radikalios liberalų partijos.

JAV ambasada Paragvajuje paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma, kad bet koks konstitucijos pakeitimas turi būti daromas „skaidriai ir atvirai“, gerbiant demokratinį procesą ir institucijas. Ji paragino Paragvajaus politinius veikėjus dirbti drauge ir įveikti nesutarimus.

Pataisos priėmimo procesas prasidėjo antradienį, kai 25 senatoriai pakeitė vidaus procedūras, kad paspartintų balsavimą, nors tam nepritarė Senato pirmininkas Roberto Acevedo ir kiti senatoriai.

R.Acevedo, kuris yra iš Autentiškos radikalios liberalų partijos, sakė, kad procesu buvo pažeistos Senato taisyklės, ir pateikė apeliaciją Aukščiausiajam Teismui, kad šis sprendimas būtų atšauktas.

Politikos analitikas Ignacio Martinezas sakė, kad ekstremalią reakciją tikriausiai nulėmė kitos ilgai valdančios vyriausybės, A.Stroessnerio, baimė. A.Stroessneris po karinio perversmo Paragvajų valdė nuo 1954 iki 1989 metų.

Priemonei dėl konstitucijos pataisos, sudarančios sąlygas perrinkti prezidentą, pritarė 25 iš 45 šalies senatorių. „Taip“ balsavo valdančiosios Kolorado partijos ir kelių opozicijos grupių nariai.

Po pritarimo Senate pasiūlymas keliauja į Deputatų Rūmus, kur 44 iš 80 narių priklauso Kolorado partijai. Jei pasiūlymas ten bus patvirtintas, reikės paskirti nacionalinio referendumo dėl minimos pataisos datą.

Dėl smurto Deputatų Rūmų šeštadienio ir pirmadienio sesijos buvo atšauktos. „Vertinsime situaciją antradienį“, – sakė Deputatų Rūmų pirmininkas Hugo Velazquezas.

H.Cartesas sakė, kad M.T.Rojasą vidaus reikalų ministro poste pakeis vidaus saugumo viceministras Lorenzo Lezcano, o C.Sotelo pareigas perims policijos vado pavaduotojas Luisas Carlosas Rojasas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius