Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parlamento kontrolę perėmusi Venesuelos opozicija nori nušalinti prezidentą

Venesuelos opozicija antradienį perėmė iš socialistų vyriausybės 17 metų jos turėtą parlamento kontrolę ir pažadėjo pašalinti iš posto prezidentą Nicolas Maduro, nors kol kas neturi šiam tikslui pasiekti reikalingos „superdaugumos“.
Venesuelos opozicijos lyderis Julio Borgesas (centre)
Venesuelos opozicijos lyderis Julio Borgesas (centre) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinėje Asamblėjoje buvo prisaikdinti 163 iš 167 įstatymų leidėjų, nes keturių deputatų – trijų iš opozicijos ir vieno iš provyriausybinės stovyklos – prisaikdinimas buvo suspenduotas teismo dėl įtariamo balsų klastojimo.

Opozicijai atstovaujantis naujasis parlamento pirmininkas Henry Ramosas Allupas sakė, kad jo stovykla imsis žingsnių priversti N.Maduro palikti postą.

„Čia ir dabar – reikalai pasikeis“, – sakė jis.

Opozicijos frakcijos parlamente vadovas Julio Borgesas žadėjo, kad opozicija ras „metodą, sistemą, kaip pasitelkus konstitucines priemones pakeisti vyriausybę“.

Parlamento pirmininkas sakė, kad šiam procesui bus pasirengta per šešis mėnesius.

„Permainoms nėra jokių laiko rėmų, – pabrėžė H.Ramosas Allupas. – Žiūrime į permainas perspektyvoje, permainas sistemoje, keičiant tai, kas yra blogai, labai blogai – ir greitai bus dar blogiau.“

Laikinai netekusi trijų deputatų, opozicija tebeturi stiprią trijų penktadalių daugumą, kuri, be kita ko, suteikia jai galimybę atleisti vyriausybės ministrus.

Tačiau be šių įstatymų leidėjų N.Maduro oponentai, bent jau laikinai, neturi galių, kurias jiems suteiktų dviejų trečdalių „superdauguma“, įskaitant galimybę dėl teisės akto organizuoti referendumą bei sušaukti asamblėją naujai konstitucijai parengti.

Opozicija galėtų pasinaudoti šiomis galiomis, siekdama priversti N.Maduro palikti postą dar iki jo kadencijos pabaigos 2019 metais. Kol kas neaišku, kokį kelią, numatytą konstitucijos, ji gali pasirinkti.

Tuo tarpu N.Maduro pareiškė, jog „geležiniu kumščiu“ gins Venesuelos demokratiją ir stabilumą.

Prezidentui lojalūs įstatymų leidėjai per pirmąjį Nacionalinės Asamblėjos posėdį demonstratyviai paliko parlamento salę. Juos papiktino opozicijai priklausančių deputatų mėginimai pateikti siūlymą amnestuoti daugybę politikų, kurie, opozicijos tvirtinimu, yra politiniai kaliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius