Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 23 /13:08

Paryžiaus atakų įtariamasis Salahas Abdeslamas dėl susišaudymo Briuselyje kalės 20 metų

Belgijos teismas pirmadienį pripažino pagrindinį Paryžiaus atakų įtariamąjį Salahą Abdeslamą kaltu dėl bandymo nužudyti, susijusio su terorizmu, ir skyrė jam 20 metų įkalinimo bausmę.
Salahas Abdeslamas teisme
Salahas Abdeslamas teisme / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuosprendis priimtas dėl susišaudymo su policija Briuselyje, įvykusio kelios dienos prieš jo areštą 2016 metų kovo 18-ąją.

Briuselio teismo nuosprendyje sakoma, jog „negali būti abejonių“ dėl S.Abdeslamo ir kito bylos atsakovo Sofiane'o Ayari sąsajų su ekstremizmu.

Kaltintojai prašė abiem atsakovams skirti 20 metų įkalinimo bausmes.

Nei 28 metų S. Abdeslamas, kuris Prancūzijos kalėjime laukia atskiro teismo už 2015 metų Paryžiaus atakas, per kurias žuvo 130 žmonių, nei 24 metų S. Ayari teismo posėdyje nedalyvavo.

Keturi policijos pareigūnai buvo sužeisti per susišaudymą, kilusį policijai pagal gautą informaciją apie Paryžiaus atakas 2016 metų kovo 15 dieną surengus reidą viename bute Briuselio Forė rajone.

Belgijoje gimęs Prancūzijos pilietis S.Abdeslamas buvo areštuotas po trijų dienų, daugiausia imigrantų gyvenamame Belgijos sostinės Molenbeko rajone, netoli savo šeimos namų.

Tų metų kovo 22 dieną mirtininkai iš kuopelės, siejamos su atakomis Paryžiuje, Briuselio oro uoste ir vienoje metropoliteno stotyje nužudė 32 žmones. Dar šimtai žmonių per šiuos sprogimus buvo sužeisti.

Teismo nuosprendyje nurodoma, kad S. Abdeslamas buvo parašęs dokumentą savo motinai, kuriame sakoma: „Dievas vedė mane ir išsirinko mane iš savo tarnų Jo keliui atverti. Dėl šios priežasties turėjau iš visų jėgų kovoti su Dievo priešais.“

Jis pridūrė, kad jo brolis Brahimas, kuris susisprogdino per atakas Paryžiuje, „nenusižudė – jis yra islamo didvyris“.

Teismo pirmadienio nuosprendyje sakoma, kad per minimą susišaudymą su belgų policija iš viso buvo paleisti 34 šūviai.

Prieš verdikto paskelbimą policija labai sustiprino įspūdingų Teisingumo rūmų pastato Briuselyje apsaugą.

„Pasitikėti Dievu“

S.Abdeslamas beveik visus dvejus pastaruosius metus praleido Prancūzijos kalėjime.

Pirmąją proceso dieną jis su didele apsauga, įskaitant sraigtasparnių palydą, iš Prancūzijos buvo atvežtas į teismą.

24 metų Tuniso pilietis S.Ayari yra Belgijos kalėjime.

Pirmąją teismo proceso dieną S. Abdeslamas pareiškė, kad „pasitikės Dievu“, ir apkaltino teismą šališkumu musulmonų atžvilgiu. Tada jis atsisakė dalyvauti tolesniame procese.

Tyrėjų nuomone, S.Abdeslamo areštas paskatino su juo susijusius džihadistus paankstinti teroro aktus Briuselyje, kurie buvo įvykdyti 2016-ųjų kovo 22 dieną, nes jie baiminosi, kad gali būti sučiupti.

Kaltintojai sakė, kad DNR testai susiejo S.Abdeslamą su butu Forė rajone, kur įvyko susišaudymas su policija, bet ne su panaudotais ginklais.

S.Abdeslamui vasario mėnesį atsisakius grįžti į teismą, jo advokatas Svenas Mary siekė bylos nutraukimo dėl techninės detalės, susijusios su tuo, kaip buvo paskirti teisėjai, ir sakė, kad dėl informacijos nutekinimo žiniasklaidai jo teismas negali būti teisingas.

Tačiau per susišaudymą sužeistų policininkų advokatai apkaltino S. Abdeslamą „išjuokiant teismą“.

Vienas sužeistų policininkų vis dar kenčia nuo sužeidimo padarinių, įskaitant smegenų pažeidimus, epilepsijos priepuolius, problemas dėl regėjimo ir pusiausvyros.

Briuselio atakų aukoms ir jų šeimoms atstovaujanti organizacija teismo prašė simbolinės vieno euro kompensacijos.

Didesnis teismo procesas S.Abdeslamo laukia Prancūzijoje, dėl 2015 metų lapkričio 13-osios atakų Paryžiuje, už kurias atsakomybę prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius