Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paryžiaus Dievo Motinos katedroje atnaujinti konstrukcijų tvirtinimo darbai

Prancūzijos sostinėje pirmadienį, po trijų savaičių pertraukos, buvo atnaujinti gaisro nusiaubtos Švč. Dievo Motinos katedros konstrukcijų tvirtinimo darbai, laikinai sustabdyti dėl apsinuodijimo švinu pavojaus.
Paryžiaus Dievo Motinos katedroje atnaujinti konstrukcijų tvirtinimo darbai
Paryžiaus Dievo Motinos katedroje atnaujinti konstrukcijų tvirtinimo darbai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos kultūros ministerija naujienų agentūrai AFP sakė, kad darbai prasidėjo 5 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku, juose dalyvauja maždaug 50 žmonių.

Gaisro suniokotos šventovės restauracija kol kas dar nevyksta. Pirmiausia siekiama sutvirtinti statinio konstrukcijas, o tik tada pradėti atstatymą. Kultūros ministerija perspėja, kad katedrai „tebegresia sugriuvimo pavojus“.

VIDEO: Paryžiaus didvyriu tapo kunigas, iš liepsnojančios katedros išgelbėjęs svarbiausią reliktą – turtai bus saugomi Luvre

Praėjusią savaitę aplink katedrą esanti teritorija buvo valoma nuo švino, kilus nerimui dėl didelės šio toksiško metalo dalelių koncentracijos aplinkoje.

VIDEO: Po Paryžiaus katedrą nuniokojusio gaisro visoje Prancūzijoje suskambo bažnyčių varpai

Per balandžio 15 dienos gaisrą išsilydė apie 300 tonų švino, buvusio Paryžiaus gotikinės architektūros paminklo stogo ir smailės konstrukcijose. Pasklidusios šio toksiško metalo dalelės nusėdo gatvėse ir buvo vėjo išnešiotos ant kaimynystėje esančių pastatų.

Vietos gyventojai kaltino Prancūzijos valdžią bandžius nuslėpti švino dalelių keliamą pavojų, nors Prancūzijos kultūros ministerija tvirtina, kad saugumas jai yra svarbiausias prioritetas.

Tačiau katedroje apsilankęs vyriausiasis vyriausybės Paryžiaus regiono pareigūnas prefektas Michelias Cadot davė leidimą atnaujinti darbus.

„Aš pamačiau, kad buvo įgyvendintos įvairios darbo inspektorių rekomendacijos“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad taršos išvalymas padės užtikrinti darbininkų saugumą.

Katedros restauravimas gali būti pradėtas tik sutvirtinus pastato konstrukcijas.

Ministerija pranešė, kad liepą dėl sostinę užgriuvusios karščio bangos navoje įgriuvo dar daugiau skliautų mūro.

VIDEO: Gaisro nuniokotai Paryžiaus Dievo Motinos katedrai gresia dar vienas pavojus – skubama uždengti pastatą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas užsibrėžė ambicingą tikslą Dievo Motinos katedros restauravimo darbus užbaigti per penkerius metus. Tačiau ministerija sako, kad iki kitų metų pastato restauravimas net neprasidės.

VIDEO: Paryžiaus Dievo Motinos katedroje aukotos pirmosios po gaisro mišios – kunigai dėvėjo neįprastą aksesuarą

Paryžiaus prokurorai birželį pranešė, kad gaisras galėjo kilti dėl neužgesintos cigaretės nuorūkos arba netvarkingos elektros sistemos. Jie pradėjo tyrimą dėl nusikalstamo aplaidumo, bet įtariamojo neįvardijo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius