-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paryžiuje antirasizmo aktyvistai susirėmė su policija

Prancūzijos policija šeštadienį susirėmė su aktyvistais, protestuojančiais prieš rasizmą ir policijos brutalumą, praneša BBC.
Protestas Paryžiuje
Protestas Paryžiuje / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Pareigūnai, norėdami suvaldyti akmenis mėtančius protestuotojus, prieš juos naudojo ašarines dujas.

Jungtinėse Valstijose įsiplieskus dideliems neramumams, išprovokuotiems juodaodžio George'o Floydo mirties dėl šiurkščių policijos veiksmų, Prancūzijoje taip pat buvo surengta keletas „Black Lives Matter“ demonstracijų, bet jos daugiausiai buvo taikios, nors pavienių susirėmimų su policija pasitaikydavo.

Eiseną Paryžiuje organizavo aktyvistai, reiškiantys solidarumą su Adama Traore – iš Malio kilusiu juodaodžiu prancūzu, kurio mirties sulaikant policijai 2016 metais priežastys tebėra neaiškios, nors buvo atliktas ne vienas palaikų tyrimas. Protestuotojai reikalavo „teisingumo už Adamą ir visas policijos aukas“.

Paryžiaus centre šeštadienį į antirasizmo protestą susirinko tūkstančiai žmonių, tačiau policija užkirto jiems kelią ir neleido įsiveržti į Operos rūmus.

Policininkams artinantis prie protestuotojų, kilo susirėmimai, tad buvo panaudotos ašarinės dujos. Policininkai įsiveržimą stabdė, siekdami išvengti galimos grėsmės vietos verslams.

Protestuotojams susirinkus Assa Traore, Adama Traore sesuo, kvietė juos ragindama „smerkti teisingumo neigimą, smerkti socialinį, rasinį, policijos smurtą“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestas Prancūzijoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestas Prancūzijoje

„Tai, kas vyksta JAV, vyksta ir Prancūzijoje. Miršta mūsų broliai“, – šaukė ji.

Tačiau Prancūzijos policija tikina esanti įsižeidusi dėl kaltinimų, kad jie toleruoja brutalumą ir rasizmą.

Policininkai skundėsi, kad rasistais apšaukiami visi teisėsaugos darbuotojai, nors radikalių pažiūrų pareigūnų yra tik saujelė. Be to, pareigūnai aiškino, kad jiems nepakanka priemonių tvarkytis su smurtaujančiais įtariamaisiais.

Nurodė uždaryti restoranus, parduotuves

Anksčiau šeštadienį Paryžiuje policija nurodė užsidaryti kai kurioms neseniai leidimą atnaujinti darbą gavusiems restoranams ir parduotuvėms, baiminantis galinčio prasiveržti smurto per šeštadienį planuojamas dideles eitynes.

Paryžiaus policijos vadovas nurodė verslininkams ir vietos pareigūnams pašalinti nuo šaligatvių planuojamame demonstracijos maršrute visus daiktus, kure gali būti padegti arba riaušininkų panaudoti prieš policiją.

Eitynės surengtos, nors Prancūzijoje tebegalioja dėl koronaviruso pandemijos įvestas draudimas didesniems kaip 10 žmonių susirinkimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius