Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paryžius: Australijos sprendimas nebepirkti povandeninių laivų – „dūris į nugarą“

Prancūzijos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį piktinosi netikėtu Australijos sprendimu atsisakyti didelio povandeninių laivų pirkimo kontrakto, iškeičiant jį į amerikietiškus atominius povandeninius laivus.
Jeanas-Yves'as Le Drianas
Jeanas-Yves'as Le Drianas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai tikrai dūris į nugarą. Užmezgėme pasitikėjimu grindžiamus ryšius su Australija ir šis pasitikėjimas buvo išduotas“, – radijui „France Info“ sakė Jeanas-Yves'as Le Drianas.

„Šiandien labai pykstu... Tokių dalykų sąjungininkai vieni kitiems nedaro“, – sakė jis.

„Šis staigus ir neprognozuotas sprendimas labai primena tai, ką darytų p. Trumpas“, – pareiškė J.-Y. Le Drianas, paminėdamas ankstesnį JAV prezidentą Donaldą Trumpą.

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį paskelbė apie naują gynybos paktą su Australija ir Jungtine Karalyste. Pagal jį Kanbera susikurs atominių povandeninių laivų laivyną. Tokią privilegiją turi tik nedaugelis Amerikos sąjungininkių.

Aljanso sukūrimas akcentuoja augantį susirūpinimą didėjančia Kinijos įtaka Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, kur Prancūzija taip pat nori apginti savo interesus, apimančius jos valdą Naująją Kaledoniją.

Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly (Florans Parli) Australijos apsigalvojimą ketvirtadienį pavadino „labai blogomis naujienomis kalbant apie žodžio tesėjimą“ ir pridūrė, kad Paryžius „aiškiai mato, kaip Jungtinės Valstijos elgiasi su savo sąjungininkėmis“.

„Geopolitikos ir tarptautinių santykių prasme tai rimta“, – sakė ji radijui RFI.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius