Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 05 12 /20:07

Prancūzija smerkia dviejų jos piliečių suėmimą Irane

Irane buvo sulaikyti du Prancūzijos piliečiai, ketvirtadienį pranešė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija, pasmerkdama, anot jos, šį nepagrįstą suėmimą, ir reikalaudama nedelsiant juos paleisti.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzai, kurių tapatybės neskelbiamos, yra naujausi Irano sulaikyti Vakarų valstybių piliečiai. Iranas seniai aktyvistų kaltinamas tuo, kad areštais naudojasi kaip koziriu per derybas su Vakarais.

Irano žvalgybos ministerija prieš dieną pranešė, kad du „europiečiai“ buvo sulaikyti dėl kaltinimų bandymu „destabilizuoti padėtį šalyje“.

Pasak su byla susipažinusių šaltinių Prancūzijoje, suimtieji yra Prancūzijos mokytojų sąjungos pareigūnas ir jo sutuoktinė.

Jie suimti Irane vykstant neįprastiems mokytojų protestams, per kuriuos buvo areštuoti keli asmenys. Tai pakurstė dar daugiau mokytojų išeiti protestuoti prieš nepatenkinamas darbo sąlygas.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Prancūzijos ambasadorius Teherane siekia konsulinės prieigos prie sulaikytųjų. Į ministeriją taip pat iškviestas Irano ambasadorius Paryžiuje.

„Prancūzijos vyriausybė smerkia šiuos nepagrįstus areštus, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime. – Ji ragina nedelsiant paleisti šiuos du Prancūzijos piliečius ir lieka visiškai mobilizuota siekdama šio tikslo.“

Europos Sąjungos atstovas užsienio reikalams Peteris Stano nurodė, kad dėl šių suėmimų „padidėjo skaičius atvejų, kai ES piliečiai yra areštuojami“ Irane.

Šiuo metu Irane esantis ES branduolinių derybų su Iranu koordinatorius Enrique Mora pareiškė, kad Bendrijai išreikš Iranui „mūsų susirūpinimą ir nerimą“ tiesioginiais kanalais.

Net po to, kai Iranas paleido kelerius metus kalintą Jungtinės Karalystės ir Irano pilietybę turinčius Nazanin Zaghari-Ratcliffe ir Anoosheh Ashoori, aktyvistų teigimu, Irane tebėra sulaikyta apie tuziną Vakarų valstybių piliečių.

Tarp jų yra Irano ir Švedijos pilietybes turintis mokslininkas Ahmadreza Djalali, 2017 metais nuteistas myriop už šnipinėjimą Izraelio naudai. Jo šeima šiuos kaltinimus neigia.

Irano žiniasklaida pranešė, kad gegužės 21 dieną jam turi būti įvykdyta mirties bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius