-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 31 /23:20

Pasaulis įspūdingais fejerverkais pasitiko Naujuosius metus: į 2018-uosius žengė Lietuva

2018 metai jau žengia į pasaulį – Oklandas Naujojoje Zelandijoje tapo pirmuoju didžiuoju miestu jau pasitikusiu 2018 metus. 328 metrų siekiantį televizijos bokštą 13 val. Lietuvos laiku nušvietė fejerverkų šou, Naujieji metai pasiekė ir Sidnėjų, o vėliau ir kitos šalys vienai paskui kitą ėmė žengti į Naujuosius metus.
Vilnius pasitiko Naujuosius 2018-uosius metus
Vilnius pasitinka Naujuosius 2018-uosius metus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuva žengė į 2018-uosius

Lietuva taip pat, pokšint fejerverkams, pasitiko Naujuosius metus. Vilniuje daugybė žmonių tradiciškai susibūrė Katedros aikštėje. Tuo metu kauniečiai Naujuosius metus pasitiko didžiausioje diskotekoje mieste.

VIDEO: Vilnius 2018-uosius metus pasitiko griausmingais fejerverkais
VIDEO: Kauniečiai Naujuosius sutiko didžiausioje diskotekoje mieste
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius pasitinka Naujuosius 2018-uosius metus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius pasitinka Naujuosius 2018-uosius metus

Naujuosius metus pasitiko Prancūzija, Vokietija, Vengrija, Italija, Nyderlandai, Lenkija, Ispanija, Švedija ir Šveicarija.

Berlyne įspūdingi fejerverkai nušvietė dangų prie Brandenburgo vartų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Berlyne
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Berlyne

Rusija pasitiko Naujuosius metus

Rusija jau žengė į 2018-uosius, sutikdama juos su fejerverkais. Žmonės rinkosi lauke, nepaisydami oro sąlygų. Prieš vidurnaktį į Rusijos piliečius kreipėsi prezidentas Vladimiras Putinas, ragindamas kitąmet būti dėmesingiems ir atlaidesniems.

„Sakykite gražiausius žodžius vieni kitiems, atleiskite klaidas, palikite pykčius praeity, mylėkite, apgaubkite šiluma, rūpesčiu ir dėmesio“, – kalbėjo V.Putinas.

Jis ragino, kad visus lydėtų tiesa ir supratimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Rusijoje

Jungtiniai Arabų Emyratai sutiko Naujuosius metus

Dubajus pasitiko 2018-uosius metus su nuostabiu fejerverkų šou prie Burj Khalifa dangoraižio. Ornamentais iš daugybės švieselių suspindo ir pats dangoraižis.

Stambule pagerbtos teroro išpuolio aukos

Minia žmonių susirinko prie naktinio klubo pagerbti teroristinio išpuolio aukas, įvykdyto per praėjusių metų Naujametinę naktį. Prie naktinio klubo susirinko apie 100 žmonių, norėdami pagerbti žuvusius, pasimelsti už juos ir padėti gėlių.

Tailandas, Indonezija, Kambodžą ir Vietnamas švenčia Naujuosius metus

Tailandas, Indonezija, Kambodža, Vietnamas jau įžengė į 2018-uosius metus. Bankokas pažymėjo vidurnaktį įspūdingais fejerverkais.

„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Sidnėjuje
„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Sidnėjuje

Štai Džakartoje (Indonezija) per masinę vyriausybės remiamą ceremoniją turėjo susituokti pusė tūkstančio porų. Pagrindinėse gatvėse ir prie turistinių objektų vyksta šventės ir turgūs.

Į Naujuosius metus žengė Kinija

Tie, kas nepabūgo šalčio Pekine, palydėti senųjų metų rinkosi prie Jongdingmeno vartų – atstatytos Mingų dinastijos laikų struktūros versijos.

Sutinkant Naujuosius čia skambėjo varpai, šventyklose buvo meldžiamasi, bet Naujųjų metų pagal Grigaliaus kalendorių sutiktuvės Kinijoje neprilygsta Naujiesiems metams pagal Mėnulio kalendorių, kai vyksta triukšmingos šventės su fejerverkais ir šeimų susitikimais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Kinijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Kinijoje

Pareigūnai visoje Kinijoje buvo perspėti dėl galimų spūsčių ir teroro atakų dideliuose žmonių susibūrimuose. Šalies centriniame regione esančio Džengdžou miesto policija patruliuoti gatvėse išsiuntė 3,5 tūkst. pareigūnų, o gyventojai susirinko stebėti šviesų šou ir kultūrinės programos vienoje iš aikščių.

Oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, jog prezidentas Xi Jinpingas nusiuntė naujametinį sveikinimą Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui ir sakė, kad Pekinas yra pasirengęs 2018 metais plėsti bendradarbiavimą su Rusija.

Honkongas, Filipinai, Singapūras pasitiko 2018-uosius

Į Naujuosius metus žengė Filipinai, Singapūras, Honkongas. Iš pastarojo plūsta nuotraukos, kaip švenčiantys žmonės Viktorijos uoste fotografuojasi. Čia surengtas stulbinantis šou, palydėtas pakilios muzikos. Viktorijos uostas garsėja spalvingais šviesų šou.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Honkonge
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Honkonge

Honkonge ekstravagantiškas fejerverkų šou tęsėsi bemaž dešimt minučių. Jį lydėjo muzika, nuo pastatų stogų buvo šaudomos „Krintančios žvaigždės“.

Tuo metu Singapūre nuo vandens matomą miesto panoramą užliejo šviesų ir garso simfonija.

Šiaurės Korėja žengė į Naujuosius metus

Praėjus pusvalandžiui po to, kai Naujuosius metus pasitiko Japonija, Šiaurės Korėja taip pat žengė į 2018-uosius.

Šiaurės Korėja buvo toje pačioje laiko juostoje kaip ir Pietų Korėja, Japonija – UTC-9 (9 valandos anksčiau pasaulio koordinuotojo arba Grinvičo dienovidinio laiko). Vis dėlto 2015-aisiais Š.Korėja sukūrė savo laiko zoną.

Naujuosius pasitiko ir Japonija

Laikrodžiai Japonijoje išmušė vidurnaktį. Daugybė japonų pasitiko Naujuosius metus tradiciškai prašydami taikos ir sėkmės. Jie meldėsi vietos šintoistų šventyklose ir prie tradicinio stalo sėdo su makaronais, krevetėmis ir saldžiomis juodosiomis pupelėmis.

Prie Tokijo Dzodžiodži šventyklos, kur žmonės vidurnaktį paeiliui 108 kartus trenkė į didžiulį varpą, buvo siūloma ant grotelių keptos jautienos ir virtinių su aštuonkojais. Varpais sutinkant Naujuosius skambinama ir kitose budistų šventyklose visoje Japonijoje. Šalies viltis dėl taikos temdo Šiaurės Korėjos branduolinė ir raketų programos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Japonijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Japonijoje

Kaip skelbia portalas independent.co.uk, kalbintas 33-ejų taksi vairuotojas Masaru Eguchi teigė, kad darbo turės visai nakčiai. „Situacija pasaulyje tapo tokia sudėtinga“, – pasitikdamas naujuosius metus naujienų agentūrai AP sakė jis, pridurdamas, kad jis taip pat nerimauja dėl galimų teroristinių išpuolių Japonijoje. „Aš jaučiu tokį netikrumo jausmą, nors iš tiesų neįsivaizduoju, kas gali nutikti“, – pridūrė jis.

Sidnėjuje – fejerverkai vaivorykštės tematika

Didžiausias Australijos miestas Sidnėjus 2018-uosius metus 15 val. Lietuvos laiku pasitinka fejerverkais vaivorykštės tematika, taip įspūdingai paminėdamas tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimą ir sustiprinto saugumo sąlygomis pradėdamas Naujųjų sutiktuves pasaulyje.

VIDEO: Naujamečiai fejerverkai Sidnėjuje

Daugiau kaip 1,5 mln. žmonių renkasi į miesto krantinę pasižiūrėti, kaip nakties dangų nušvies tonos pirotechnikos. Tarp spalvingo fejerverko elementų bus vaivorykštės spalvų krioklys, krintantis nuo Sidnėjaus uosto tilto ir skirtas neseniai įvykusiam gėjų santuokų legalizavimui Australijoje.

„Tai nuostabus būdas palydėti 2017-uosius – metus, kai keturi iš penkių Sidnėjaus gyventojų pasakė tvirtą „taip“ santuokų lygybei“, – sakė Sidnėjaus merė Clover Moore.

Holivudo gražuolis Hugh Jackmanas prisidės 20 sekundžių trukmės, aukso ir sidabro spalvų pirotechnikos siužetu, kuriuo įgyvendina viso gyvenimo svajonę sukurti fejerverką savo gimtajam miestui.

Pirmoji Naujuosius pasitiko Naujoji Zelandija

VIDEO: Naujamečiai fejerverkai Naujojoje Zelandijoje

Dešimtys tūkstančių Naujosios Zelandijos gyventojų gatvėse ir paplūdimiuose vieni pirmųjų Žemėje sutiko naujuosius 2018 metus.

Virš miesto centro ir uosto sproginėjo fejerverkų ugnys, švenčiantieji dainavo, glėbesčiavosi, šoko, bučiavosi.

Oklande daugybė žmonių susirinko miesto centre prie Dangaus bokšto (Sky Tower), o nuo pastatų stogų penkias minutes be pertraukos dangų puošė pirotechnika.

Tačiau netoliese, už 30 km esančioje Vaihekės saloje, fejerverkus valdžia uždraudė dėl sausros ir skurdaus vandens tiekim ugniagesiams.

Aplink pasaulį

Sidnėjus rengia pirmą didelę šventę pasauliui pasitinkant Naujuosius metus. Tada šventė pradės kelią aplink pasaulį – nuo Azijos į Artimuosius Rytus, Afriką, Europą ir, galiausiai, abu Amerikos žemynus.

Su 2017 metais bus atsisveikinta įspūdingais šviesų šou. Honkonge 10 minučių aidint muzikai nuo pastatų stogų bus šaudomos „Krintančios žvaigždės“, o Singapūre nuo vandens matomą miesto panoramą užlies šviesų ir garso simfonija.

Džakartoje per masinę vyriausybės remiamą ceremoniją susituoks maždaug 500 porų, pagrindinėse gatvėse ir prie turistinių objektų vyks šventės ir turgūs.

Tokijuje žmonės šį vakarą tradiciškai sutinka su savo šeimomis, namuose, bet daug jaunimo traukia į miesto centrą dalyvauti Naujųjų sutiktuvių renginiuose.

Dubajaus miestas savo pagrindinį vidurnakčio fejerverką keičia lazerių ir muzikos šou ant aukščiausio pasaulio pastato – 828 m „Burj Khalifa“.

Maskvoje pagrindinės gatvės ir aikštės bus išpuoštos Naujųjų sutikimui, fejerverkai nušvies 36 svarbias miesto vietas.

Rio de Žaneire milijonai žmonių susirinks garsiajame Kopakabanos paplūdimyje stebėti fejerverko ir dauguma jų vilkės baltai – tai tradicinė spalva pasitinkant Naujuosius.

Itin sustiprintas saugumas

Itin didelis dėmesys bus skiriamas saugumo sustiprinimui, nes nuogąstaujama, kad didžiulės minios viešose vietose gali tapti teroristinių atakų, taip pat ir panaudojant automobilius, taikiniais.

Australijoje budės daugiau policininkų, kai kurie jų Sidnėjuje bus ginkluoti pusiau automatiniais šautuvais. Nuo transporto priemonių minias saugos stulpeliai.

Anksčiau šį mėnesį Melburne vyro vairuojamam automobiliui įsirėžus į pėsčiųjų minią žuvo vienas ir buvo sužeista dar keliolika žmonių.

„Lauke pamatysite daugiau policijos nei bet kada, tai bus mūsų didžiausias kontingentas ... (atsižvelgiant) į dabartinę saugumo aplinką“, – sakė Viktorijos valstijos policijos vyriausiojo komisaro pareigas einantis Shane'as Pattonas.

Kiti miestai taip pat rengiasi galimoms grėsmėms po pastarųjų dvejų metų išpuolių Barselonoje, Nicoje ir Londone, panaudojant automobilius.

Niujorko Taimso aikštėje šventę saugos daugiausiai saugumo pareigūnų per kelerius pastaruosius metus, nes neseniai šiame mieste buvo įvykdytos dvi atakos, regis, įkvėptos „Islamo valstybės“ (IS).

Svarbiausios naujienos

IS pralaimėjimas Irake ir Sirijoje šiemet buvo viena svarbiausių naujienų, bet džihadistai vis dar kelia grėsmę. Už daugybę atakų visame pasaulyje atsakomybę prisiėmė arba ši grupuotė, arba su „al Qaeda“ susijusios grupės.

Daugiausiai dėmesio 2017-aisiais pasiglemžė JAV prezidentu tapęs Donaldas Trumpas, kurio politika „svarbiausia – Amerika“ ir pompastiškas asmeninis stilius supurtė tarptautinę diplomatiją.

Ši buvusi realybės televizijos žvaigždė žiniasklaidos antraštėse tikriausiai dominuos ir 2018 metais, o tarp daugybės pasaulinių iššūkių bus auganti įtampa dėl Šiaurės Korėjos.

Tarp kitų 2018 metais laukiančių politinių ir diplomatinių žemės drebėjimų bus krizė Artimuosiuose Rytuose tarp Saudo Arabijos vadovaujamų šalių ir Kataro, humanitarinė katastrofa Jemene.

Europoje tolesnės derybos dėl „Brexit“ padės apibrėžti regiono būsimus prekybinius santykius, o su Vakarais konfliktuojančioje Rusijoje turi įvykti Pasaulio futbolo čempionatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius