Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasaulyje sumažėjo vadovų, besitikinčių didelio ekonomikos nuosmukio – EY tyrimas

Didelio ekonomikos nuosmukio tikisi trečdalis pasaulio įmonių vadovų, tuo metu šių metų pradžioje to tikėjosi kas antras vadovas, rodo naujausias tyrimas. Tačiau ekspertai įspėja, kad verslo nuotaikai gerėjant dalis rizikų išlieka.
BNS nuotr.
BNS nuotr.
Temos: 1 Ekonomika

EY užsakymu atliktas „CEO Outlook Pulse Survey“ tyrimas rodo, kad verslo nerimas dėl ateities pasaulyje slūgsta. Tačiau išlieka skirtumas tarp geriau ir prasčiau savo įmonės finansines perspektyvas vertinančių vadovų: su didesniu optimizmu į ateitį žvelgia 47 proc., o 36 proc. apklaustųjų yra linkę susitaikyti su mažesniais lūkesčiais. Maždaug penktadalio (17 proc.)  vadovų nuomonė dėl verslo ateities artimiausiais metais nepakito. 

EY strategijos ir sandorių paslaugų praktikos partneris Rolandas Laukaitis teigia, kad dabartinė ekonominė, geopolitinė situacija kelia nemažą galvos skausmą įmonių vadovams visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje.

„Pagrindiniai verslo iššūkiai daugumoje pasaulio šalių yra labai panašūs. Aukšta infliacija, augančių palūkanų ir vangaus ekonomikos augimo aplinka daugelį vadovų verčia susitelkti į artimiausius iššūkius ir veiklos perspektyvą trumpuoju periodu. Labai aktualus tampa klausimas, ką galima padaryti ar pakeisti čia ir dabar, kad verslo ketvirčio bei pusmečio rodikliai būtų geresni. Dėl to mažėja fokusas į ilgalaikes iniciatyvas, dideles investicijas, taip pat tokias svarbias sritis kaip tvarumas“, – pranešime sakė R. Laukaitis.

Tyrimo duomenimis, 59 proc. pasaulio įmonių per artimiausius 12 mėnesių planuoja įsigyti kitą įmonę – 13 proc. punktų daugiau nei metų pradžioje.

Vertindami potencialų rizikų sąrašą dauguma apklaustųjų nurodė, kad dalis jų ir toliau turės didelę arba labai didelę įtaką verslui per ateinančius 12 mėnesių. 

Pavyzdžiui, 57 proc. mano, kad jų verslą gali smarkiai paveikti karas Ukrainoje, kiti geopolitiniai konfliktai ir įtampa tarptautinės prekybos srityje, 56 proc. sutinka, kad verslą paveiks makroekonominė aplinka ir rinkos kintamumas, o 54 proc. mato riziką dėl augančio reguliavimo. Kas antrą vadovą neramina ir rizikos, susijusios su technologijų ir skaitmeninimo virsmu, įskaitant kibernetinius incidentus.

Anot apklausos, 38 proc. vadovų teigia, jog priimdami sprendimus dėl kapitalo paskirstymo jie prioritetą teikia tvarumo klausimams. 2022 metų pradžioje 83 proc. tyrimo dalyvių teigė, kad tvarumas ir aplinkosaugos, socialinės praktikos ir valdysenos klausimai bus svarbi varomoji jėga, siekiant verslo augimo.

Kiek daugiau negu trečdalis (38 proc.) įmonių vadovų priimdami sprendimus dėl kapitalo paskirstymo tvarumo klausimams vis dar teikia prioritetą. Panaši apklaustųjų dalis (34 proc.) šių klausimų nelaiko prioritetiniais. Likę vadovai (28 proc.) tvarumo klausimams suteikia tokią pat svarbą, kaip ir kitiems verslo prioritetams.

Šiemet birželio-liepos mėnesiais atliktoje apklausoje dalyvavo 1,2 tūkst. įmonių vadovų iš Brazilijos, Kanados, Meksikos, JAV, Belgijos, Liuksemburgo, Nyderlandų, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Danijos, Suomijos, Norvegijos, Švedijos, Jungtinės Karalystės, Australijos, Kinijos, Indijos, Japonijos, Singapūro ir Pietų Korėjos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius