Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiektas susitarimas su JAV dėl sankcijų O.Deripaskai ne žalingas, o naudingas?

Kai JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija gruodį paskelbė, kad atšauks sankcijas trims rusų oligarcho Olego Deripaskos kontroliuojamoms kompanijoms, toks sprendimas buvo vaizduojamas kaip smūgis šiam turtuoliui ir jį remiančiam Kremliui. Tačiau paviešintas dokumentas rodo, kad O.Deripaska iš susitarimo su amerikiečiais gali net išpešti naudos.
Olegas Deripaska
Olegas Deripaska / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teisiškai įpareigojantis dokumentas, kurį pasirašė abi derybų pusės (tiek O.Deripaskos atstovai, tiek Baltųjų Rūmų administracija), liudija, kad susitarimas, ko gero, anaiptol nebaudžia oligarcho.

Esą sutartyje yra sąlygų, pagal kurias nuo O.Deripaskos kupros nukristų šimtai milijonų JAV dolerių vertės įsiskolinimai. Be to, oligarchas ir jo sąjungininkai toliau kontroliuos svarbiausią kompaniją „Rusal“.

Tęsiantis specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimui dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus D.Trumpo naudai, administracijos sprendimas atšaukti sankcijas O.Deripaskos kontroliuojamoms kompanijoms tapo politinio mūšio dalimi.

Atstovų Rūmų demokratai sulaukė respublikonų paramos siekiant užblokuoti sankcijų O.Deripaskos įmonėms atšaukimą. Bet respublikonai Senate išliko vieningi, tad administracijos sprendimas nebus pakeistas.

S.Mnuchino tonas pasikeitė

Kaip viskas prasidėjo? JAV Iždo departamentas pernai balandį su fanfaromis paskelbė sankcijas O.Deripaskai, dar šešiems rusų oligarchams ir jų kompanijoms.

Iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas teigė, kad taip reaguojama į „priešiškus Rusijos veiksmus visame pasaulyje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas

Buvo paskelbta apie suvaržymus trims O.Deripaskos kontroliuojamoms įmonėms: aliuminio milžinei „Rusal“, šios valdomai holdingo kompanijai „EN+“ ir kompanijai „EuroSibEnergo“.

Tiesa, nors asmeninės sankcijos pačiam O.Deripaskai įsigaliojo iškart, suvaržymų jo kompanijoms taikymas kelis sykius buvo atidėtas, o S.Mnuchinas galiausiai ėmė kalbėti kone atsiprašinėdamas.

JAV Iždo departamentas pernai balandį su fanfaromis paskelbė sankcijas O.Deripaskai, dar šešiems rusų oligarchams ir jų kompanijoms.

JAV iždo sekretorius pabrėžė, kad sankcijų tikslas – „pakeisti O.Deripaskos elgesį“, o ne privesti „Rusal“ prie didelių finansinių problemų. Ši kompanija – labai svarbi aliuminio tiekėja visame pasaulyje.

S.Mnuchinas taip pat leido suprasti, kad Iždo departamentas bus linkęs atšaukti sankcijas O.Deripaskos kompanijoms, jei pastarasis visose jose atsisakys kontrolinio, 50 proc. viršijančio akcijų paketo.

O gruodį S.Mnuchinas jau paskelbė, kad Iždo departamentas sutarė atšaukti sankcijas O.Deripaskos įmonėms mainais į įsipareigojimą „reikšmingai sumažinti (oligarcho, – red.) kompanijų kontrolę“.

Manevrai su akcijomis

Amerikiečiai plačius susitarimo kontūrus paskelbė viešame laiške Kongresui (jį galima rasti čia).

Tačiau konfidencialus dokumentas, kuris nėra viešinamas ir kurį turėjo progą peržvelgti „The New York Times“, apie sandorį su O.Deripaskos atstovais pasakoja kur kas smulkiau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Rusal“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Rusal“

Iš dokumento, kuriame yra ir informacijos apie įmonių restruktūrizavimą, turinio galima suprasti, kad O.Deripaska nusikratys potencialiai šimtų milijonų dolerių vertės skolos, nes dalį savo akcijų perkels į VTB – Rusijos vyriausybės valdomą banką. Šis ir paskolino turtuoliui dideles pinigų sumas.

Negana to, susitarimas leidžia O.Deripaskai, kuris yra artimas Kremliui, išlaikyti didelę akcijų dalį visose trijose kompanijose.

Šie nauji duomenys provokuoja užduoti du klausimus. Ar D.Trumpo administracija, puikiai suprasdama situaciją, nusprendė nespausti O.Deripaskos, ar amerikiečius tiesiog pergudravo sumani teisinė ir lobistinė oligarcho atstovų surengta kampanija?

Susitarimas leidžia O.Deripaskai, kuris yra artimas Kremliui, išlaikyti didelę akcijų dalį visose trijose kompanijose.

O.Deripaskos pavardė figūruoja R.Muellerio vykdomame tyrime. Jį ir buvusį D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovą Paulą Manafortą, kuris jau nuteistas ir įkalintas, anksčiau siejo verslo ryšiai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska

Iždo departamentas „The New York Times“ patikino, kad susitarimas logiškas – esą tam tikros sąlygos numato, jog O.Deripaska iš dalies praranda savo kompanijų kontrolę.

„Šiuo susitarimu susilpninama O.Deripaskos kontrolė. Jis daugiau nebegali naudotis šiomis kompanijomis, veikdamas Kremliaus vardu. Iždo departamentas atidžiai stebės, ar vykdomi įsipareigojimai, ir yra pasiruošęs greitai atnaujinti sankcijas“, – teigiama pranešime.

Oligarchą tik praturtino

Vis dėto O.Deripaskos aplinka privačiai džiaugiasi susitarimu. O „EN+“ atstovai mažiausiai vienam potencialiam O.Deripaskos akcijų dalies pirkėjui pareiškė, kad kompanija akcijas nepriklausomam investuotojui parduotų tik jei JAV Iždo departamentui neįtiktų sandoris dėl restruktūrizavimo.

Kongresui nusiųstame laiške Iždo departamentas aiškino, kad pagal susitarimą O.Deripaska turėtų pasilikti 44,95 proc. „EN+“ akcijų, nors iki šiol turėjo 70 proc.

Toks manevras būtų atliktas kartu su šveicarų kompanija „Glencore“ ir perduodant vieną „EN+“ komplektą bankui VTB, o kitą – neįvardijamam labdaros fondui. Bet konfidencialiame dokumente skaičių ir pavardžių daugiau, o duomenys leidžia abejoti, ar O.Deripaska tikrai baudžiamas.

Antai tas fondas – „Volnoe Delo“, paties O.Deripaskos įkurta ir finansuojama programa, kurios lėšomis finansuojamas beglobių šunų gelbėjimas, vykdomi archeologiniai darbai, rengiamos knygų mugės.

Pagal susitarimą „Volnoe Delo“ atiteks beveik 21 mln. „EN+“ akcijų – 3,22 proc. visų akcijų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska

„Glencore“, kuri yra viena stambiausių „Rusal“ aliuminio produkcijos pirkėjų, bus perleista 67,4 mln. „EN+“ akcijų – 10,55 proc. akcijų. O VTB, ir taip valdęs beveik 10 proc. „EN+“ akcijų, savąją dalį padidins iki maždaug 24 proc.

Įdomiausia, kad O.Deripaska taip pat nusipurtys skolų VTB. „Rusal“ ir „EN+“ akcijų vertė paskelbus apie sankcijas skaudžiai krito, bet dabar vėl pakilo – tai reiškia, kad O.Deripaska galės grąžinti įsiskolinimus, o to nebūtų galėjęs padaryti, jei nebūtų pasiekęs susitarimo su D.Trumpo administracija.

Kritikai irgi pastebėjo, kad O.Deripaskos kontroliuojamų įmonių akcijos gruodį, Iždo departamentui paskelbus, jog planuojama atšaukti sankcijas, smarkiai pabrango.

Buvęs JAV ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas tviteryje konstatavo: „Tai yra Putino pergalė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius