Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasikėsinimu į Vladimirą Putiną įtariamas „Kaukazo Imarato“ rezidentas Ukrainoje

Pagrindinis kaltinamasis byloje dėl rengimosi pasikėsinti į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną – Adamas Osmajevas – vadovavo organizacijos „Kaukazo Imaratas“ kuopelei Odesoje ir buvo šios grupuotės rezidentas Ukrainoje, pranešė vienas Ukrainos generalinės prokuratūros darbuotojų laikraščiui „Segodnia“.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Osmajevo veiklą Ukrainoje sekė Rusijos federalinė saugumo tarnyba. Apie tai, kad pas jį atvyko du “Kaukazo Imarato„ kovotojai, taip pat buvo žinoma Rusijos specialiosioms tarnyboms. Gaisras Tiraspolyje tik patvirtino tai, kad Odesoje vyko pasirengimas teroro aktui. Po to buvo priimtas sprendimas paskelbti Osmajevo paiešką ir jį areštuoti“, – papasakojo Generalinės prokuratūros atstovas, kuriuo remiasi leidinys pirmadienio numeryje.

Jo duomenimis, A.Osmajevo kompiuteryje išliko jo elektroninių laiškų ir pokalbių su „Kaukazo Imaratas“ emisarais turinys.

Savo ruožtu įtariamojo civilinė žmona Amina Okujeva pareiškė nuomonę laikraščiui „Segodnia“, kad jeigu jos vyras bus perduotas Rusijai, tai prives prie jo neišvengiamos mirties.

„Adamas tiesiog neišgyvens iki teismo (...) Baudžiamoji byla jam sukurpta, ir teisme ji paprasčiausiai subyrės. Tai nenaudinga Rusijos specialiosioms tarnyboms. Jis pateko į kalėjimą dėl provokacijos“, – įsitikinusi A.Okujeva.

Kaip jau pranešta, šių metų vasario 4 dieną Odesoje per specialiąją operaciją buvo sulaikyti įtariamieji, kuriems buvo paskelbta tarptautinė paieška.

Šie asmenys įtariami įvykdę sprogimą Odesoje 2012 metų sausio 4 dieną. Per sprogimą žuvo 26-erių metų Rusijos pilietis Ruslanas Madajevas ir smarkiai nukentėjo 28 metų Kazachstano pilietis Ilja Pjanzinas.

Ukrainos generalinė prokuratūra nusiuntė baudžiamąją bylą, kurią anksčiau iškėlė VRM institucijos pagal Ukrainos BK 263 str. („neteisėtas elgimasis su ginklu, šaudmenimis ar sprogiąja medžiaga“), ištirti į Ukrainos saugumo tarnybos Odesos srities valdybos tyrimo skyrių.

Gaisro vietoje buvo rasta savadarbių sprogdinimo įtaisų dalių. Per incidentą sužeistas I.Pjanzinas buvo sulaikytas ir pradėjo aktyviai bendradarbiauti su tyrėjais. Jis pranešė, kad jų grupuotės lyderis buvo A.Osmajevas (jis sulaikytas Odesoje vasarį).

Vasario 27 dieną Ukrainos saugumo tarnybos patvirtino informaciją, kad Rusijos ir Ukrainos specialiosios tarnybos užkirto kelią Odesoje sulaikytų teroristų, kurie rengė pasikėsinimą į Rusijos ministrą pirmininką Vladimirą Putiną po Rusijos prezidento rinkimų, planams.

Rugpjūčio 10 dieną Odesos srities apeliacinis teismas pradėjo nagrinėti A.Osmajevo perdavimo Rusijai klausimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius