Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasitraukus A.Merkel jos įpėdinis žada „naują pradžią“

Olafas Scholzas trečiadienį tapo naujuoju Vokietijos kancleriu ir užbaigė 16 metų trukusį Angelos Merkel valdymą, žadėdamas, kad nauja centro kairiųjų vadovaujama koalicija pasiūlys „naują pradžią“ didžiausiai Europos Sąjungos ekonomikai.

Prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris oficialiai paskyrė jį kancleriu, ragindamas „užtikrinti, kad pandemija nelaikytų mūsų gniaužtuose dar vienerius metus“, siaučiant ketvirtai koronaviruso pandemijos bangai.

Buvęs finansų ministras, už kurį balsavo 395 iš 707 žemųjų Bundestago rūmų narių, pažadėjo populiariosios A.Merkel politikos „tęstinumą“, paverčiant Vokietiją dar žalesne ir teisingesne.

„Tai bus nauja pradžia mūsų šaliai“, – žadėjo O. Scholzas, oficialiai perimdamas pareigas iš A.Merkel ir dėkodamas jai už ilgametę tarnybą.

„Darysiu viską, kad dirbtume šia linkme“, – kalbėjo jis.

A.Merkel palinkėjo savo įpėdiniui sėkmės kanclerio poste, ragindama „perimti šias pareigas ir dirbti mūsų šalies labui“.

A.Merkel sėdant į automobilį ir paskutinį kartą lydimai kortežo išvykstant iš kanceliarijos jos darbuotojai darbą baigusią lyderę palydėjo plojimais.

O.Scholzo socialdemokratai laimėjo rugsėjo 26-osios rinkimus, nors dar metų pradžioje toks rezultatas atrodė neįsivaizduojamas, visuomenės parama jai buvo silpna.

63 metų O.Scholzas pergalingai strategijai pasitelkė A.Merkel stiliaus ir turinio kopijavimą, o po rinkimų subūrė „šviesoforo“ koaliciją su žaliaisiais ir liberalia Laisvųjų demokratų partija. Tai pirma tokia koalicija Vokietijos istorijoje, o „šviesoforu“ ji pavadinta pagal partijų spalvas.

Praėjusio mėnesio pabaigoje sudarytas partijų susitarimas ketveriems metams pavadintas „Išdrįsk siekti didesnės pažangos“, perfrazuojant 1969–1974 metais valdžiusio socialdemokratų kanclerio Willy Brandto 1969-ųjų istorinį šūkį „Išdrįsk siekti daugiau demokratijos“.

Koalicija sieks mažinti taršą anglies dvideginiu, pertvarkyti pasenusią skaitmeninę infrastruktūrą, modernizuoti pilietybės įstatymus, padidinti minimalų darbo užmokestį ir legalizuoti Vokietijoje marihuaną.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sveikindamas naująjį Vokietijos kanclerį pažadėjo, kad abi šalys drauge rašys kitą Europos istorijos skyrių, o Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen sakė laukianti galimybės dirbti su juo dėl „stiprios Europos“.

O.Scholzo kanceliarija pranešė, kad pirmo oficialaus vizito penktadienį jis vyks į Paryžių ir Briuselį, kur susitiks su E, Macronu, U. von der Leyen ir NATO vadovu Jensu Stoltenbergu.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siūlė palaikyti „konstruktyvų dialogą“ su naująja vyriausybe, o Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pareiškė, kad Pekinas norėtų „pakylėti dvišalius ryšius į naują lygmenį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius