TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasitraukus įtakingam ministrui, V.Zelenskis gali konsoliduoti galią

Atsistatydinus įtakingam Ukrainos vidaus reikalų ministrui Arsenui Avakovui, spekuliuojama, kad tai – susitarimo su prezidentu Volodymyru Zelenskiu rezultatas. Dabar valstybės vadovas galės konsoliduoti savo galią, nurodo „Laisvosios Europos radijas“.
Volodymyras Zelenskis ir Arsenas Avakovas
Volodymyras Zelenskis ir Arsenas Avakovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Avakovas tyliai atsistatydino liepos 13 dieną, net nenurodė pasitraukimo priežasties. Tai paskatino spekuliacijas, kad V.Zelenskis su įtakingu ministru sudarė slaptą susitarimą.

57 metų A.Avakovas laikomas vienu galingiausių žmonių Ukrainoje – sąraše rikiuojasi iškart po V.Zelenskio ir jo administracijos vadovo Andrijaus Jermako.

A.Avakovas buvo atsakingas maždaug už 300 tūkst. teisėsaugos pareigūnų ir didelę Ukrainos biudžeto dalį.

Nepaisant pokyčių vyriausybėje, kaltinimų korupcija, ryšių su oligarchais ir raginimų atsistatydinti, jis ilgus metus vadovavo ministerijai, todėl kai kurių buvo pradėtas vadinti „neliečiamuoju“.

Tačiau priverstinis A.Avakovo pasitraukimas gali sufleruoti, kad V.Zelenskis, praėjus dvejiems metams nuo atėjimo į valdžią, ima veikti prieš ilgalaikius įtakinguosius žaidėjus, sakė Wilsono centro Kennano instituto direktoriaus pavaduotojas Williamas Pomeranzas.

„Manau, kad tai rodo, jog Zelenskis yra labiau užtikrintas ir tose pozicijose nori matyti savo žmones. Jis potencialiai konsoliduoja savo galią“, – „Laisvosios Europos radijui“ sakė W.Pomeranzas.

Komikas V.Zelenskis prezidentu buvo išrinktas 2019-ųjų balandį, jis žadėjo panaikinti korupciją ir imtis oligarchų, valdančių Ukrainą iš užkulisių. Tų metų liepą vykusiuose parlamento rinkimuose daugiausia balsų surinko jo partija „Tautos tarnas“, todėl V.Zelenskis galėjo formuoti visiškai naują vyriausybę.

Jis paskyrė daugiausia jaunus ir nepatyrusius ministrus, tačiau pasiliko A.Avakovą, taip nuvildamas daug rėmėjų, kurie pastarąjį laikė senojo elito, kurį ką tik nuvertė, atstovu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arsenas Avakovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arsenas Avakovas

Besitęsiantis karas

Politikos analitikas iš JAV Adrianas Karatnickis sako, kad V.Zelenskiui A.Avakovo reikėjo tol, kol geriau suprato karinę ir politinę situaciją šalyje.

Ukrainos rytuose jau nuo 2014 metų vyksta karas – Kijevo pajėgos kovoja su Rusijos remiamais separatistais. Šis klausimas dominuoja nacionalinę politiką.

VIDEO: V.Zelenskis ragina karių neprarasti budrumo: Rusijos kariai gali sugrįžti „bet kurią akimirką“

Pasak A.Karatnickio, A.Avakovas, suvaidinęs esminį vaidmenį parengiant Ukrainos karines pajėgas, buvo „būtinas stabilumo elementas“.

Būdamas vidaus reikalų ministras, A.Avakovas buvo atsakingas už daugumą Ukrainos teisėsaugos tarnybų: nuo policijos ir Nacionalinės gvardijos iki pasienio apsaugos ir Migracijos tarnybos.

Kai kurie baiminamasi, kad jo pasitraukimas lems reikšmingus trikdžius.

A.Karatnickio teigimu, prasidėjus karui A.Avakovas sustiprino tuo metu itin prastos būklės Ukrainos kariuomenę, tačiau jo palikimas – nevienareikšmis.

Oponentai tvirtina, kad A.Avakovas nesugebėjo reformuoti teisėsaugos tarnybų: neišrovė smurto, korupcijos, nesustiprino teisinės valstybės principo.

Visuomenės nepasitenkinimas A.Avakovu į Kijevo gatves išsprogo 2020 birželį: tai lėmė keli skandalai, įskaitant informaciją, kad policininkai galimai išprievartavo ir kankino moterį.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Medvedčukas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktoras Medvedčukas

Nepaisant žemo A.Avakovo palaikymo visuomenėje, V.Zelenskis tuo metu rėmė ministrą. Vis dėl pastaraisiais mėnesiais prezidentas darėsi vis ryžtingesnis – ėmėsi net oligarchų ir kitų interesantų.

Pavyzdžiui, vasarį jis skyrė sankcijas Kremliui draugiškam oligarchui ir parlamentarui Viktorui Medvedčiukui bei jo žiniasklaidos priemonėms. Toks žingsnis šokiravo Ukrainos politinį ellitą. Pats V.Zelenskis tikino, kad tai – tik kampanijos prieš Ukrainos oligarchus pradžia. Pastarieji kaltinami metų metus blokuojantys esmines reformas Ukrainoje.

Ukrainos žiniasklaida birželį ėmė skelbti, kad V.Zelenskis darosi nepatenkintas A.Avakovu, kai šis pasipriešino kai kuriems prezidento siūlymams, įskaitant sankcijas oligarchams ir Nacionalinės gvardijos bei Migracijos tarnybos perkėlimą į kitas ministerijas. Toks žingsnis būtų smarkiai sumažinęs A.Avakovo įtaką.

V.Zelenkis naujuoju vidaus reikalų ministru nominavo parlamentarą iš savo „Tautos tarno“ partijos, parlamento Teisėsaugos komiteto pirmininką Denysą Monastyrskį.

Jis anksčiau buvo A.Avakovui artimo vidaus reikalų ministro Antono Heraščenkos patarėjas. Todėl kai kurie analitikai ėmė spekuliuoti, kad V.Zelenskis ir A.Avakovas susitarė dėl jo pasitraukimo sąlygų, įskaitant ir tai, kad prieš buvusį ministrą nebūtų pradėti kriminaliniai tyrimai.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Denysas Monastyrskis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Denysas Monastyrskis

V.Zelenskio biuras „Laisvosios Europos radijui“ sakė, kad A.Avakovas neturėjo žodžio renkant jo įpėdinį.

Pasak A.Karatnickio, D.Monastyrskis kaip ministras bus ne toks nepriklausomas ir „jautresnis“ prezidento reikalavimams.

Sveikintinas pasitraukimas

Kijeve įsikūrusio Antikorupcinės veiklos centro vykdančioji direktorė Darja Kaleniuk sako, kad A.Avakovas elgėsi su ministerija kaip su „asmenine armija“.

Pasak jos, A.Avakovo pasitraukimas sudarys galimybę vykdyti įstrigusios policijos reformas.

„Nevykdant pokyčių situacija nepagerės. Net jei Monastryskis yra Avakovo vyrukas, tai dar nereiškia, kad jis elgsis kaip Avakovas“, – teigė D.Kaleniuk.

Pasak W.Pomeranzo, A.Avakovas patraukiamas prieš ilgai lauktą V.Zelenskio vizitą Vašingtone, kur jis pirmą kartą susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu.

A.Avakovas kaltinamas korupcija: aktyvistai klausia, kaip jis susikrovė turtus, jei didžiąją dalį laiko dirbo valstybinėje įstaigoje.

Buvęs ministras laikomas artimu oligarchui Ihoriui Kolomoiskiui, kuriam J.Bideno administracija anksčiau šiemet skyrė sankcijas dėl korupcijos. A.Avakovas kaltinamas gynęs verslininką nuo tyrimų, tačiau buvęs ministras tokius kaltinimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius