Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbti galutiniai Juodkalnijos parlamento rinkimų rezultatai

Juodkalnijos rinkimų komisija šeštadienį paskelbė galutinius spalio 16 d. vykusių parlamento rinkimų rezultatus, nepaisant to, kad iš komisijos pasitraukė opozicijos atstovai, kurie teigia, kad balsavimo metu buvo pažeidimų.
Rinkimai Juodkalnijoje
Rinkimai Juodkalnijoje / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Vėlų šeštadienio vakarą komisija patvirtino, kad valdančioji Demokratinė socialistų partija iš 81 vietos parlamente laimėjo 36 vietas. Opozicinė partija „Demokratinis frontas“ gavo 18 mandatų, o koalicija „Ključ“ (Raktas) – devynis. Likusius mandatus laimėjo mažesnės partijos.

Opozicinės partijos teigia, kad rinkimų metu buvo pažeidimų. Be to, Juodkalnijos policija taip pat sulaikė 20 serbų, kurie, kaip įtariama, planavo ginkluotų išpuolių ir ketino pagrobti provakarietišką šalies premjerą Milo Džukanovičių.

Prorusiškos grupės priešinasi Juodkalnijos siekiui prisijungti prie NATO.

NATO arba ne

Maskva, kuri jau yra pasipiktinusi Juodkalnijos sprendimu prisidėti prie ES sankcijų Rusijai politikos, perspėjo dėl pasekmių, jeigu ši prie Adrijos jūros esanti valstybė įstos į NATO.

Juodkalnija gruodžio mėnesį buvo pakviesta įstoti į NATO, bet šį sprendimą dar turi ratifikuoti Podgorica ir esamos valstybės narės.

Maskva, kuri jau yra pasipiktinusi Juodkalnijos sprendimu prisidėti prie ES sankcijų Rusijai politikos, perspėjo dėl pasekmių, jeigu ši prie Adrijos jūros esanti valstybė įstos į Aljansą.

Pagrindinis opozicinis blokas, „Demokratinis frontas“, ragina stiprinti ryšius su Rusija ir yra prieš šalies narystę Europos Sąjungoje bei NATO ir reikalauja referendumo dėl jungimosi prie karinio aljanso.

Kitų opozicinių grupių pozicijos yra įvairesnės. Kai kurios jų yra proeuropietiškos, bet taip pat norėtų referendumo dėl NATO. Vis dėlto jos kalbėjo apie jėgų suvienijimą M.Džukanovičiui nušalinti.

Stojimo į NATO klausimas skaldo šalies 620 tūkst. žmonių visuomenę, dar prisimenančią Aljanso 1999 metų bombardavimą tuometinėje Jugoslavijoje, kuriai priklausė ir Juodkalnija.

Tačiau pilietinės visuomenės aktyvistas, buvęs pajūrio miesto Budvos mero pavaduotojas Ljubo Filipovičius sakė, kad daugumai piliečių labiau rūpi ekonomika ir auganti valstybės skola.

Jo nuomone, M.Džukanovičius ilgai eksploatavo geopolitinę konkurenciją, taip norėdamas atitraukti dėmesį nuo vidaus problemų.

„Štai kaip buvome įstrigę su juo 27 metus“, – sakė jis.

54 metų M.Džukanovičius yra vienintelis Balkanų lyderis, išsilaikęs valdžioje nuo 10-ojo dešimtmečio pradžios, kai ėmė byrėti Jugoslavija. Jis kelis kartus buvo premjeras, kartą – prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius