Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

#Paskuipabėgėlius: „Tik neišduok, tik necituok, tik nesakyk, iš kur sužinojai“

Miegas oro uoste niekad nebūna pats maloniausias. Ypač, kai tai tenka daryti visą naktį žmonių praeinamame koridoriuje. Sugebėjome su Pauliumi netgi kelias valandas labai patogiai pamiegoti ant plačios palangės. Deja, antrą valandą nakties atėjo pikti policininkai ir parodė, kad čia mums ne vieta.
Urfa, kelionė vietiniu visuomeniniu transportu
Urfos oro uostas / Vidmanto Balkūno nuotr.

Toliau naktį teko leisti prisiminus speleologiją – ant trivietės kėdės, kai  kojos ir galva kabo ore...

Po dar poros valandų snaudulio, sunkiai pavadinamo miegu, keliamės ir pajudame vietinių skrydžio vartų link. Abu su Pauliumi jaučiamės kaip juodaodžiai Lietuvoje – vietiniai neatitraukia akių nuo mūsų. Aš dar bandau apsimesti „atmieštu“ turku, bet šviesiaplaukiui mėlynakiui Pauliui tas sunkiai sekasi. Panašu, kad esame vieninteliai kitataučiai šiame lėktuve, skrendančiame į vidury laukų plytintį Urfos oro uostą.

Žmonės iš pažiūros atsipalaidavę, bet vos pradėjus kalbėti apie pabėgėlius, politiką ir valdžią – susigūžta. Bijo. Tik neišduok, tik necituok, tik nesakyk, iš kur sužinojai...

Vos įvažiavus į Urfos miestą man kyla klausimas. O kodėl čia pabėgėliai nenori integruotis? Daugybė statybų, tuščios vietos... Bet kada galima bus nesudėtingai sugrįžti į gimtą šalį, esančią už keliasdešimt kilometrų. Tačiau visi traukia į už tūkstančių kilometrų esančias kitatikes šalis, kur svetima kultūra, svetimi papročiai, svetima kalba... O čia viskas arti. Bet tai tiesiog pirmos mintys. Gal jos ir turi logišką paaiškinimą, bet kol kas aš jo dar neišgirdau.

Paskui pabėgėlius: kelionės maršrutas
Paskui pabėgėlius: kelionės maršrutas

Urfos centre pradedame ieškoti nakvynės. Surandame viešbutį. Pakeliui taksistas bando mus apgauti pakeldamas važiavimo sumą. Piktas, kad nepavyko užsidirbti kelių papildomų lirų. Mes nepatenkinti, kad laiko mus idiotais.

Užtat viešbutis nustebina. Kažkodėl kambario kainą sumažina kone perpus. Kodėl – sunku įsivaizduoti.

Vidmanto Balkūno/ 15min.lt nuotr./Vidmantas Balkūnas ir Paulius Ramanauskas keliauja #paskuipabėgėlius, Urfa (Turkija)
Vidmanto Balkūno/ 15min.lt nuotr./ Urfa (Turkija)

Išėjus į miestą Paulius sulaukia neregėto populiarumo. Daugybė akių vis atsisuka į jį. Kai kurie net ištaria „Hello my friend“. Ačiū perkūnui... aš tada galiu ramiau vaikščioti nepastebimas.

Žmonės iš pažiūros atsipalaidavę, bet vos pradėjus kalbėti apie pabėgėlius, politiką ir valdžią – susigūžta. Bijo. Tik neišduok, tik necituok, tik nesakyk, iš kur sužinojai.

LAUKITE TĘSINIO

#Paskuipabėgėlius – 15min.lt reportažų ciklas. Du mūsų žurnalistai Vidmantas Balkūnas ir Paulius Ramanauskas keliauja iš Turkijos-Sirijos pasienio iki Vokietijos. Keliu, kurį pastarosiomis dienomis bando įveikti dešimtys tūkstančių pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius