Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 25 /2021 05 26

S.Sapegos artimieji: kaltinimai – „nesąmonė“, vaizdo įraše kalbėjimo maniera jai nebūdinga

Paaiškėjus, kad Baltarusijos opozicionieriaus Romano Protasevičiaus draugė Sofia Sapega suimta dviem mėnesiams, paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame ji teigia, kad yra „Telegram“ kanalo, skelbiančio saugumo pajėgų duomenis, redaktorė. S.Sapegos motina sakė nemananti, kad dukra šiame vaizdo įraše kalba laisvai. Analitikas Maksimas Milta tikina, kad Baltarusijos režimas S.Sapegą ir R.Protasevičių bando pristatyti kaip teroristus.

Vaizdo įrašą išplatino Baltarusijos vyriausybei palankus „Telegram kanalas „Yellow Plums“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Baltarusių pareigūnų duomenų viešinimas – efektyvi psichologinio spaudimo priemonė, bet yra ir pavojų

Trumpame vaizdo įraše S.Sapega taip pat atskleidžia savo gyvenamąją vietą bei tvirtina, kad yra kanalo „Black Book of Belarus“, skelbiančio asmeninę pareigūnų informaciją, redaktorė.

S.Sapegos motina Anna Dudič interviu naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad jos dukra – nekalta, tiesiog atsidūrė netinkamoje vietoje netinkamu metu.

Ji sakė besibaiminanti dėl dukros sveikatos ir saugumo: „Žinoma, tai pagrindinis dalykas, dėl kurio dabar nerimauju. Ji yra morališkai labai tvirta mergina. Ji visa tai atlaikys. Esu tikra.“

VIDEO: Baltarusijos režimas išplatino R.Pratasevičiaus vaizdo įrašą

A.Dudič BBC sakė abejojanti, kad jos dukra antradienį pasirodžiusiame vaizdo įraše kalba laisvai.

„Net mano draugai man skambino ir sakė, kad tai – jai nebūdinga kalbėjimo maniera. Ji siūbuoja, žvilgsnis nukreiptas aukštyn – tarsi bijotų kažką užmiršti“, – tikino A.Dudič.

„Kiek įmanoma labiau išdidinau vaizdo įrašą – panašu, kad jai viskas gerai. Dabar pakuojame šiltus rūbus, keliausime į Minską. Noriu perduoti jai siuntinį – mačiau, kad ji turi tik ploną švarkelį“, – pridūrė ji.

Rusijos tiriamosios žurnalistikos laikraščio „Novaja Gazeta“ šaltinių duomenimis, S.Sapega kaltinama masinių neramumų organizavimu ir grubiu viešosios tvarkos pažeidimu, jai gresia iki 15 metų kalėjimo.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja sako nerimaujanti dėl R.Protasevičiaus ir S.Sapegos.

„Nerimauju dėl visų politinių kalinių. Akivaizdu, kad Romanas kalėjime yra sumuštas, jam ir Sofiai daromas psichologinis spaudimas. Lukašenka terorizuoja visą šalį. Turime kovoti su režimo nebaudžiamumu“, – tviteryje rašo S.Cichanouskaja.

Anksčiau skelbta, kad kartu su Baltarusijos opozicionieriumi, tinklaraštininku ir „Nexta“ redaktoriumi Romanu Protasevičiumi sekmadienį sulaikyta S.Sapega suimta dviem mėnesiams. Tokią informaciją žiniasklaidai patvirtino jos advokatas Aleksandras Filanovičius. Jis sako negalįs patikslinti, kuo mergina kaltinama.

Kiek anksčiau Rusijos URM paskelbė, kad S.Sapega sulaikyta trims paroms.

„Baltarusijos pusė patvirtino Sapegos sulaikymo 72 valandoms dėl jos atžvilgiu iškilusių įtarimų įvykdžius 2020 metais nuo rugpjūčio iki rugsėjo nusikaltimų, apibrėžtų keliais Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsniais“, – teigta Rusijos URM tinklalapyje paskelbtame pranešime.

VIDEO: Išplatintas vaizdo įrašas su Sofia Sapega, kuriame ji teigia esanti vieno „Telegram“ kanalo redaktorė

„S.Sapega verčiama ekstremiste“

Rytų Europos studijų centro asocijuotam analitikui Maksimui Miltai nekyla abejonių, kad S.Sapega buvo priversta prisipažinti.

„Dažniausiai tokiose situacijose yra labai geras suprasti, kas vyksta: išsijungti garsą ir tiesiog žiūrėti vaizdo įrašą. Manau, kad Sofios veido išraiška, gestai kalba patys už save“, – 15min sakė M.Milta.

Analitikas atkreipia dėmesį į Baltarusijos valdžios pateikiamų versijų nenuoseklumą.

„Iš pradžių Sofia buvo kaltinama dalyvavusi protestuose rugpjūtį ir rugsėjį. Kai jos mama pranešė, kad Sofia jau nuo rugpjūčio 11-osios nebuvo Baltarusijoje, staiga buvo pakeista versija. Nekyla abejonių, kad ji prievartos būdu buvo priversta sakyti tą tekstą“, – teigė jis.

M.Milta atkreipė dėmesį į informaciją, kad S.Sapegai gresia iki 15 metų kalėjimo.

VIDEO: S.Cichanouskaja: Romanas Protasevičius akivaizdžiai sumuštas ir patiria spaudimą

„Panašu, kad iš Sofios daroma dar didesnė ekstremistė nei Protasevičiaus. Be abejo, tai nieko bendro su realybe ir adekvatumu neturi“, – sakė analitikas.

Pasak M.Miltos, S.Sapegai daromas spaudimas yra būdas daryti spaudimą R.Protasevičiui ir atvirkščiai.

„Suprantant visas aplinkybes ir tai, kad Sofiai, bent jau pagal turimą informaciją, nebuvo suteikta galimybė susitikti su savo advokatu – tik su budinčiu advokatu KGB izoliatoriuje, kad ji buvo pervežta iš Okrestino į KGB izoliatorių, visa tai byloja apie labai tendencingą bandymą šiuos jaunus žmones pristatyti kaip teroristus, ko ir bijojo Protasevičius.

Turint omeny atitinkamas Baltarusijos baudžiamojo kodekso nuostatas už šias inkriminuojamas veikas“, – sakė jis.

Baltarusijos baudžiamasis kodeksas už terorizmą numato mirties bausmę.

Draugai kaltinimus vadina „nesąmone“

S.Sapegos grupiokas Konstantinas kaltinimus, kad ji užsiėmė pareigūnų asmeninių duomenų viešinimu, vadina „nesąmone“. Jis „Belsat“ sakė, kad S.Sapega – labai mandagi ir gerų manierų.

„Ji mėgo piešti, domėjosi mada ir Martino Heideggerio filosofija. Su Roma jie kartu apie pusmetį, gal šiek tiek ilgiau. Jie susipažino bare Vilniuje po to, kai jis atvyko čia dirbti.

Sunku pasakyti apie politiką. Ji gimė Vladivostoke, vaikystę praleido Baltarusijoje, o po mokyklos baigimo išvyko į Vilnių. Mano požiūriu, ji labiau pasaulio pilietė, o ne aktyviai užsiimanti kokia nors politika“, – sakė jis.

Kaltinimus dėl S.Sapegos dalyvavimo „Telegram“ kanalo veikloje nesąmone vadina dar dvi jos draugės

„Aš nieko apie tai nežinojau ir niekada nieko negirdėjau, niekada negirdėjau apie kokią nors jos politinę veiklą“, – „Belsat“ sakė jau 5 metus su Sofia studijuojanti Jekaterina Šafranovič.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius