Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pekinas pritaria kriminaliniam tyrimui po „neteisėtų veiksmų“ Honkonge

Kinijos centrinė vyriausybė antradienį pasmerkė protestuotojų įsiveržimą į Honkongo parlamentą ir sakė, jog pritaria miesto pareigūnų tyrimui dėl „smurtinių pažeidėjų baudžiamosios atsakomybės“.
Honkonge protestuotojai įsiveržė į parlamentą
Honkonge protestuotojai įsiveržė į parlamentą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pusiau autonominį finansų centrą krizė yra apėmusi jau kelios savaitės, vykstant didžiulėms demonstracijoms dėl įstatymo projekto, numatančio įtariamųjų ekstradiciją į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį teisti.

Tačiau pirmadienį – per 22-ąsias šios buvusios britų kolonijos sugrąžinimo Kinijai metines – pyktis išsiliejo per kraštus ir daugiausia jaunų protestuotojų grupės įsiveržė į miesto parlamentą.

Protestuotojai debatų salėje iškabino miesto kolonijinių laikų vėliavą, keverzojo tokius užrašus kaip „Honkongas nėra Kinija“ ir purškiamais dažais subjaurojo miesto herbą.

„Šie rimti neteisėti veiksmai trypia įstatymo viršenybę Honkonge, pakerta Honkongo socialinę tvarką ir kenkia pagrindiniams Honkongo interesams“, – sakoma Valstybės Tarybos – Kinijos ministrų kabineto – Honkongo ir Makao reikalų biuro atstovo pareiškime.

„Tai akivaizdus iššūkis „vienos šalies, dviejų sistemų“ principui. Reiškiame savo stiprų pasmerkimą“, – sakoma pareiškime.

Pagal buvusios britų kolonijos grąžinimo Kinijai 1997 metais sąlygas Honkongas iki 2047-ųjų turi būti valdomas savais įstatymais ir turėti specialias teises, įskaitant žodžio laisvę ir nepriklausomą teismų sistemą.

VIDEO: Honkonge protestuotojai įsiveržė į vietos parlamento pastatą

Minėtame pareiškime sakoma, kad Pekinas tvirtai remia Honkongo vyriausybę ir policiją.

Centrinė vyriausybė „taip pat remia atitinkamas Honkongo specialiojo administracinio regiono agentūras dėl smurtinių pažeidėjų baudžiamosios atsakomybės ištyrimo pagal įstatymus, kuo greitesnio normalios socialinės tvarkos atkūrimo, asmenų ir turto saugumo užtikrinimo bei Honkongo klestėjimo ir stabilumo apsaugojimo“, pažymima pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius