Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penktadienį Vilniuje S.Cichanouskaja rengia savo pirmąją spaudos konferenciją: nuotraukų galerija

Penktadienį Vilniuje Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose 37 metų Sviatlana Cichanouskaja rengia savo pirmąją spaudos konferenciją po to, kai, patyrusi valdžios spaudimą, buvo priversta bėgti iš šalies ir apsistojo Vilniuje. Iki šiol S.Cichanouskaja tik platino vaizdo įrašus. 15min fotografas ketvirtadienio vakarą užfiksavo S.Cichanouskają, išeinančią iš pastato, kuriame yra BNS biuras.
Sviatlana Cichanouskaja Vilniuje
Sviatlana Cichanouskaja Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

S.Cichanouskajos spaudos konferencija vyks 12 val. 30 min. viešbutyje „Marriott“. S.Cichanouskajos spaudos konferenciją rengia naujienų agentūra BNS. Ketvirtadienio vakarą S.Cichanouskaja ir jos komandos nariai lankėsi agentūros patalpose, kur derino spaudos konferencijos detales. S.Cichanouskaja atsisakė bet kokių komentarų žiniasklaidai iki spaudos konferencijos.

S.Cichanouskaja iki šiol nebendravo su žurnalistais. Ji tik išplatino kelis vaizdo įrašus.

S.Cichanouskaja į Lietuvą atvyko praėjusios savaitės pradžioje po Baltarusijos prezidento rinkimų, patyrusi valdžios spaudimą. S.Cichanouskaja skubiai nusprendė išvykti po to, kai į Centrinę rinkimų komisiją atnešė skundą dėl rinkimų rezultatų. Komisijos pastate ji praleido kelias valandas, su ja bendravo aukšti teisėsaugos pareigūnai. Ten S.Cichanouskaja įrašė vaizdo kreipimąsi į Baltarusijos žmones, kuriame, skaitydama tekstą iš lapelio, ragino juos nesipriešinti valdžiai. Jos rinkimų štabas pareiškė, kad šį kreipimąsi S.Cichanouskaja buvo priversta įrašyti. Pati kandidatė į prezidentus šio įrašo iki šiol niekaip nekomentavo.

Ji taip pat paskelbė kitą vaizdo įrašą, kuriame tvirtino neturėjusi kito pasirinkimo, kaip tik palikti šalį.

VIDEO: S.Cichanouskaja paaiškino sprendimą išvykti iš Baltarusijos: „Joks gyvenimas nėra vertas to, kas vyksta dabar“

Po šio įrašo S.Cichanouskaja, palydėta Baltarusijos pareigūnų, išvyko į Lietuvą, kur jau anksčiau buvo atvežti jos vaikai. S.Cichanouskajos vyras tinklaraštininkas Siarhejus Cichanouskis, vienas pirmųjų metęs iššūkį prezidento rinkimuose Aliaksandrui Lukašenkai, šiuo metu įkalintas Baltarusijoje.

Jau būdama Lietuvoje S.Cichanouskaja paskelbė dar kelis vaizdo įrašus, kuriuose ragino Baltarusijos žmones priešintis diktatūrai, paskelbė, kad prisiima nacionalinės lyderės vaidmenį.

VIDEO: Sviatlanos Cichanouskajos kreipimasis

Jos iniciatyva buvo įkurta Koordinacinė taryba, į kurią susivienijo žinomi šalies žmonės. Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka paskelbė, kad ši taryba siekia neteisėtai nuversti valdžią. Pranešta, kad prieš jos narius pradėtas baudžiamasis persekiojimas.

VIDEO: Sviatlana Cichanouskaja veiks kaip tautos lyderė, kad būtų suorganizuoti skaidrūs rinkimai

Vakarų šalys nepripažįsta A.Lukašenkos pergalės per šiuos rinkimus. Ir Baltarusijos opozicija, ir Vakarų šalys siūlo rengti naujus prezidento rinkimus. Trečiadienį Europos Sąjunga paskelbė nepripažįstanti rinkimų Baltarusijoje rezultatų ir pradedant rengti sankcijas atsakingiesiems už balsų klastojimą ir smurtą prieš taikius protestuotojus.

VIDEO: S.Cichanouskaja ragina valdžią nutraukti smurtą ir užmegzti dialogą

A.Lukašenkos pergalės paskelbimas po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų išprovokavo didžiausias demonstracijas Baltarusijoje nuo šalies nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga.

VIDEO: S.Cichanouskaja, savo vyro vardu, ragina visuomenę nesėdėti vietoje ir daryti viską, kas įmanoma

Lietuvoje S.Cichanouskaja kurį laiką buvo saviizoliacijoje, vėliau jai atliktas koronaviruso testas, jis buvo neigiamas. Ketvirtadienį pranešta, kad ji Vyriausybės rūmuose susitiko su premjeru Sauliumi Skverneliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius