Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas: Kinija siekdama apsaugoti infrastruktūrą statys naujų užsienio bazių

Kinija planuoja išplėsti savo karinę veiklą pasaulyje, statydama užsienyje daugiau karinių bazių ir tokiu būdu siekdama apsaugoti investicijas į Pekino vykdomą infrastruktūros programą „Viena juosta, vienas kelias“, ketvirtadienį perspėjo Pentagonas.
Kinijos ir JAV vėliavos
Kinijos ir JAV vėliavos

„Kinijai įgyvendinant tokius projektus kaip „Viena juosta, vienas kelias“, veikiausiai bus išplėstas užsienyje esančių karinių bazių tinklas, kadangi Pekinas supranta, jog būtina užtikrinti šios programos projektų saugumą“, – sakoma JAV Kongresui pateiktoje kasmetinėje Pentagono ataskaitoje apie Kinijos politiką.

Dokumente priduriama, kad Pekinas siekia pastatyti papildomų bazių draugiškose šalyse, tokiose kaip Pakistanas, kur jau dislokuota užsienio karinių objektų.

Pentagonas įsitikinęs, jog Kinija ketina sukurti bazių tinklą Artimuosiuose rytuose, Pietryčių Azijos valstybėse ir vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

JAV gynybos departamentas prognozuoja, kad Kinija dislokuos Arktyje daugiau pajėgų, pavyzdžiui, povandeninių laivų, siekdama atremti potencialius branduolinius smūgius.

Atskaitoje taip pat teigiama, kad tikrasis Kinijos gynybos biudžeto dydis yra didesnis nei oficialiai skelbiama. Pavyzdžiui, pernai Kinija esą skyrė kariniams tikslams apie 200 mlrd. JAV dolerių (179 mlrd. eurų), nors buvo deklaruota 176 mlrd. dolerių (158 mlrd. eurų) suma. Pentagono skaičiavimais, iki 2022 metų Kinijos gynybos biudžetas kasmet didės 6 proc. ir ilgainiui pasieks 260 mlrd. dolerių (233 mlrd. eurų) sumą.

Vis tik dokumente pabrėžiama, kad „dėl mažo skaidrumo sunku apskaičiuoti tikslias Kinijos karines išlaidas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius