Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 16 /13:46

JAV paskelbė vaizdo įrašą, kaip Rusijos naikintuvas pažeidžia JAV droną

JAV kariuomenės vadavietė Europoje paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuotas antradienį virš Juodosios jūros įvykęs JAV stebėjimo drono ir Rusijos naikintuvo susidūrimas.

Ketvirtadienį išslaptintame vaizdo įraše užfiksuoti kritiniai susidūrimo ore, kuris, Pentagono teigimu, truko 3040 min., momentai.

Vaizdo įraše taip pat matyti, kaip drono „MQ-9 Reaper“ kamera nukreipta atgal į jo uodegą, o gale sumontuotas drono sraigtas sukasi.

Tuomet matyti artėjantis Rusijos naikintuvas „Suchoj SU-27“. Artėdamas Rusijos naikintuvas išpila degalus ir praskrenda virš drono.

Kitoje filmuotos medžiagos dalyje Rusijos naikintuvas dar kartą praskrenda. Priartėjęs jis vėl išpila degalus.

Tada vaizdo įrašas iš drono nutrūksta, nes Rusijos naikintuvas susiduria su „MQ-9 Reaper“, sugadina sraigtą, o pažeistas JAV dronas nukrenta į Juodąją jūrą.

Rusijos gynybos ministerija anksčiau šią savaitę tvirtino, kad jos naikintuvai „nekontaktavo“ su JAV dronu, o Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas incidentą pavadino „provokacija“ ir pareiškė, kad „esame susirūpinę dėl nepriimtinos JAV kariškių veiklos prie pat mūsų sienų“, ir apkaltino JAV žvalgybinės informacijos tiekimu Kyjivui.

Kai vaizdo įraše kamera vėl įsijungia, vaizdas vėl nukreiptas atgal, o orlaivis matomas apgadintas susidūrimo.

Kai sraigtas buvo pažeistas, drono operatoriai, besileidžianti droną valdė kaip sklandytuvą. Jis nukrito ir sudužo tarptautiniuose vandenyse į pietvakarius nuo Krymo.

Du JAV pareigūnai CNN sakė, kad nusileidimo metu operatoriai nuotoliniu būdu ištrynė jautrią drono programinę įrangą, taip sumažindami riziką, kad įslaptinta žvalgybinė medžiaga gali patekti į priešo rankas, prieš jam nukrentant į vandenį.

Trečiadienį Nacionalinio saugumo tarybos ryšių koordinatorius Johnas Kirby laidai „CNN This Morning“ teigė, kad dronas nebuvo rastas ir kad jis „nėra tikras“, ar JAV pavyks jį susigrąžinti.

Maskva leido suprasti, kad bandys ištraukti drono nuolaužas, o du pareigūnai trečiadienį CNN sakė, kad Rusija pasiekė „MQ-9 “sudužimo vietą Juodojoje jūroje.

J.Kirby nepatvirtino, kad tai tiesa, bet sakė, kad JAV „padarė taip, kad jie negalėtų išgauti nieko žvalgybiškai vertingo iš to drono likučių, kad ir kokie likučiai būtų vandens paviršiuje“.

Susidūrimas įvyko, bet ar tyčia?

Vienas aukšto rango JAV pareigūnas, susipažinęs su JAV vadavietės Europoje paviešintu vaizdo įrašu, CNN teigė, kad jis „visiškai patvirtina“, kad įvyko fizinis susidūrimas ir buvo išpilti degalai, tačiau neatskleidžia rusų piloto ketinimų.

„Nežinau“, – sakė pareigūnas, atsakydamas į pagrindinį klausimą, ar Rusijos pilotas iš tikrųjų ketino smogti JAV drono sraigtui.

Pareigūnas pridūrė, kad nėra abejonių, jog filmuota medžiaga patvirtina, kad Rusijos naikintuvai vykdė „agresyvų skrydį“ ir propagavo „neatsargų elgesį“, taip pakartodamas tai, ką pastarosiomis dienomis kartojo kiti JAV pareigūnai.

Kitų dviejų su žvalgybos duomenimis susipažinusių JAV pareigūnų nuomone, aukštas pareigas užimantys Rusijos gynybos ministerijos pareigūnai šią savaitę Rusijos naikintuvų pilotams davė įsakymą persekioti JAV droną virš Juodosios jūros.

Tačiau nėra jokių požymių, kad aukšto lygio Rusijos politiniai vadovai – ypač Kremliaus vadovai, įskaitant prezidentą Vladimirą Putiną – iš anksto žinojo apie planuojamą agresiją, CNN pažymėjo vienas iš JAV pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius