-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas: Pekinas atmetė Vašingtono kvietimą susitikti su JAV gynybos sekretoriumi

Pekinas atmetė Vašingtono kvietimą Singapūre surengti JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino ir Kinijos gynybos ministro Li Shangfu susitikimą, pirmadienį pranešė Pentagonas.
JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas
JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas / „AFP“/„Scanpix“

„Šiąnakt Kinija informavo JAV, kad atsisakė mūsų gegužės pradžioje išsiųsto pasiūlymo šią savaitę Singapūre [surengti] sekretoriaus Austino susitikimą su Kinijos nacionalinės gynybos ministru Li Shangfu“, – teigė Pentagono spaudos sekretorius Patas Ryderis.

„Tai, kad Kinija nenori įsitraukti į prasmingas kariškių tarpusavio diskusijas, nesumažins [Gynybos departamento] įsipareigojimo siekti atvirų bendravimo su Liaudies išlaisvinimo armija kanalų“, – pridūrė jis.

Vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas sakė, kad nuo 2021-ųjų Pekinas atmetė keliolika Gynybos departamento prašymų dėl bendradarbiavimo su pagrindiniais lyderiais arba neatsakė į juos.

2018 metais JAV vyriausybė Li Shangfu paskelbė sankcijas dėl rusiškų ginklų pirkimo, tačiau Pentagonas nurodo, kad šios sankcijos netrukdo L.Austinui turėti su juo oficialių reikalų.

Vėliau šią savaitę L.Austinas Singapūre turėtų dalyvauti forume „Šangri La dialogas“ – aukščiausiojo lygio susitikime gynybos klausimais. Šiame forume L.Austinas praėjusį birželį susitiko su Li Shangfu pirmtaku Wei Fenghe.

Vėliau 2022-aisiais L.Austinas ir Wei Fenghe vėl susitiko Kambodžoje. Tačiau šiemet įtampa tarp Vašingtono ir Pekino smarkiai išaugo dėl įvairių klausimų, įskaitant Taivaną ir numanomą Kinijos šnipinėjimo oro balioną, kurį JAV karo lėktuvas numušė praskridusį virš JAV teritorijos.

L.Austinas ir kiti JAV pareigūnai stengiasi stiprinti sąjungas ir partnerystes Azijoje, siekdami pasipriešinti vis agresyvesniems Pekino veiksmams, tačiau taip pat rodosi ženklų, kad abi šalys siekia mažinti įtampą.

JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas šio mėnesio pradžioje Vienoje susitiko su Kinijos aukščiausio rango diplomatu Wang Yi, o JAV prezidentas Joe Bidenas neseniai pranešė, kad Vašingtono ir Pekino santykiai greitu metu turėtų pagerėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius