-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pentagonas: Turkijos planai įsigyti rusiškų raketų sistemų turės katastrofiškų padarinių

JAV Gynybos departamento aukšto rango pareigūnė ketvirtadienį pareiškė, kad jei Turkija įsigis rusiškų raketų sistemų, tai turės „katastrofiškų“ pasekmių Ankaros dalyvavimui naikintuvų F-35 programoje ir jos bendradarbiavimui su NATO.  
Raketų kompleksai „S-400“
Raketų kompleksai „S-400“ / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

JAV gynybos sekretoriaus pavaduotoja tarptautinio saugumo klausimais Kathryn Wheelbarger sakė, kad Ankaros planai pirkti Rusijos oro erdvės gynybos sistemų S-400 pakenks šalies galimybėms dirbti kartu su Vakarų sąjungininkėmis ir privers Vašingtoną imtis prieš Ankarą sankcijų.

„Šio sandorio užbaigimas būtų katastrofiškas, ir ne tik F-35 programai, kuri yra Vakarų modernizuotų integruotų oro erdvės pajėgumų ašis.

Tai potencialiai sugriautų Turkijos sąveikumą su NATO, kuris yra svarbiausias Aljanso gynybos veiksnys“, – sakė K.Wheelbarger, kalbėdama JAV nevyriausybiniame strateginių studijų centre „Atlanto taryba“.

„Reikia aiškiai pasakyti – S-400 yra rusiška sistema, sukurta numušti tokius orlaivius kaip F-35. Sunku įsivaizduoti, kad Rusija nepasinaudotų tokia galimybe“, – kalbėjo ji.

Anot K.Wheelbarger, Jungtinės Valstijos mano, kad Turkija perka šias rusiškas raketų sistemas siekdama Maskvos paramos prieš Turkijos pasienyje su Sirija veikiančius kurdų sukilėlius.

Tačiau pareigūnė įspėjo Ankarą, kad Rusija nėra patikima partnerė ilguoju laikotarpiu, neužtikrina parduotos karinės įrangos priežiūros ir remonto ir tiesiog siekia susilpninti NATO sanglaudą.

„Rusiškų sistemų įsigijimas iš tiesų pakerta mūsų galimybes toliau padėti jiems gintis“, – sakė K.Wheelbarger.

Pasak gynybos sekretoriaus pavaduotojos, prezidento Donaldo Trumpo administracija nenori bausti Turkijos už sprendimą įsigyti rusiškų raketų sistemų, tačiau gali būti priversta tai padaryti kritiškai Ankaros atžvilgiu nusiteikusio Kongreso nutarimu.

„Jie sakė, kad jei nesiimsime sankcijų, jie tiesiog priims dar vieną teisės aktą ir privers mus tai padaryti“, – kalbėjo K.Wheelbarger, turėdama galvoje Kongresą.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas atmeta JAV spaudimą ir sako, kad klausimas dėl rusiškų raketų sistemų įsigijimo yra „uždarytas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Recepas Tayyipas Erdoganas

Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras praėjusią savaitę pareiškė, kad šalis jau išsiuntė savo karinį personalą apmokymui į Rusiją.

Trečiadienį D.Trumpas telefonu pasikalbėjo su Turkijos prezidentu. Kaip informavo R.T.Erdogano biuras, prezidentai aptarė Ankaros sprendimą pirkti rusiškų sistemų S-400.

Taip pat kalbėta apie ankstesnį Turkijos vadovo siūlymą įsteigti „bendrą darbo grupę dėl Turkijos plano įsigyti S-400“, nurodė prezidentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius