Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagono vadovas dar kartą paragino neskubėti imtis karinių priemonių prieš Iraną

Pentagono vadovas Leonas Panetta trečiadienį vykusiose aukšto lygio derybose su Izraeliu pakartojo, kad JAV ragina „išnaudoti visas galimybes“ prieš apsisprendžiant panaudoti karinę jėgą prieš Iraną dėl jo vykdomos branduolinės programos.
Leonas Panettas
Leonas Panettas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kartu su Izraelio gynybos ministru Ehudu Baraku lankydamasis priešraketinės gynybos sistemos „Geležinis kupolas“ (Iron Dome) baterijoje pietiniame žydų valstybės uostamiestyje Aškelone, L.Panetta teigė, jog dar likę vietos diplomatiniams manevrams.

„Turime išnaudoti visas galimybes prieš imdamiesi karinių veiksmų“, – pažymėjo jis.

„Mano kaip gynybos sekretoriaus atsakomybė – pasiūlyti prezidentui visas galimas priemones, įskaitant karines, jeigu diplomatija nepasiteisintų“, – pridūrė L.Panetta.

Jeigu Iranas nesutiks svarstyti klausimą dėl branduolinės programos apribojimo, JAV gali panaudoti jėgą, kad sutrukdytų jam susikurti atominę bombą, pareiškė Pentagono vadovas.

„Jeigu jie tęs savo kursą ir nuspręs susikurti branduolinį ginklą, mes parengėme keletą priemonių, kurios neleis to padaryti“, – dar sakė L.Panetta per susitikimą su kolega Izraelyje Ehudu Baraku.

Tačiau, jis pažymėjo manąs, kad derybos yra geriausia išeitis iš krizės.

Anksčiau L.Panetta ne kartą sakė, kad JAV pasirengusios panaudoti visas priemones, tarp jų karinius veiksmus, jeigu sankcijos ir diplomatija nepadės išspręsti Irano klausimo.

Savo ruožtu Izraelio gynybos ministras E.Barakas pareiškė, jog, jo nuomone, itin mažai tikėtina, kad sankcijos gali priversti Iraną atsisakyti branduolinės programos.

Anksčiau Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu interviu Izraelio televizijai sakė, kad jo šalis pati priims sprendimą dėl smūgio Iranui.

„Aš matau, kaip režimas Irane skelbia, kad nori sunaikinti mus. Jis rengia branduolinį ginklą, kad mus sunaikintų. Jeigu sprendimas priklausys nuo manęs, aš neleisiu, kad tai įvyktų. Mes nepatikėsime klausimų, susijusių su mūsų likimu, pačiu mūsų egzistavimu, niekam kitam, net mūsų geriausiems draugams“, – nurodė B.Netanyahu.

Izraelis mano, kad Iranas jau itin priartėjo prie branduolinio ginklo susikūrimo, ir netiki, kad tarptautinių tarpininkų Šešeto derybos su Teheranu dėl jo branduolinės programos bus sėkmingos. Tel Avivo nuomone, Iranas pasinaudos derybomis, kad galėtų vilkinti laiką ir suaktyvintų atominės bombos kūrimą.

Kad būtų užkirstas kelias Iranui susikurti branduolinį ginklą, Izraelis siūlo smogti prevencinius smūgius branduoliniams objektams, ragindamas JAV paremti šiuos siekius.  

JAV mėgina sulaikyti izraeliečius, manydamos, kad kol kas dar yra galimybių priversti Iraną atsisakyti karinių planų branduolinėje srityje, darant jam diplomatinį ir ekonominį poveikį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius