Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 04 02 /21:50

Per „Al Shabab“ ataką Kenijos universitete žuvo mažiausiai 147 žmonės

Ginkluoto išpuolio, kurį Somalio islamistų judėjimo „al Shebab“ kovotojai ketvirtadienį surengė viename Kenijos universitete, aukų skaičius padidėjo iki 147, bet to komplekso apsiaustis jau baigėsi, pranešė nacionalinė krizių valdymo agentūra.
Kenijos tankai
Kenijos tankai / „Scanpix“/AP nuotr.

„Atnaujinimas: patvirtinta, kad per ataką Garisos (universitete) žuvo 147 žmonės“, – sakoma Kenijos nacionaliniame krizinių operacijų centro „Twitter“ pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad saugumo operacija jau baigėsi.

Teroristai sunaikinti

Somalyje tai – tragiškiausias išpuolis po JAV ambasados sprogdinimo 1998 metais.

„Mes valome teritoriją“, – sakė žurnalistams ministras po Kenijos karių puolimo į pastatą, kuriame užpuolikai buvo įsitvirtinę apie 12 valandų.

Kaukėti banditai puolimą pradėjo priešaušriu, granatomis išvertę universiteto vartus Garisos mieste, šalies šiaurės rytuose, netoli sienos su Somaliu, o paskui puolė miegančius studentus.

„Teroristai sunaikinti. Mes galime patvirtinti, kad keturi teroristai nukauti“, – pridūrė jis ir pažymėjo, kad kariai tikrina studentų miestelį, nes nežinoma, kiek užpuolikų buvo iš viso. Tačiau pagrindinė operacija baigta.

Po tragedija pasibaigusio išpuolio balandžio 2-ąją įvedama komendanto valanda keliuose šiauriniuose ir rytiniuose Kenijos regionuose.

Siūlo atlygį

Kenijos vidaus reikalų ministerijos atstovai siūlo nemenką atlygį tiems, kurie padės surasti išpuolį organizavusios teroristų grupuotės atstovą ar pateiks vertingos informacijos, leidžiančios nustatyti jo buvimo vietą.

„Jei buvai krikščionis – iškart gavai kulką“

Vienas su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijęs „al Shabab“ atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad jo grupuotė atsakinga už anksti ryte surengtą puolimą Garisos universitete, per kurį kovotojai paėmė įkaitais nemusulmonų.

„Kai atvyko mūsų žmonės, jie paleido musulmonus. Kitus mes pasilikome įkaitais“, – sakė „al Shabab“ atstovas šeichas Ali Mohamudas Rage, neįvardijęs pagrobtųjų skaičiaus.

Pasak jo, tie įkaitai yra krikščionys.

„Mūsų žmonės tebėra ten; jie kaunasi, o jų užduotis – nužudyti tuos, kas eina prieš „al Shebab“, – aiškino grupuotės atstovas.

„Kenija kariauja su Somaliu“, – pridūrė A.M.Rage, turėdamas omenyje, kad tūkstančiai Kenijos karių dalyvauja Afrikos Sąjungos karinėje misijoje Somalyje.

„Jeigu buvai krikščionis, tave iškart nušaudavo, – košmarą prisiminė studentas. – Su kiekvienu šūviu vis tvirčiau maniau, kad ir aš mirsiu.“

„Mes nužudėme daug žmonių. Kenijos pareigūnai gaus šoką, kai pateks į vidų“, – jis sakė.

Vienas studentas pasakojo, kad vos atidarė duris teroristai pradėjo klausinėti visų, kurie yra musulmonai, kurie – krikščionys. „Jeigu buvai krikščionis, tave iškart nušaudavo, – košmarą prisiminė jis. – Su kiekvienu šūviu vis tvirčiau maniau, kad ir aš mirsiu.“

Nužudyta mažiausiai 15 žmonių

Praėjus šešioms valandoms nuo atakos pradžios tebebuvo girdimi padriki šūviai, o Kenijos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad užpuolikai buvo užspeisti viename bendrabutyje.

Ministerija taip pat nurodė, kad vienas įtariamas teroristas buvo suimtas, kai mėgino pabėgti iš įvykio vietos.

Per šį incidentą žuvo bent 15 žmonių, nurodė policijos šaltiniai ir žiniasklaida. Kenijos nacionalinis krizinių operacijų centras nurodė, kad dar 65 žmonės buvo sužeisti, o daugelis jų buvo pašauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius