Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per atakas Saudo Arabijoje panaudoti dronai „atkeliavo iš Irano“, sako koalicija

Ginklus, panaudotus per savaitgalį Saudo Arabijos naftos infrastruktūrai smogusių dronų atakas, parūpino senas karalystės priešas Iranas, pirmadienį pranešė Rijado vadovaujama koalicija, kovojanti Jemene.
„Aramco“ naftos gavybos kompleksas
„Aramco“ naftos gavybos kompleksas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tyrimas tęsiasi ir visi požymiai rodo, kad per abi atakas panaudoti ginklai atkeliavo iš Irano“, – žurnalistams Rijade sakė koalicijos atstovas pulkininkas Turki al Maliki.

Dabar atliekamas tyrimas siekiant išsiaiškinti, „iš kur jie buvo paleisti“, pridūrė jis.

Teherano remiami Jemene veikiantys husių sukilėliai, su kuriais kovoja koalicija, prisiėmė atsakomybę už šeštadienį surengtus smūgius prieš du Saudo Arabijos naftos kompleksus, valdomus valstybinės energetikos milžinės „Aramco“. Šios atakos smarkiai sudrebino pasaulio naftos rinkas.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo tvirtino, kad kaltė tenka vien Teheranui, ir sakė, kad nėra jokių įrodymų, kad ši „beprecedentė ataka prieš pasaulio energijos šaltinius“ buvo surengta iš Jemeno.

„Šis smūgis nebuvo surengtas iš Jemeno teritorijos, kaip apsimeta husių sukarintos pajėgos“, – sakė T.al Maliki ir pridūrė, kad toliau aiškinamasi, iš kur buvo surengti smūgiai ir kas juos organizavo.

Kariškis pridūrė, kad husiai yra „įrankis Irano revoliucinės gvardijos ir Irano teroristinio režimo rankose“.

Po smūgių Saudo Arabijoje JAV prezidentas Donaldas Trumpas užsiminė apie galimą karinį atsaką. Sekmadienį jis pareiškė, kad Vašingtonas yra „kovinėje parengtyje“.

Po smūgių Saudo Arabijos rytuose esančioje didžiausioje pasaulyje Abkaiko naftos apdorojimo įmonėje ir Churaiso naftos telkinyje „Aramco“ naftos eksporto pajėgumai sumažėjo beveik perpus, o naftos kainos tarptautinėse rinkose staigiai šovė aukštyn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius