Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per tris mėnesius – paslaptinga Rusijos oligarchų mirčių serija

Neseniai paslaptingomis aplinkybėmis mirė septyni Rusijos oligarchai, kurių daugelis susiję su naftos ir dujų sektoriumi. Nors oficialiai įtariamos savižudybės, spėliojama, kad prie to prisidėjo Kremlius, rašo dw.com.
Vladislavas Avajevas
Vladislavas Avajevas / „Twitter“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Oligarchija

Balandžio 19 d., Lloret de Mar, Katalonija: Ispanijos policija sulaukė Rusijos oligarcho sūnaus Fiodoro Protosenios, kurio šeimai šioje vietovėje priklauso vila, skambučio. Jis pranešė, kad jau kelias valandas bando iš Prancūzijos prisiskambinti savo motinai, tačiau niekas nekelia telefono ragelio. Kai policija atvyko į šeimos valdas, išvydo Protosenios tėvų ir sesers kūnus. Iš pradžių policija manė, kad jo tėvas, milijonierius Sergejus Protosenia, nudūrė moteris, o paskui nusižudė pats vilos sode, tačiau netrukus kilo abejonių dėl tokios įvykių eigos.

Viena diena anksčiau Maskvoje dar vienas milijonierius, buvęs „Gazprom“ aukšto lygio vadovas Vladislavas Avajevas ir jo žmona bei 13-metė dukra buvo rasti negyvi savo prabangiame bute. Rusijos valstybinė naujienų agentūra Tass pranešė, kad V.Avajevas rankoje turėjo pistoletą. Valdžios institucijos įtaria, kad jis nušovė savo žmoną ir dukrą, o po to nusižudė pats.

Abu incidentai įvyko per 24 valandas, o numanoma įvykių eiga stebėtinai panaši. Be to, ir S.Protosenia, ir V.Avajevas buvo oligarchai multimilijonieriai iš aukščiausių Rusijos naftos ir dujų pramonės sluoksnių. S.Protosenia vienu metu buvo gamtinių dujų bendrovės „Novatek“ pirmininko pavaduotojas, o V.Avajevas – banko „Gazprombank“ viceprezidentas.

Jų mirtys buvo naujausios iš 2022 m. įvykusių paslaptingų Rusijos oligarchų – daugiausia iš energetikos sektoriaus – mirčių serijos.

Sausio pabaigoje, likus mėnesiui iki Rusijos kariuomenės įsiveržimo į Ukrainą, kaip pranešama, nusižudė „Gazprom“ aukšto lygio vadovas 60-metis Leonidas Šulmanas. Paskui, vasario 25 d., kitas buvęs energetikos milžinės vadovas Aleksandras Tiuliakovas buvo rastas negyvas savo namuose Sankt Peterburge. Po trijų dienų Ukrainoje gimęs dujų ir naftos magnatas Watformas taip pat buvo rastas negyvas savo sodybos garaže Surėjaus grafystėje, Pietų Anglijoje.

Kovo 24 d. milijardierius Vasilijus Melnikovas, milžiniškos medicinos tiekimo bendrovės „MedStom“ vadovas, kartu su žmona Galina ir dviem mažamečiais sūnumis buvo rasti negyvi savo prabangiame bute Rusijos mieste Nižnij Novgorode. Jų mirties detalės taip pat sutampa su S.Protosenios ir V.Avajevo mirties detalėmis.

Ir galiausiai – Andrejaus Krukovskio atvejis. 37 metų vyras buvo netoli Sočio esančio slidinėjimo kurorto Krasnaja Poliana direktorius. Teigiama, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą kvietė savo svečius ten slidinėti. Pasak Rusijos laikraščio „Kommersant“, gegužės 2 d. A.Krukovskis buvo išėjęs į žygį, kai nukrito nuo uolos ir žuvo.

„Su Kremliumi susiję aukšto rango asmenys“?

Paslaptinga septynių itin turtingų rusų mirtis per tris mėnesius tokiomis šiurpiomis aplinkybėmis pakurstė įvairių spekuliacijų. Daugybė žiniasklaidos priemonių iškėlė prielaidą, kad savižudybės galėjo būti suklastotos. Kai kurios iš jų net užsiminė, kad prie to galėjo būti prisidėjęs Kremlius ar net pats V.Putinas.

Pastaraisiais metais Kremliaus kritikus ne kartą bandyta dramatiškai nužudyti. 2020 m. rugpjūčio mėn. opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas

Prieš dvejus metus panašiai buvo apnuodytas buvęs Rusijos žvalgybos agentūros GRU vadovas Sergejus Skripalis. Ir A.Navalnas, ir S.Skripalis išgyveno. 2006 m. Londone radioaktyviuoju poloniu buvo mirtinai apnuodytas į Jungtinę Karalystę pabėgęs buvęs Rusijos saugumo pareigūnas Aleksandras Litvinenka.

2017 m. JAV laikraštis „USA Today“ paskelbė tyrimo rezultatus, kuriuose teigiama, kad per trejus metus mirė arba dingo be žinios mažiausiai 38 oligarchai.

Į akis krinta tai, kad nė vienas iš 2022 m. mirusių oligarchų nebuvo žinomas kaip kritiškai viešai pasisakęs apie invaziją į Ukrainą. Kartu nė vienas iš jų nebuvo įtrauktas į tarptautinius sankcijų sąrašus, kurie buvo sudaryti po invazijos į Ukrainą.

Neseniai paskelbtame Varšuvos instituto, Lenkijos analitinio centro, kuris daugiausia dėmesio skiria Rusijai ir saugumo politikai, pranešime teigiama, kad tiek Rusijos policija, tiek „Gazprom“ saugumo tarnybos greitai pradėjo tyrimus dėl Rusijoje įvykusių mirčių. „Galbūt kai kurie su Kremliumi susiję aukšto rango asmenys dabar slepia sukčiavimo pėdsakus valstybės valdomose įmonėse“, – rašoma instituto tinklalapyje „Russia Monitor“ paskelbtame pranešime.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius