Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Per užpuolimą sužeistas Pakistano vidaus reikalų ministras sveiksta

Pakistano vidaus reikalų ministras pirmadienį ligoninėje sveiksta po įtariamo bandymo jį nužudyti, galbūt susijusio su šventvagystės klausimu.
Ahsanas Iqbalis
Ahsanas Iqbalis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per užpuolimą, kuris laikomas grėsmingu ženklu prieš visuotinius rinkimus, 59 metų ministras Ahsanas Iqbalis buvo pašautas į dešinę ranką.

Jis buvo užpultas sekmadienį vakare, kai rengėsi išvykti iš viešo susitikimo savo rinkimų apygardoje Pandžabo provincijoje.

Užpuoliką, kurį policija vadina „Abidu“, sutramdė pareigūnai ir šalia buvę civiliai, jam nespėjus paleisti antro šūvio. Pranešama, kad sulaikytajam yra dvidešimt keleri metai.

Policija vis dar tiria incidentą, bet vietos komisaro pavaduotojas Ali Ananas Qamaras naujienų agentūrai AFP sakė, jog užpuolikas prasitarė, kad jį paskatino praėjusių metų kontroversija dėl nedidelio kandidatų priesaikos pakeitimo. Tą pakeitimą, kai kurių prilygintą šventvagystei, teko skubiai atšaukti.

Ginčas pernai lapkritį išprovokavo anksčiau nelabai žinotos islamistų grupuotės trijų savaičių sėdimąjį streiką, paralyžiavusį šalies sostinę Islamabadą.

Demonstracija baigėsi vyriausybei patenkinus protestuotojų reikalavimus, įskaitant federalinio teisingumo ministro nušalinimą. Susitarimui tarpininkavo kariškiai.

Tuo metu daug pakistaniečių ir analitikų perspėjo, kad buvo nustatytas pavojingas precedentas, rodantis, kad šalutinės grupės gali palenkti valstybę savo valiai remdamosi šioje konservatyvioje musulmoniškoje šalyje itin opiu šventvagystės klausimu.

A.Iqbalis, persekiojamų Pakistano religinių mažumų gynėjas, siekė suderėto šio ginčo sprendimo. Anksčiau jis smerkė neapykantos kalbas prieš tokias grupes, kaip musulmonų ahmaditų sekta, buvusi minimo ginčo centre.

Po užpuolimo ministras buvo nuvežtas pirmiausia į vietos ligoninę, o tada nuskraidintas į Lahorą. Jo valdančiosios partijos „Pakistano musulmonų lyga-Nawazas“ (PML-N) paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip A.Iqbalis iškeliamas iš sraigtasparnio ant neštuvų. Jis buvo sąmoningas ir atsakinėjo į klausimus.

Pernai Aukščiausiajam Teismui dėl kyšininkavimo nušalinus premjerą Nawazą Sharifą, A. Iqbalis buvo laikomas potencialiu Pakistano ministru pirmininku.

Gydytojai jam atliko operaciją, kuri tęsėsi iki paryčių, naujienų agentūrai AFP sakė vienas jo gydytojų Shafqatas Waseemas Chaudhry.

„Dabar jo būklė stabili. Bet jis dviem dienoms liks (intensyviosios slaugos skyriuje)“, – pridūrė gydytojas.

Išpuolį iš karto pasmerkė tarptautinė bendrija, o pakistaniečiai reiškė nuogąstavimus, kad tai buvo bandymas susilpninti demokratiją prieš federalinius rinkimus, turinčius įvykti vasaros pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius