Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Peru liūties, potvynio ir nuošliaužų aukų skaičius išaugo iki 72

Smarkios liūtys, patvinusios upės, purvo nuošliaužos ir potvyniai daugiau kaip pusėje Peru teritorijos šiuo metu yra baisiausi per pastaruosius du dešimtmečius ir nusinešė jau 72 gyvybes, nurodė pareigūnai šeštadienį.
Potvyniai ir purvo nuošliaužos Peru
Potvyniai ir purvo nuošliaužos Peru / „Scanpix“/AP nuotr.

Neįprastai stiprios liūtys pratrūko po virtinės audrų, smogusių šiaurinei Peru pakrantei. Iš krantų išsilieję vandenys užtvindė ligonines, atkirto nuo pasaulio kaimelius.

Šiuos potvynius sukėlė meteorologinis reiškinys El Ninjas, pasireiškiantis Ramiojo vandenyno paviršiaus temperatūros padidėjimu. Šis reiškinys kartojasi kas kelerius metus ir smarkiai sutrikdo orų sistemas.

Peru vyriausybė primena, kad per panašų liūčių ir potvynių laikotarpį 1998 metais žuvo 374 žmonės.

Ministras pirmininkas Fernando Zavala šeštadienį paskelbė, kad dabar stichijos aukų yra 72.

Per liūtis užsikimšo nuotėkų sistemos daugelyje Peru Ramiojo vandenyno pakrantės miestų; sanitarinės tarnybos jau dezinfekuoja gatvėse susidariusias didžiules balas, kad sunaikintų ligas platinančius uodus.

Sostinėje Limoje vandentiekis neveikia visą savaitę. Kariuomenė padeda policijai palaikyti tvarką 811 miestų, kuriuose paskelbta nepaprastoji padėtis.

„Citrinų kainos pabrango, taip pat ir bulvių, ir aliejaus“, – skundėsi penkių vaikų motina Sara Arevalo, apsiperkanti turguje Limos šiaurinėje dalyje. Vyriausybė nurodo, kad dėl potvynio kainos išaugo iki 5 proc.

Pasinaudoję liūtimi Lambajekės departamente iš areštinės iš nepilnamečių kalėjimo pabėgo 22 kaliniai. Truchiljo mieste kapines užlieję potvynio srautai nešė gatvėmis išplautus kaulus.

Po kelias savaites pliaupusio smarkaus lietaus kai kurie žmonės 10 mln. gyventojų turinčios sostinės pakraščiuose atsibudę suvokė, kad jų miegamuosius semia vanduo.

Kiti buvo atkirsti nuo pasaulio purvo nuošliaužų, blokavusį dalį pagrindinės automagistralės, jungiančios Limą su šalies centriniu regionu.

Per vieną įtemptą epizodą gelbėtojai ištempė lyną, kad padėtų evakuotis gyventojams Limos Huačipos rajone per gatvę, virtusią rudo dumblino vandens srautu, užliejusiu lengvuosius automobilius ir sunkvežimius.

Čilės, Bolivijos, Venesuelos prezidentai pasiūlė pagalbą kaimynei Peru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius