Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Peru prezidentė atsisako atsistatydinti

Peru prezidentė Dina Boluarte šeštadienį pareiškė, kad smurtiniai protestai prieš jos pirmtako nušalinimą neprivers jos atsistatydinti, ir paragino įstatymų leidėjus paankstinti rinkimus, nes tai galbūt padėtų sustabdyti neramumus.
Naudosios Peru prezidentės Dina Boluarte susitikimas su dvasiniu tėvu
Naudosios Peru prezidentės Dina Boluarte susitikimas su dvasiniu tėvu / „AFP“/„Scanpix“
Temos: 1 Peru

„Ką išspręs mano atsistatydinimas? Būsime čia, tvirtai, kol Kongresas nuspręs paankstinti rinkimus“, – pareiškė ji kreipimesi į tautą praėjus dienai po to, kai įstatymų leidėjai per balsavimą atmetė įstatymo projektą, pagal kurį rinkimai būtų surengti kitą gruodį, t.y. daugiau nei dvejais metais anksčiau.

Parlamento pirmininkas Jose Williamsas penktadienį pareiškė, kad balsavimas šiuo klausimu galėtų būti pakartotinai surengtas per ateinančią Kongreso sesiją.

Smurtiniai protestai šioje Lotynų Amerikos šalyje vyksta nuo tada, kai gruodžio 7 dieną tuometinis prezidentas Pedro Castillo pamėgino paleisti Kongresą, tačiau jam buvo paskelbta apkalta ir jis buvo suimtas. Per protestus žuvo mažiausiai 18 žmonių, tarp kurių buvo ir nepilnamečių.

Per televiziją kreipdamasi į tautą, D.Boluarte pareiškė apgailestaujanti dėl protestų ir dėl žuvusiųjų. Dauguma šių žmonių žuvo per susirėmimus su saugumo ir karinėmis pajėgomis, kurioms, šalyje paskelbus nepaprastąją padėtį, buvo pavesta užtikrinti tvarką.

Jei gatvėse yra ginkluotų karių, „tai padaryta siekiant pasirūpinti“ Peru piliečiais ir „juos apginti“, nes protestuose yra „daug smurto elementų“, kurie yra koordinuojami, o ne spontaniški, pareiškė prezidentė.

„Šios grupės neatsiranda pernakt. Jos taktiškai organizavo kelių blokadas“, – pridūrė ji.

Protestuotojai reikalauja, kad būtų paleistas nušalintas buvęs prezidentas P.Castillo, atsistatydintų D.Boluarte, būtų uždarytas Kongresas ir nedelsiant surengti visuotiniai rinkimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius