Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pietų Afrikoje per potvynius žuvo kone 60 žmonių

Pietų Afrikos Respublikos Durbano uostamiestyje ir visoje Kvazulu Natalio provincijoje per liūčių sukeltus potvynius ir žemės nuošliaužas žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 59, antradienį pranešė vietos pareigūnai.
Potvyniai Pietų Afrikos Respublikoje
Potvyniai Pietų Afrikos Respublikoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šalies meteorologai prognozavo, kad vėlai antradienį toliau smarkiai lis, bet tikisi, kad ši „kritulių sistema“ trečiadienį „žymiai susilpnės“.

Vien Durbane ir aplink jį žuvo 45 žmonės, o Ilembės rajone – „daugiau kaip 14“, sakoma provincijos vyriausybės pranešime.

Jame nurodoma, kad nelaimė „sukėlė neapsakomą sumaištį ir padarė didžiulių nuostolių gyvybėms bei infrastruktūrai“, paveikdama visas rases ir klases nuo kaimiškųjų vietovių iki prabangių valdų.

„Tai tragiški gamtos jėgos [padaryti] nuostoliai, situacijai reikia veiksmingo vyriausybės atsako“, – sakė prezidentas Cyrilas Ramaphosa, trečiadienį turintis apsilankyti Durbane.

Afrikos Sąjungos Komisijos pirmininkas Moussa Faki Mahamatas socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė nuoširdžią užuojautą šeimoms, per didelius potvynius netekusioms artimųjų“.

Kelias dienas pliaupusios liūtys užtvindė kelias vietoves, sugriovė namų, neišvažiuojamais pavertė dešimtis kelių pietrytiniame Durbano mieste. Dėl žemės nuošliaužų buvo sustabdytas traukinių eismas visoje Kvazulu Natalio provincijoje.

Miesto gatvėse buvo tiek vandens, kad iš jo kyšojo tik šviesoforų viršūnės, atrodančios kaip povandeninių laivų periskopai. Vandens srautai sugriovė kelis tiltus, apsėmė automobilių.

Vienoje aikštelėje nuvirto sukrauti jūriniai konteineriai. Visuomeninio transliuotojas parodė keletą miesto greitkelyje besimėtančių jūrinių konteinerių. Durbano uostamiestis yra vienas iš regiono jūros vartų.

PAR valstybinė logistikos firma „Transnet“ ir pasaulinė laivybos kompanija „Maersk“ sustabdė krovos darbus Durbano uosto terminaluose.

„Maždaug 3 val. (4 val. Lietuvos laiku) pajutau, kaip sunkvežimis dreba, ir pamaniau, kad galbūt kas nors atsitrenkė į jį, o kai atitraukiau užuolaidėlę, pamačiau... labai aukštai pakilusį vandenį“, – pasakojo sunkvežimio vairuotojas Mthunzi Ngcobo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius