Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Afrikos didmiesčius apėmė plėšikavimo ir smurto banga

Didžiųjų Pietų Afrikos miestų Pretorijos ir Johanesburgo keliuose rajonuose pirmadienį išplito plėšikavimas ir smurtas, prasidėję nuo ankstesnę naktį surengtų išpuolių, regis, nukreiptų prieš užsieniečių valdomas parduotuves.
Riaušininkai Johanesburge plėšia parduotuves.
Riaušininkai Johanesburge plėšia parduotuves. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anksti pirmadienį Johanesburgo priemiesčiuose Molverne ir Jepestaune buvo apiplėšta ir padegta mažiausiai 50 parduotuvių. Policija į plėšikautojus šaudė guminėmis kulkomis, o šie, smurtui plečiantis, degino gatvėse paliktus automobilius.

Pareigūnai neigė pranešimus, kad tebesitęsiančios riaušės yra ksenofobinio pobūdžio ir kad per šią smurto bangą taikomasi į užsieniečiams priklausančias parduotuves. Pasak pareigūnų, nusikaltėliai parduotuvių nesirinko.

„Ksenofobija tėra dingstis, kuria žmonės naudojasi nusikalstamiems veiksmams vykdyti“, – pirmadienio popietę sakė policijos ministras Bheki Cele. – Tai ne ksenofobija, o grynas nusikalstamumas.“

Pasak Bh.Cele, vyriausybės pagrindinis uždavinys – pasiųsti į neramumų apimtas teritorijas daugiau policininkų.

Dėl smurto Johanesburge policija areštavo 41 žmogų. Dar aštuoni suimti Tembisoje į rytus nuo Johanesburgo, o sostinėje Pretorijoje areštuotas vienas žmogus, nurodė policija.

Pirmadienį socialiniuose tinkluose buvo išplatintas pranešimas, raginantis pietų afrikiečius išvyti užsieniečius ir savo bendruomenių.

Atsišaukime, siejamame su grupe „Sisonke Peoples Forum“, kaltinančia Pietų Afrikos Respublikoje gyvenančius užsieniečius prekyba narkotikais ir darbo vietų perėmimu. Tokie kaltinimai pastaraisiais metais būdavo dažni per reguliarius prieš užsieniečius nukreiptus smurto pliūpsnius Johanesburge ir jo apylinkėse.

Pirmadienį prasiveržusios riaušės buvo panašios į praeitą savaitę Pretorijoje vykusius panašius incidentus, per kuriuos pagrindinį vaidmenį atliko taksistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius