-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 25 /15:28

Pietų Jemeno separatistai ir vyriausybė pasiekė susitarimą dėl valdžios pasidalijimo

Pietų Jemeno separatistai ir ir tarptautinės bendrijos pripažįstama šalies vyriausybė sudarė susitarimą dėl valdžios pasidalijimo, kuriuo siekiama užbaigti konfliktą, rusenusį kartu su šią Arabijos pusiasalio valstybę seniai krečiančiu žiauriu pilietiniu karu, penktadienį pranešė abiejų šalių atstovai.
Husių sukilėliai
Husių sukilėliai / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Husiai Jemenas

Pagal susitarimą, separatistinei Pietų pereinamajai tarybai (STC) atiteks virtinė ministerijų, o vyriausybė sugrįš į pietinį Adeno miestą, skelbė oficialūs šaltiniai ir Saudo Arabijos žiniasklaida.

STC dominuojamos „Saugumo juostos“ pajėgos rugpjūčio mėnesį perėmė Adeno kontrolę. Šis pietinis uostamiestis tapo Jemeno vyriausybės būstine, kai 2014 metais iš sostinės Sanos ją išvarė Irano remiami husių sukilėliai.

Susirėmimai tarp separatistinių ir vyriausybės pajėgų – daug metų kartu kovojusių prieš husių sukilėlius – sukėlė būgštavimų, kad šalis gali visiškai subyrėti.

Pastarosiomis savaitėmis karalystės vakariniame Džidos mieste kovojančios grupės vedė slaptas netiesiogines derybas. Joms tarpininkavo Saudo Arabija.

Šiuo metu Rijade esantis vienas STC pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad susitarimas pasiektas, ir tikimasi, kad vyriausybė netrukus jį pasirašys.

„Pasirašėme galutinį susitarimo projektą ir laukiame bendro pasirašymo artimiausiomis dienomis“, – sakė šaltinis. Jis pridūrė, kad Jemeno prezidentas Abedrabbo Mansouras Hadi ir STC lyderis Aidarousas al Zoubeidi turėtų dalyvauti sutarties pasirašymo ceremonijoje Rijade.

Vienas pavardės nenorėjęs skelbti Jemeno pareigūnas patvirtino, kad susitarimas buvo pasiektas ir turėtų būti pasirašytas artimiausiomis dienomis.

Susitarimas numato „vyriausybės pertvarkymą, įtraukiant STC į virtinę ministerijų, ir vyriausybės sugrįžimą į Adeną per septynias dienas po susitarimo pasirašymo“, – sakė šaltinis naujienų agentūrai AFP.

Saudo Arabijos valstybinė televizija „al Ekhbariya“ informavo, kad planuojama suformuoti 24 ministrų kabinetą, kurį „po lygiai pasidalys Jemeno šiaurės ir pietų administracijos“.

Pagal susitarimą, Jemeno ministras pirmininkas sugrįš į Adeną, kad „atnaujintų valstybinių institucijų“ darbą, sakoma pranešime.

Saudo Arabijos vadovaujama karinė koalicija, prisidėjusi prie vyriausybės pajėgų kovos su husiais, prižiūrės „jungtinį komitetą“, suformuotą susitarimui įgyvendinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius