-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos pavyzdys: taip, demokratijos gali sėkmingai įveikti koronavirusą

Pasauliui tiesiog stojant dėl koronaviruso protrūkio, pasigirsta nuomonių, esą demokratijoms jį pristabdyti sunku vien dėl to, kad valdymo sistema nėra tokia kaip Kinijoje. Autoritarinei valstybei imtis reikalingų veiksmų esą lengviau. Bet iš tiesų demokratijos geba net geriau saugoti visuomenės sveikatą – jei išnaudoja savo stiprybes. Kaip rašo „The Washington Post“, geriausias pavyzdys – Pietų Korėja.
Pietų Korėjoje sėkmingai kovojama su koronavirusu
Pietų Korėjoje sėkmingai kovojama su koronavirusu / „Scanpix“ nuotr.

„Vėl demonstruojami Kinijos sistemos pranašumai, – tokios mintys neseniai buvo vyniojamos viename Kinijos komunistų laikraštyje. – Kinijos kova su epidemija parodė, kad Kinijos komunistų partija yra pačius didžiausius valdymo pajėgumus turinti politinė partija žmonijos istorijoje.“

Toks pareiškimas akivaizdžiai problematiškas. Pirmiausia, šventai tikėti Pekino pagyromis, esą koronaviruso protrūkis suvaldytas, yra naivu.

Antra, jei jau norime ploti Kinijai už šalies reakciją į protrūkį, neturime pamiršti ir kelis mėnesius skambėjusių neigimų, slėpimų ir klaidų – visa tai tikrai prisidėjo prie dabartinės situacijos, kai virusas išplito po visą pasaulį.

Ir taip, kai kurios demokratijos su protrūkiu tikrai tvarkosi toli gražu ne tobulai. Italijos vyriausybė praktiškai „uždarė“ šalį, bet ilgai elgėsi taip padrikai, kad visuomenė dar labiau puolusi į paniką.

Kalta ne demokratija, o konkrečios vyriausybės

Jungtinėse Valstijose prezidentas Donaldas Trumpas kritikuojamas dėl to, kad esą nuosekliai stengiasi sumenkinti kylantį pavojų ir nenurodo atlikti daugiau tikrinimų. Manoma, kad jis stengiasi išpešti politinės naudos.

Tačiau šiais atvejais kalbame ne apie atviros visuomenės modelio, o apie konkrečių vienos ar kitos valstybės vyriausybės trūkumus.

Antai Pietų Korėjoje, kuri yra demokratija, pareigūnai jau visą savaitę skelbia apie vis mažesnį užsikrėtimų naujuoju koronavirusu skaičių, o čia reikia dėkoti visai krūvai ryžtingų ir visiškai su demokratiniais principais nesikertančių sprendimų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pietų Korėjoje sėkmingai kovojama su koronavirusu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pietų Korėjoje sėkmingai kovojama su koronavirusu

Seule didžiausias dėmesys skiriamas visuomenės švietimui, valstybinių tarnybų skaidrumui ir pilietinės visuomenės mobilizavimui. Skirtingai nei Kinija, Pietų Korėja neuždarė milijonų žmonių į karantiną ir nepradangino tų, kurie drįso kritikuoti valdžios veiksmus.

Pats efektyviausias Pietų Korėjos ginklas kovoje su viruso plitimu – smarkiai išplėsti tikrinimai. Šiuo metu kiekvieną dieną net 15 tūkst. žmonių sužino, ar jie užsikrėtę koronavirusu.

Tai reiškia, kad nuo sausio 3 dienos Pietų Korėjoje jau patikrinta net 240 tūkst. žmonių. Palyginimui Amerikoje iki šios savaitės vidurio buvo atlikta vos 7 tūkst. patikrinimų.

Reiktų kalbėti ne apie atviros visuomenės modelio, o apie konkrečių vienos ar kitos valstybės vyriausybės trūkumus.

Žinoma, toks intensyvus tikrinimas reiškė, kad patvirtintų užsikrėtimo atvejų Pietų Korėjoje staigiai padaugėjo – penktadienį jų buvo beveik 8 tūkst. Bet tuo pat metu mirčių – mažiau nei 80. Mirtingumas – mažiau nei 1 proc.

Be to, kasdien pranešama apie vis mažiau naujų infekcijų, o vyriausybė įrengė 53 mobilias tikrinimo stoteles. Vairuotojai be jokio fizinio kontakto gali jose palikti mėginius.

Prie kovos su virusu prisijungė ir pilietinė visuomenė. Atšaukta daugelis masinių renginių, pamaldos rengiamos internete, o vyriausybė, vėlgi, sugebėjo įtikinti piliečius nevykti į protrūkio šalyje epicentrą – Tegu miestą. Jis, tiesa, nevirto didžiuliu kalėjimu – kaip Uhanas Kinijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vyras Pietų Korėjos Tegu mieste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vyras Pietų Korėjos Tegu mieste

Tiesa, kai kurie sprendimai kontroversiški. Pavyzdžiui, žmonės, kurie yra užsikrėtę koronavirusu, yra sekami pagal GPS koordinates – visai šaliai gyvai transliuojama jų buvimo vieta, kad kiti galėtų šiuos asmenis iš tolo aplenkti.

Maksimalus skaidrumas ir atvirumas

Skamba gal ir negražiai, tačiau tokios priemonės galbūt geresnės nei sprendimai kai kur Kinijoje. Čia žmonėms temperatūrą matuoja prie jų priskridusios bepilotės skraidyklės, o visur miestuose masiškai ir dideliais kiekiais purškiami dezinfekantai.

Norint sustabdyti viruso eksportą, Inčeono tarptautinio oro uoste vykdoma trijų žingsnių patikra – ypatingas dėmesys skiriamas žmonėms, keliaujantiems į JAV.

Savaime suprantama, Seulas siekia, kad tarptautinė bendruomenė pasitikėtų Pietų Korėja, įsileistų šalies piliečius – vėlgi, užtikrinamas maksimalus skaidrumas ir atvirumas.

Žinoma, Kinijos vyriausybė nusipelno ir pagyrų už tai, ką daro teisingai. Dar vasario 28-ąją Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pasveikino Pekiną laiku mobilizavus valstybės tarnybas ir mokslininkus.

Nėra jokios priežasties nebendradarbiauti su Pekinu, jei tik kinai elgiasi atvirai ir sąžiningai. Vis dėlto net PSO ataskaitoje pažymima, kad liaupsių nusipelnė ne Kinijos vyriausybė, o šalies žmonės ir „kolektyviniai jų veiksmai bei ryžtas“.

Pietų Korėjos vyriausybės veiksmai efektyvesni kaip tik dėl to, kad jos požiūris lankstus, be to, valdžia priima ir reaguoja į kritiką.

„Įsivaizduokime, kas būtų buvę, jei Pekinas švietimą, atvirumą ir skaidrumą būtų pasirinkęs 7-8 savaitėmis anksčiau. Epidemija galbūt nebūtų tiek įsibėgėjusi. O ar drakoniškos priemonės veikia? Taip, jei tik ignoruojame kančias, kurias jos sukelia“, – rašo „The Washington Post“.

Savo ruožtu Pietų Korėjos vyriausybės veiksmai efektyvesni kaip tik dėl to, kad jos požiūris lankstus, be to, valdžia priima ir reaguoja į kritiką. Todėl tikėtina, kad šios šalies ekonomika – ir visuomenės sveikata – atsigaus greičiau nei kitur.

„Demokratijos – balansas tarp asmeninių laisvių ir vyriausybės atsakomybės. Mūsų piliečiai gyvena geriau, nes su jais elgiamasi pagarbiai ir jiems nemeluojama.

Mūsų vertybės mus stiprina, o ne verčia pažeidžiamais – tereikia patiems jų laikytis“, – teigia „The Washington Post“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius