Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos prezidentas po potvynių žada visiškai peržiūrėti poziciją dėl klimato kaitos

Pietų Korėjos prezidentas pirmadienį pažadėjo visiškai peržiūrėti šalies poziciją dėl klimato kaitos lemiamų ekstremalių meteorologinių reiškinių, neseniai per potvynius ir žemės nuošliaužas žuvus mažiausiai 40 žmonių.
Potvynis Pietų Korėjoje
Potvynis Pietų Korėjoje / „Reuters“/„Scanpix“

Gelbėtojai toliau sausina per staigų potvynį užlietą tunelį centriniame Čongdžu mieste ir ieško aukų, dar galinčių būti įstrigusiuose automobiliuose, pranešė Vidaus reikalų ministerija. Visoje šalyje dingusiais dar laikomi devyni žmonės.

Pietų Korėjoje šiuo metu – vasaros musonų pikas. Kelias dienas trukusios liūtys sukėlė didelių potvynių ir žemės nuošliaužų. Šią savaitę prognozuojamas tolesnis lietus.

„Tokie ekstremalūs orų reiškiniai taps įprasti – privalome pripažinti, kad klimato kaita vyksta, ir tai spręsti“, – pirmadienį sakė prezidentas Yoon Suk-yeolas, prieš numatytą apsilankymą potvynių paveiktoje Šiaurės Gjongsango provincijoje.

Nuostata, kad su klimato kaita susiję ekstremalūs orų reiškiniai yra anomalija ir dėl to nieko negalima padaryti, turi būti visiškai peržiūrėta, sakė jis ir paragino su nepaprastu ryžtu gerinti šalies pasirengimą ir atsaką.

Pietų Korėja gelbėjimo darbams pasitelks visus prieinamus išteklius, įskaitant kariuomenę ir policiją, sakė Joon Suk-yeolas.

„Lietingasis sezonas dar nesibaigė, dabar prognozuojama, kad rytoj vėl smarkiai lis“, – pridūrė jis.

Dauguma aukų – 19 žuvusiųjų ir aštuoni dingusieji – yra iš Šiaurės Gjongsango provincijos, žuvę arba dingę pirmiausia per dideles nuošliaužas. Kai kurie žmonės šioje provincijoje dingo nunešti vienos patvinusios upės srautų, nurodė Vidaus reikalų ministerija.

Gyventojai raginami likti namie

Pietų Korėjos policija paskelbė pradėsianti tyrimą dėl tunelio Čongdžu, esančio už 112 km į pietus nuo Seulo, užliejimo, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“.

Tunelis buvo užlietas šeštadienio rytą, išsiliejus iš krantų netoliese esančiai upei ir neatlaikius pylimui. Tunelio viduje įstrigo 16 transporto priemonių, įskaitant autobusą, žuvo mažiausiai 12 žmonių. Gelbėtojai įspėja, kad žuvusiųjų skaičius gali didėti.

Meteorologijos administracija prognozuoja tolesnes liūtis iki trečiadienio ir ragina gyventojus likti namie.

Vasaros musonų sezonu Pietų Korėjoje nuolat kyla potvynių, bet paprastai šalis būna gerai pasirengusi, todėl žūdavo palyginti nedaug žmonių.

Mokslininkai sako, kad dėl klimato kaitos ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai pasaulyje stiprėja ir dažnėja.

Pernai Pietų Korėja patyrė rekordines liūtis ir potvynius, žuvo 11 žmonių.

Trys žuvusieji buvo įstrigę viename iš Seulo rūsiuose įrengtų butų, išgarsintų „Oskarą“ pelniusio korėjiečių filmo „Parazitas“.

Vyriausybė tuo metu sakė, kad liūtys buvo didžiausios nuo pat to laiko, kai Seulas prieš 115 metų pradėjo fiksuoti meteorologinius duomenis, ir kaltino klimato kaitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius