Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 12 19 /18:23

Pietų Korėjos prezidente pirmąkart istorijoje tapo moteris

Buvusio Pietų Korėjos kariuomenės vado dukra trečiadienį prezidento rinkimuose švenčia pergalę. 60-metė Park Geun-hye tapo pirmąja moterimi, valdysiančia šalį. Moteris žada suvienyti suskaldytą visuomenę, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.
Naująja Pietų Korėjos vadove tapo konservatorė Park Geun-Hye.
Naująja Pietų Korėjos vadove tapo konservatorė Park Geun-Hye. / Reuters/Scanpix nuotr.

Konservatorė Park Geun-hye vėl grįš į prezidento rūmus Seule, kuriuose gyveno vadovaujant jos tėvui, kariuomenės lyderiui. Ji buvo vadinama pirmąja ponia, mat 1970 metais jos motina buvo nužudyta Šiaurės Korėjos teroristų. 

Suskaičiavus 88 proc. balsų paaiškėjo, kad Park Geun-hye pelnė 51,6 proc. balsų, o jos varžovas, liberalas Moon Jae-inas – 48 proc. Kaip skelbė apklausos, moterį labiau rėmė vyresni rinkėjai, o vyrą – jaunimas. 

Džiūgaujantys moters rėmėjai vyraujant minusinei temperatūrai susirinko Seulo aikštėje, šaukė prezidentės vardą ir mojavo Pietų Korėjos vėliavomis. Sirgalių minią pasveikino ir pakilios nuotaikos naujoji prezidentė.

„Šią pergalę padovanojo žmonės, kurie tikisi įveikti krizę ir siekia ekonomikos atsigavimo“, – sakė ji savo šalininkams Seule.

Naujoji šalies vadovė penkerių metų trukmės kadenciją pradės vasarį. Naujoji lyderė susidurs su ekonominiais sunkumais, pasaulinė krizė stipriai įtakojo šalies prekybines apimtis. 90 proc. šalies BVP sudaro tarptautinė prekyba.

Moteris yra netekėjusi, neturi vaikų, tad tikina, kad jos gyvenimas bus paskirtas šaliai.  Politikoje ji dalyvauja jau 15 metų.

Nuomonė ape jos tėvą, Park Chung-Hee, šalyje skirtinga. Pietų Korėją jos tėvas valdė 18 metų ir, anot „Reuters“, prikėlė iš griuvėsių, kuriuose šalis skendėjo po Korėjos karo, vykusio 1950-1953 metais. Šalis tapo stipria pramonine valstybe, trečia ekonomika Azijoje.

Daugeliui konservatorių išrinktos prezidentės tėvas buvo didis šalies prezidentas ir jo dukters išrinkimas yra kadaise tėvo pradėtų darbų tąsa. Oponentai Park Chung-Hee vadina diktatoriumi, kuris nepaisė žmogaus teisių ir kankino disidentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius