Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kim Jong Uno įtakingos sesers

Seulo prokurorai pradėjo precedento neturintį tyrimą Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno įtakingos sesers atžvilgiu dėl praėjusį mėnesį Pchenjano susprogdinto abiejų šalių ryšių palaikymo biuro, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.
Kim Yo Jong
Kim Yo Jong / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis žingsnis veikiausiai įsiutins branduolinį arsenalą turinčią Šiaurės Korėją, pastaraisiais mėnesiais ne kartą smerkusią savo pietinę kaimynę, nevengdama net asmeninių prezidento Moon Jae-ino įžeidimų.

Seulo centrinės apygardos prokurorai iš vieno šiame mieste dirbančio teisininko gavo baudžiamąjį skundą dėl Kim Yo Jong ir pradėjo atitinkamą tyrimą, naujienų agentūrai AFP sakė prokuratūros atstovė.

Praėjusį mėnesį Pchenjanas susprogdino abiejų Korėjų ryšių palaikymo biurą savo sienos pusėje, kelios dienos po Kim Yo Jong – vienos artimiausių jos brolio patarėjų – pareiškimo, kad tas „nenaudingas“ pastatas netrukus taps „visiškai sugriuvusiu“.

Prieš jį susprogdindama Šiaurės Korėja paskelbė virtinę tulžingų priekaištų Seului dėl skrajučių su režimui nepalankia propaganda, kurias perbėgėliai balionais ar plūduriuojančiais buteliais siuntė per militarizuotą sieną.

Pchenjanas buvo dar labiau padidinęs spaudimą savo grasinimais imtis karinių veiksmų prieš Seulą, tačiau vėliau staiga nusprendė sumažinti įtampą ir atsisakė tų planų.

Savo skunde teisininkas Lee Kyung-jae teigia, kad susprogdintas ryšių biuras buvo Pietų Korėjos nuosavybė, nes jis buvo renovuotas iš Seulo skirtų lėšų, nors ir buvo įsikūręs šiaurinėje pasienio pusėje.

Kim Yo Jong „panaudojo sprogmenis, kad sunaikintų“ Pietų Korėjos „kvazidiplomatinės misijos pastatą, tarnavusį visuomenės interesams“, pabrėžiama skunde.

Lee Kyung-jae taip pat pateikė skundą dėl Pak Jong Chono – Šiaurės Korėjos kariuomenės generalinio štabo viršininko – vaidmens tame incidente.

Pietų Korėjos baudžiamajame kodekse, pabrėžė teisininkas, už turto apgadinimą ar taikos trikdymą pasitelkiant sprogmenis numatoma mirties arba mažiausiai septynerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Mirties bausmė formaliai tebetaikoma Pietų Korėjoje, nors nuo 1997 metų šalyje neįvykdyta nė vienos egzekucijos.

Iš tikrųjų Seulo pareigūnams būtų beveik neįmanoma nubausti Kim Yo Jong ar Pak Jong Chongo, tačiau Lee Kyung-jae naujienų agentūrai „Yonhap“ pareiškė tokiu būdu tenorįs „informuoti Šiaurės Korėjos žmones apie jų lyderių veidmainystę“.

Tokia žinia nuskambėjo savaitė po to, kai teismas Seule liepė Pchenjano režimo lyderiui išmokėti kompensaciją karo belaisviams, dešimtmečius praleidusiems Šiaurės Korėjoje. Šis žingsnis galėtų sukurti plačių pasekmių turintį teisinį precedentą suskaidytame pusiasalyje.

Abiejų Korėjos santykiai aštrėja nuo praėjusių metų pradžios, kai žlugo Hanojuje vykęs Kim Jong Uno susitikimas su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kilus nesutarimams dėl to, ko turėtų atsisakyti Šiaurės Korėja mainais į tarptautinių sankcijų švelninimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius